27. ledna 2024 • 14:00

Australian Open: Sabalenková obhájila titul. Nejstarší vítěz (43) v deblu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běloruská tenistka Aryna Sabalenková obhájila titul ve dvouhře na Australian Open. Světová dvojka porazila ve finále v Melbourne turnajovou dvanáctku Čeng Čchin-wen z Číny za hodinu a 17 minut 6:3, 6:2. Pětadvacetiletá rodačka z Minsku prošla turnajem bez ztráty setu a stala se první hráčkou od roku 2013, která ovládla první grandslam sezony dvakrát po sobě. Naposledy se to povedlo před jedenácti lety její krajance Viktorii Azarenkové. Indický tenista Rohan Bopanna se stal na Australian Open ve 43 letech nejstarším grandslamovým vítězem v tzv. "open éře". S domácím Matthewem Ebdenem získali první společný titul na turnajích velké čtyřky. 



Přemožitelka Brendy Fruhvirtové a Barbory Krejčíkové z předchozích kol Sabalenková zdolala o čtyři roky mladší Čeng Čchin-wen i ve druhém vzájemném utkání. Vloni ji porazila ve čtvrtfinále US Open. V dnešním utkání neztratila Běloruska jedinou hru na servisu, což se naposledy ve finále Australian Open podařilo v roce 2007 Američance Sereně Williamsové.

Sabalenková se stala pátou hráčkou od roku 2000, která vyhrála Australian Open bez ztráty setu. Předtím to dokázaly Američanky Lindsay Davenportová (2000), Serena Williamsová (2017), Ruska Maria Šarapovová (2008) a předloni domácí Australanka Ashleigh Bartyová.

Jednadvacetiletá Čeng Čchin-wen hrála grandslamové finále poprvé. Nevyužila šanci napodobit v Melbourne deset let starý triumf krajanky Li Na a stát se druhou čínskou vítězkou Australian Open.

Favoritka Sabalenková měla zápas od počátku ve svých rukou. Hned ve druhé hře prolomila soupeřčin servis, vzápětí odvrátila tři brejkboly a utekla do vedení 3:0. Za stavu 5:2 sice nevyužila tři setboly, o chvíli později si ale pomohla razantním servisem a sadu dopodávala.

Také druhý set zahájila Běloruska brzkým brejkem. V páté hře sebrala soupeřce podání ještě jednou a získala vedení 5:1. Přestože si závěr duelu lehce zkomplikovala čtyřmi nevyužitými mečboly, utkání nakonec dotáhla do vítězného konce. Na Australian Open vyhrála čtrnáctý zápas za sebou.

Nejstarší vítěz, Bopanna slaví ve 43 letech

Druhý nasazený pár Rohan Bopanna a Matthew Ebden porazil ve finále v Melbourne italskou dvojici Simone Bolelli, Andrea Vavassori 7:6, 7:5.

Bopanna, který bude od příštího týdne nejstarší světovou jedničkou v deblu, vybojoval v mužské čtyřhře první grandslamový titul. Dosud triumfoval jen v mixu na Roland Garros 2017. Ebden slavil triumf v mužském deblu už předloni ve Wimbledonu.

"Pro tohohle chlapa je věk jen číslo. Je mladý srdcem, je to šampion a válečník. Celý loňský rok tvrdě trénoval po mém boku," řekl v rozhovoru na kurtu Ebden na adresu Bopanny.

Indický tenista mu kompliment vrátil. "Nedosáhl bych toho, kdybych neměl vedle sebe tohohle fantastického australského parťáka," uvedl Bopanna.

Semifináloví přemožitelé Tomáše Macháče a Číňana Čang Č'-čena ztratili na turnaji jen dva sety. Proti Bolellimu s Vavassorim zahráli 37 vítězných míčů a neztratili ani jednou servis. První set získali po tie-breaku, který vyhráli jasně 7:0. Druhou sadu a s ní i celý zápas vybojovali díky prolomenému podání soupeřů v jedenácté hře.

Výsledky tenisového Australian Open

Dvouhra - finále:
Sabalenková (2-Běl.) - Čeng Čchin-wen (12-Čína) 6:3, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud