22. ledna 2024 • 14:30

Co nevíte o Noskové: za titul sekla se školou, slavní hybatelé osudu

Autor: jj, mrs
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Velká představovací párty Lindy Noskové na Australian Open pokračuje. Devatenáctiletá Češka je nejmladší ze čtvrtfinalistek melbournského grandslamu. Co o ní nevíte?

  • Čtyři starší sourozenci

    Rodiče ji měli pozdě. Je dítětem druhého manželství maminky Ivany s partnerem Drahošem Noskem. Z prvního manželství má matka dva syny, otec zase dvě dcery. Jako dítě se naučila tenis v malém klubu Na Dolině v Trojanovicích pod Beskydami. Rodiče byli pouze rekreačními tenisty.

    Malá Linda NoskováFoto Archiv Ivany Noskové

  • Na talent ukázal Štěpánkův táta

    Při jednom z dětských turnajů si všimnul jejího talentu Vlastimil Štěpánek, otec daviscupového vítěze Radka. A poradil rodičům, ať se jejich dcera tenisu drží. „Táta s ní i chvíli trénoval, teď ji vede Tomáš Krupa, s nímž jsem byl sedm let. Pro mě je tohle osobní příběh,“ řekl Štěpánek, jenž v Austrálii vedl Sebastiana Kordu a teď tam nastupuje v turnajích legend.

    Malá Linda NoskováFoto Archiv Ivany Noskové

  • Na zkušené u mámy Hingisové

    Čtyři roky dojížděla do Švýcarska trénovat s Melanií Molitorovou, matkou Martiny Hingisové. Molitorová je Moravačka z Rožnova pod Radhoštěm, k valašskému regionu, odkud Nosková pochází, má blízko. A ač byla velmi striktní, také se ukázala jako velkorysá dáma. „Melanie pochopila, že nemáme moc peněz, takže nás začala dotovat. Dala mi do ruky ruličku franků, ať máme na turnaje, než k ní zase přijedeme. Když jsme byli u ní, nakupovala nám plné ledničky jídla. Bydleli jsme u ní v bytě, který měla pro hosty. Byla pro nás strašná čest, že se nás takto ujala a tak nám pomohla,“ děkuje Ivana Nosková ve velkém rozhovoru o tenisové cestě své dcery.

    Valašský talent Linda Nosková s Martinou HingisovouFoto Archiv Ivany Noskové

  • Fanynka Sereny

    Pokud má Nosková zmínit tenisový idol, na prvním místě nemá konkurenci Serena Williamsová. „Vždycky jsem byla její velkou fanynkou a vždy budu,“ líčila nyní Nosková v Melbourne. Pochlubit se může i vítězstvím nad svým vzorem. Předloni při US Open, tedy na posledním turnaji kariéry Sereny, spolu s Lucií Hradeckou sestry Williamsovy vyřadily v 1. kole čtyřhry na centrkurtu Arthura Ashe. „Ten zápas mám pořád v paměti, je to krásná vzpomínka. Ani vítězství nad Igou ho netrumfne.“

    Linda Nosková (vpravo) s Lucií Hradeckou vyřadily v roce 2022 na US Open sestry WilliamsovyFoto Profimedia.cz

  • Štěstí na trenéry

    Už roky se připravuje v Přerově, kam se rodina přestěhovala kvůli jejímu tenisu. A zde také žije respektovaný trenér Tomáš Krupa, jenž je podepsaný pod kariérami Radka Štěpánka, Tomáše Berdycha, vedl i Barboru Strýcovou či Karolínu Plíškovou. V čase, kdy chtěl být již víc doma s rodinou, ho oslovila maminka Noskové. Dohodli se na spolupráci, a jelikož Krupa už nehodlá cestovat na plný úvazek, vzal do party i svého známého Davida Kotyzu. Dva z nejlepších českých koučů u jedné hráčky, to je terno. „Když jsem při zápase s Igou viděla v jejím boxu oba tyhle trenéry, vlastně mě ani výsledek nepřekvapil. Jsou to super chytří trenéři,“ konstatovala Slovenka Daniela Hantuchová.

    Trenéři Lindy Noskové Tomáš Krupa (vlevo) a David Kotyza při turnaji WTA Prague Open 2023 ve Stromovce, kde mladá Češka hrála fináleFoto Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

  • Za titul sekla se školou

    Když Barbora Krejčíková v roce 2021 senzačně vyhrála Roland Garros, ovládla Linda Nosková pařížskou juniorku. Když se jí maminka zeptala, co by si přála za odměnu, vyslovila úsměvné přání. V šestnácti chtěla svolení, aby mohla seknout se studiem na soukromé ekonomické škole. A nakonec ho i přes počáteční odpor dostala.

    Linda Nosková s cennou trofejí z Roland GarrosFoto Profimedia

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud