Jan Jaroch
10. listopadu 2016 • 04:40

Finále Fed Cupu: Malá hala, kde mluvil Obama. Ale lidé se dostanou pod kůži

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Je to jako přestoupit ze šinkanzenu do supící lokálky. České tenistky, jež poslední tři fedcupové tituly slavily ve třináctitisícovém kotli O2 Areny, se rozpačitě rozhlížejí po ochozech štrasburské haly Rhénus Sport. Pravda, je útulná, ale na anoncovaných šest tisíc sedadel nevypadá. „Říkala jsem si, že je na finále nějaká malá,“ podivuje se česká jednička Karolína Plíšková. Pro tu je však důležitější, že týmu nic nechybí. Povrch je až překvapivě rychlý, míče hezky létají. Tohle české ranařky berou.



Hala Rhénus Sport vypadá jak klasický český zimák. Žádná bída, ale také ani luxus. Kdysi v ní řečnil i americký prezident Barack Obama , jinak slouží coby domov štrasburským baskeťákům. Českému fanouškovi zvyklému na pompézní fedcupová finále v Praze může ale letošní vyvrcholení soutěže připomínat svými kulisami hostinu u snědeného stolu.

„Čekala bych větší halu, i když hrát v plné O2 Areně se nedá s ničím srovnávat. Musíme to brát tak, že jsme na území soupeřek, tohle byla jejich volba. Diváci jsou dost blízko kurtu, možná chtějí, aby byla hodně intenzivní atmosféra,“ připomněla Barbora Strýcová , že ve Francii je jedno z nejvehementnějších tenisových obecenstev, které se hostům umí dostat pod kůži.

Ve štrasburské hale Rhénus Sport řečnil v roce 2009 i americký prezident Barack Obama
Ve štrasburské hale Rhénus Sport řečnil v roce 2009 i americký prezident Barack Obama

Francouzi žádná pravidla neporušili. Podle regulí ITF je minimální kapacita na zápasy Fed Cupu 4000 diváků, na finále pak 5000. Tyhle počty domácím sedí, ač jsou na spodní hladině návštěvnosti. A zaplnil by se i větší stadion, vždyť víkend už je beznadějně vyprodaný.

„Zdejší region měl o finále velký zájem, francouzská federace tak rozhodla a my její přání respektovali. Hala je útulná a vyprodaná, atmosféra bude hezká,“ ujišťoval mluvčí ITF Nick Imison.

Český tým kromě povytaženého obočí z velikosti arény nemá nejmenší problém. Štrasburk je sympatické historické město, tenistky bydlí v hotelu nedaleko nádherné gotické katedrály Notre-Dame. „Město je fakt krásný,“ vyprávěla Karolína Plíšková , jež na středeční odpoledne plánovala procházku. Dopoledne absolvovala ostrý trénink s Barborou Strýcovou a pochvalně se vyjadřovala o nad očekávání rychlém kurtu i pěkně létajících míčích. „Měřili rychlost kurtu a má na škále 39 bodů z maxima 51. Hlavně míče opravdu letí,“ pravil kapitán Petr Pála.

Odpoledne se šla protáhnout také Lucie Hradecká . Petra Kvitová , jež dorazila po třicetihodinovém putování přes Istanbul a Prahu z vyhraného turnaje v Ču-chaji až v pondělí večer, stále ještě šetří síly na víkend a s přípravou má začít nejdřív dnes. „Petra toho nahrála za poslední týdny opravdu hodně, má čas,“ usmál se Pála, jenž o víkendu se svým týmem zaútočí na pátý pohár za posledních šest let.

A hodlá udržet fenomenální statistiku, která mluví o tom, že tahle generace hráček ve finále ještě neprohrála. Letos mohou stejně jako v roce 2011 dokráčet k titulu, aniž by sehrály jediný duel doma.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud