Jiří Punčochář
1. června 2011 • 16:05

Los hrůzy pro Berdycha a spol.? Švýcarsko venku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do baráže o udržení ve světové skupině Davisova poháru je ještě daleko, hraje se v polovině září, a teprve v červenci bude známo, s kým budou Berdych a spol. bojovat o zachování příslušnosti k elitě. Ovšem už dnes má nehrající kapitán Jaroslav Navrátil jasno: nejhorší, co by se mohlo stát, je nastoupit proti Švýcarsku na jeho půdě.



„Vzhledem k tomu, že Roger Federer má velký zájem o start na olympiádě, tak je jasné, že bude hrát oba zápasy. Takový los, to by byla velká vražda,“ uvědomuje si Navrátil. O tom, že Federer je ochoten v baráži nastoupit, se přesvědčil v Paříži během French Open, kde sledoval české tenisty. „Známe se, máme korektní vztah. Potvrdil mi to.“

Baráž může pro český tenis po nečekaném klopýtnutí v 1. kole proti Kazachstánu přinést ovšem i daleko příjemnější scénáře, třeba soupeře jako Belgie, Ekvádor nebo Nizozemí na domácí půdě. V tom případě by byla šance zachránit se mnohem větší. „Nejsnadnější by byl Ekvádor,“ poznamenal Navrátil.

Už teď se mu v hlavě začínají rodit kombinace, z jakých by mohl složit tým, který bude o záchranu usilovat. Navrátil potvrdil, že uvažuje o tom, že zkušeného Radka Štěpánka použije pouze na dva dny a nenechá ho bojovat od pátku do neděle.

„V jeho věku může přijít otázka, zda bude hrát pouze dva dny. Samozřejmě,  Radek má kondici stále vynikající, na ní velice tvrdě pracuje, ale turnaje a Davis Cup, to je něco úplně jiného,“ upozornil kapitán. Štěpánek pro něho zůstává jasnou dvojkou týmu, jeho zkušenosti jsou neotřesitelné, nástupce už přesto sleduje.


Nejjasněji si o místo řekl Lukáš Rosol, a to nejen výkonem na Roland Garros, kde se dostal do 3. kola. Rosola ostatně pochválil i Štěpánek, byť ho ve vzájemném zápase na challengeru UniCredit Czech Open v Prostějově s přehledem porazil.

„Tyhle zápasy nedělají nominaci, o ni se hraje úplně jinde. Rosol přesvědčil na grandslamu, že je schopen obstát, a o Davis Cup si řekl. I když tam je to v úplně jiné atmosféře a s obrovskými nervy. Je jen dobře, že se někdo z mladších dere nahoru,“ řekl Štěpánek. Rosola ve 2. kole challengeru zdolal 7:5 a 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud