Jonáš Bartoš
3. února 2013 • 19:40

Kukal chválí: Berdych je borec, zraje jako víno. Má i na grandslam

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA | Náročný duel se Švýcarskem odehrál na absolutní jedničku. Tomáš Berdych proti Švýcarsku zvládl „povinný“ bod v pátek, maraton ve čtyřhře i rozhodující souboj s nepříjemným Wawrinkou. Zejména díky týmové jedničce čeští tenisté postupují v Davis Cupu do dalšího kola, kde se utkají s Kazachstánem. „Tomáš zaslouží absolutorium, je to naše klíčová osobnost,“ chválí šestého hráče světa někdejší kapitán daviscupového týmu Jan Kukal.



Berdych si v Davis Cupu drží skvělou bilanci. Od dubna 2011 prohrál v singlu jen dvakrát (Golubjov, Ferrer), ve čtyřhře za celou kariéru odcházel zklamaný jen jednou (po boku Radka Štěpánka ve finále 2010 ve Španělsku).

„Je to borec, utáhl i minulý rok, kdy jsme Davis Cup vyhráli. Tomáš proti Švýcarsku znovu odehrál velmi těžké zápasy, zaslouží absolutorium. Je to úžasný první hráč týmu, potřebuje jen pomoct od svého parťáka,“ říká v rozhovoru pro iSport.cz tenisový expert Jan Kukal.

„Tipoval jsem, že bude muset uhrát dva a půl bodu, přesně jsem to trefil. Naštěstí se nemuselo rozhodovat v posledním zápase, to by byly hrozné nervy,“ ohlédl se za úspěšnou bitvou se Švýcarskem.

Švýcarská jednička Stanislas Wawrinka zahazuje raketu, kterou vzteky rozmlátil v zápase s Tomášem Berdychem
Švýcarská jednička Stanislas Wawrinka zahazuje raketu, kterou vzteky rozmlátil v zápase s Tomášem Berdychem

Berdychovy výkony v novém roce slibují velká očekávání. Po čtvrtfinále na Australian Open předvedl v Davis Cupu další parádní představení, ve kterém český tým dotáhl za postupem. „Zdá se mi, že zraje jako víno. Tohle by mohl být jeho rok. Vyhrát grandslam je jeho další cíl, jsem přesvědčený, že na to má,“ věří Kukal.

Zatímco jiní přední hráči Davis Cup vynechávají, Berdych se pokaždé, když může, bije v národních barvách. „Obrovské štěstí českého tenisu je, že oba dva nejlepší hráči jsou týmoví hráči. To je výjimečné,“ myslí si Kukal.

„Hodně tenistů, jako třeba Del Potro nebo Federer, Davis Cup neradi hrají proto, že nemají rádi obrovské emoce, které jsou s touto soutěží spojené. Berdychovi to vyhovuje, stejně jako Kvitové, což doufejme, že potvrdí příští týden,“ dodává Kukal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud