5. dubna 2014 • 10:28

Paráda! Rosol se Štěpánkem přidali třetí bod a Češi jsou v semifinále

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté si potřetí za sebou a popáté za uplynulých šest let zahrají semifinále Davisova poháru. Třetí vítězný bod obhájců trofeje dnes v Tokiu zajistili Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem, kteří ve čtyřhře zdolali Tacumu Ita a Jasutaku Učijamu třikrát 6:4. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila vedou nad Japonskem už 3:0 a nedělní zápasy se budou jen dohrávat.



"Myslím si, že tohle vítězství je určitě důležité, protože stále zůstáváme ve hře o třetí vyhranou mísu," řekl Navrátil Radiožurnálu. "Jsem rád, že i když Tomáš (Berdych) nemohl, tak Radek chtěl hrát a byl lídrem týmu a fantasticky se mu přizpůsobil Lukáš a jsem na oba hráče pyšný, jak zápas zvládli," doplnil Navrátil.

I na zářijový duel o postup do finále pojedou Češi na soupeřovu půdu. Zatím to vypadá na cestu do Německa, které nečekaně vede ve Francii 2:0.

Čeští tenisté vyhráli už pojedenácté za sebou, čím vyrovnali třetí nejdelší vítěznou sérii v historii Davis Cupu. Víckrát v řadě vyhrály jen týmy USA (17) a Alžírska (14), které to dokázalo v regionálních zónách.

"Máme za sebou sérii a daří se nám. Hodně lidí si může myslet, že to je automatické, že to ani jinak nemůže být, ale za každým vítězstvím je obrovský kus práce a není to automatické," řekl Štěpánek.

Hrdina předchozích dvou finále doufal, že existuje šance na daviscupový hattrick. "Jsme hladoví po úspěchu, dáváme tomu všechno, a proto se nám daří. A kdyby se nám to povedlo zase dotáhnout do finále a porvat se o salátovou mísu, tak by to bylo skvělý," řekl Štěpánek a dodal: "Asi budeme nejúspěšnější českou generací v Davis Cupu, které se tyhle věci povedly a dojde nám to, až tohle skončí."

Češi vyhráli Davisův pohár v uplynulých dvou sezonách, ale do Japonska přijeli bez pátého hráče světa Berdycha, který zápas vynechal. Favoritem měli být původně domácí, jenže jejich jednička Kei Nišikori vypadl ze sestavy kvůli zraněnému tříslu a nemohl nastoupit ani Go Soeda (134. v žebříčku), který měl před losem horečku.

Do pozice očekávaných vítězů se tak dostali čeští tenisté, přesto to neměli proti hráčům z druhé stovky žebříčku v pátečních dvouhrách snadné. Rosol potřeboval pět setů, aby porazil Taro Daniela, a Štěpánek zdolal Ita až skoro po čtyřech hodinách.

Ve čtyřhře spolu poprvé nastoupili Štěpánek s Rosolem a zápas zvládli solidně. Štěpánek tradičně kouzlil na síti a Rosol ničil domácí ranami a prohozy od základní čáry. V prvním i druhém setu sice přišli jednou o servis, ale vždy vzali soupeřům podání dvakrát. Vyrovnaný třetí set rozhodl český brejk v desáté hře.

Lukáš Rosol, Radek Štěpánek a jejich vítězná oslava
Lukáš Rosol, Radek Štěpánek a jejich vítězná oslava

Rosol se Štěpánkem proměnili po dvou hodinách a 19 minutách hned první mečbol. Na kurtu se pak tančilo a jako vždy zpívalo: "My tu mísu zase vyhrajem!" Diváci v Ariake Coliseu ale ocenili přes prohru dlouhým potleskem i své tenisty.

"Když jsme sem jeli, nikdo nečekal, že bude konec po sobotě, to je neskutečný. S tímhle víkendem můžeme být naprosto spokojeni," řekl Rosol.

Nedělní dvouhry už se budou jen dohrávat na dva vítězné sety, aby dodaly výsledku konečnou podobu. Do hry se dostane i dvacetiletý Jiří Veselý.

Japonsko - ČR 0:3 po čtyřhře
Ito, Učijama - Štěpánek, Rosol 4:6, 4:6, 4:6.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud