8. března 2015 • 15:54

Češi musí do BARÁŽE! Rosol naději neudržel, padl i s Tomicem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Černý scénář prvního kola Davis Cupu se naplnil. Čeští tenisté padli v Ostravě s Austrálií 2:3, když bylo rozhodnuto už po první nedělní dvouhře. Lukáš Rosol po pátečním selhání s Kokkinakisem nezvládl zápas o naději proti australské jedničce Bernardu Tomicovi, prohrál 6:7 (4), 3:6 a 6:7 (5) a Češi, za které nehrály opory Tomáš Berdych ani Radek Štěpánek, budou muset hájit místo v elitní skupině Davis Cupu v zářijové baráži.



Za již rozhodnutého stavu porazil debutující Jan Mertl na závěr Samuela Grotha 6:3 a 6:2. Australané se utkají ve čtvrtfinále s Kazachstánem.

Baráž čeští tenisté hráli naposledy v roce 2011 a v Rumunsku se tehdy mezi elitou udrželi. Od vzniku Světové skupiny sestoupili jen v roce 2005. Soupeře pro zápas hraný 18. až 20. září poznají až v polovině července, kdy se uskuteční losování.

Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila, držitelé "salátové mísy" z let 2012 a 2013, se museli tentokrát obejít bez opor Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka .

V pátečních dvouhrách nejdříve Rosol ztratil s Thanasim Kokkinakisem zápas, v němž vedl 2:0 na sety, a Veselý nestačil ve třech setech na Tomice. V sobotu vykřesali naději Veselý s Adamem Pavláskem díky pětisetové výhře ve čtyřhře.

Rosol chtěl odčinit páteční nezdar a hrál s Tomicem vyrovnanou partii. Měl blíž k zisku prvního setu, jenomže za stavu 2:2 nevyužil vedení 40:0 k brejku. Úvodní sadu s trpělivě hrajícím Australanem ztratil v tie-breaku.

Australan Bernard Tomic sleduje míček v zápase s Lukášem Rosolem
Australan Bernard Tomic sleduje míček v zápase s Lukášem Rosolem

Ve druhém setu Rosol jako první prohrál své podání na 1:3, ale vzápětí získal brejk zpět. Následně si nechal ošetřit nohu. Hrál dál bez omezení a v šesté hře dvojchybou znovu věnoval Tomicovi servis a o podání přišel ještě na konci sady.

Oba hráči ve třetím setu dominovali na podání a diváci neviděli ani jeden brejkbol. Rosol věděl, že musí zkrácenou hru vyhrát, proto se snažil udržet nervy na uzdě, příliš nespěchat, ale koncovku nezvládl. Za stavu 5:4 v tie-breaku šel dvakrát podávat, ale obě výměny ztratil a hned při prvním mečbolu Tomic zápas razantně ukončil.

"Nemůžu se na nic vymlouvat, Tomic mě přehrál. Hrál dobrý tenis a byl trpělivější. Dal jsem tam všechno, snad to příště bude pro nás lepší," řekl Rosol, který v této sezoně na turnajích vyhrál pouze jeden z šesti zápasů.

"Je to velká škoda, protože si myslím, že Lukáš měl na to, aby byl s Tomicem úspěšný. Dokáže zahrát kouli, ale pak udělá chybu. Není to o servisu, o podání, ale o sebevědomí, které na začátku sezony nemá nejvyšší," řekl Navrátil.

Proti Australanům, osmadvacetinásobným vítězům Davis Cupu, se tenistům nedaří. Prohráli s nimi posedmé z osmi soubojů. Jen v roce 1975 uspěl tehdejší československý výběr v semifinále v Praze na Štvanici.

Devátý hráč světa Berdych se s předstihem ze zápasu 1. kola omluvil, protože se soustředí na turnaje. Šestatřicetiletý Štěpánek sice do Ostravy dorazil, ale po zranění zad a nohy teprve začíná s tréninkem.

Strůjci předchozích úspěchů by podle předběžné dohody měli být v září k zápasu o udržení k dispozici.

Utkání 1. kola tenisového Davisova poháru v Ostravě (ČEZ Aréna, tvrdý povrch):
ČR - Austrálie 2:3
Rosol - Tomic 6:7 (4:7), 3:6, 6:7 (5:7),
Mertl - Groth 6:3, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud