Pavel Novotný
3. dubna 2015 • 20:15

Tiebreak i v pátém setu... Blíží se konec maratonských zápasů?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | 7 hodin a 1 minuta, 6 hodin a 42 minut... Takovým zápasům by v Davisově poháru mělo definitivně odzvonit. Organizátoři týmové soutěže uvažují o tom, že zavedou i v pátém rozhodujícím setu zkrácenou hru, která by měla vystavit stopku nekonečným maratonům.



Určitě si ještě pamatujete zápas prvního kola Davisova poháru v roce 2013 mezi švýcarskými a českými tenisty. A především pak sobotní superbitvu mezi Tomášem Berdychem a Lukášem Rosolem na jedné straně a Stanislasem Wawrinkou a Marcem Chiudinellim na druhé.

Nekonečný zápas skončil po sedmi hodinách a jedné minutě vítězstvím českého páru po setech 6:4, 5:7, 6:4, 6:7 a 24:22. Postarala se o to především nekonečná poslední sada, která trvala 3 hodiny 35 minut a stala se zároveň nejdelším pátým setem v historii Davis Cupu.

Nejdelší duel ve dvouhrách v době, kdy se nehrála zkrácená hra v žádné sadě,  odehráli v roce 1982 John McEnroe s Matsem Wilanderem. Utkání nakonec vyhrála americká legenda po setech 9:7, 6:2, 15:17, 3:6 a 8:6. Utkání trvalo 6 hodin a 22 minut.

Nekonečná dvouhra

Tento duel ale překonal 8. března letošního roku zápas mezi Argentinou a Portugalskem, respektive zápas mezi domácím Leonardo Mayerem a Joao Souzou.

Domácí tenista nakonec zvítězil po neuvěřitelných šesti hodinách a 42 minutách. Utkání se navíc za denního světla nestihlo, dohrávalo se až v pondělí. Mayer vyhrál po setech 7:6, 7:6, 5:7, 5:7 a 15:13. Rozhodující sada trvala 2 hodiny a 30 minut.

Tomu všemu by mohl být brzy konec. Nejvyšší vedení by mělo o zavedení zkrácené hry v pátém setu diskutovat v nejbližších dnech, bližší termín, kdy bude vydán konečný verdikt, však není znám.

Na grandslamových turnajích se tiebreak v pátém setu hraje jen na US Open, a asi tak už navěky zůstane rekordem duel z Wimbledonu 2011, kdy utkání prvního kola mezi Johnem Isnerem a Nicolasem Mahutem trvalo 11 hodin a 5 minut, hrálo se tři dny a Američan ho vyhrál v páté sadě 70:68.

Utkání Davisova poháru se bez zkrácené hry v rozhodující sadě hrají od roku 1989. Dočkáme se letos změny?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud