4. března 2016 • 21:04

Berdych vydřel bitvu se Zverevem, Češi srovnali na 1:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté hrají v 1. kole Davisova poháru v Německu po dvou pětisetových bitvách nerozhodně 1:1 na zápasy. Vyrovnání zařídil sedmý hráč světa Tomáš Berdych, který ve druhé dvouhře v Hannoveru vydřel po více než čtyřech hodinách výhru nad osmnáctiletým daviscupovým debutantem Alexandrem Zverevem 7:6, 1:6, 4:6, 7:6 a 6:4. V prvním duelu podlehl Lukáš Rosol domácí jedničce Philippu Kohlschreiberovi 6:3, 3:6, 4:6, 6:2, 3:6.



Rosol trápil Kohlschreibera

"Je to strašně cenných jedna jedna a jsem po tom průběhu spokojený," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. "Oba to byly pětisetové zápasy, ale ten druhý byl o dvě třídy kvalitnější. Pro Tomáše to byl strašně těžký zápas a o zkušenostech," dodal.

Přiblížit se postupu do čtvrtfinále Češi můžou v sobotní čtyřhře. Do té by měl od 13:00 nastoupit osvědčený pár Berdych, Radek Štěpánek. Němci při losu nahlásili dvojici Philipp Petzschner, Dustin Brown, kterého asi nahradí Kohlschreiber.

"Budeme určitě favorité ve čtyřhře," řekl Navrátil o deblové dvojici Berdych, Štěpánek, která má v Davisově poháru bilanci 15:2. "Všichni si budou myslet, že to bude lehký debl, a ono to tak jednoduché nebude. Ale měli by si věřit, jelikož jsou zkušenější a sehranější, to by mělo hrát roli," řekl Navrátil.

Rosol vletěl na německou jedničku Kohlschreibera ve velkém stylu a vedl 3:0. Brejk si proti v úvodu nepřesnému soupeři udržel a získal první set. Před zraky německé legendy Borise Beckera v hledišti se Kohlschreiber poté zlepšil a ve druhém a třetím setu se Rosol nedostal ani k jednomu brejkbolu. Sám naopak pokaždé vždy jednou o podání přišel a najednou prohrával 1:2 na sety.

Ve čtvrté sadě Rosol využil svůj brejkbol i díky jestřábímu oku a vynutil si pátý set. Ten rozhodla sedmá hra, v které už Rosol prohrával 0:40, ale tři brejkboly v řadě odvrátil, ten třetí po těžkém prohozu po běhu přes celý dvorec. Jenže pak nabídl Němci čtvrtou možnost po chybě z forhendu a Kohlschreiber ji proměnil riskantním returnem, který jen milimetrově olízl lajnu.

"Bylo to blízko. Věděl jsem, že každý set bude o jednom dvou míčích, a to se taky potvrdilo. Bohužel v pátém setu to šlo na jeho stranu," řekl Rosol. "Podával jsem slušně, ale return mi moc nešel, což byl klíč. Jen v prvním setu jsem returnoval komfortně, ale pak mi bohužel vnutil svoji hru, já ho pustil do zápasu i kvůli svým chybám a nechal ho hrát," komentoval zápas.

Maraton se Zverevem ovládl Berdych

Berdych šel proti talentovanému Zverevovi na kurt jako favorit a již první set ukázal, že půjde o vyrovnanou bitvu. Berdych vedl 3:0 a prohrával 3:4, v tie-breaku odvrátil setbol a sám využil po soupeřově chybě svůj druhý.

Místo uklidnění přišla studená sprcha. Z dalších devíti her prohrál Berdych osm, z toho sedm v řadě, a na dvorci se trápil hlavně z forhendu. Nepomáhal si servisem a dělal různé grimasy, z kterých se dalo vyčíst, že neví, jak se z krize dostat. Zverev na druhé straně hrál jistě, dobře servíroval a dokázal být pestřejší ve výměnách.

Berdych prohrával 1:2 na sety a ve čtvrtém setu bojoval o prodloužení zápasu. Při Němcově podání se ale nemohl dostat do tlaku a sám odvracel čtyři brejkboly. Znovu dospěl set do zkrácené hry, v které měl Berdych pevnější ruku, zatímco mladík na druhé straně poprvé ukázal, že také dokáže chybovat.

V páté sadě se Berdych soustředil. Zavíral mezi výměnami oči a držel se za hlavu. V sedmé hře zavelel k útoku, přidal na agresivitě, tlačil se k síti, prorazil Zverevovi servis a vedl 4:3. Vyhráno ale ještě neměl, zarputilý soupeř se nevzdával. Berdych odvracel brejkbol a za stavu 5:3 mu německý hráč vzal i první šanci duel ukončit.

Při svém podání ale Berdych zápas uzavřel čistou hrou. Po čtyřech hodinách a dvaceti minutách proměnil hned první mečbol. Popáté v kariéře v Davis Cupu tak otočil nepříznivý stav 1:2 na sety a potřetí v utkání s Německem. Stejný kousek dokázal před 11 lety v Liberci v zápasech s Nicolasem Kieferem a Tommym Haasem, s kterým prohrával dokonce 0:2 a vyhrál.

Popáté v kariéře v Davis Cupu tak otočil nepříznivý stav 1:2 na sety a potřetí v utkání s Německem. Stejný kousek dokázal před 11 lety v Liberci v zápasech s Nicolasem Kieferem a Tommym Haasem, s kterým prohrával dokonce 0:2 a vyhrál. "Jak jsou to Němci, tak je to dlouhý a je příjemnější, že takhle dopadají," usmál se Berdych.

Německo - ČR 1:0 po úvodní dvouhře
Kohlschreiber - Rosol 3:6, 6:3, 6:4, 2:6, 6:3,
A. Zverev - Berdych 6:7 (6:8), 6:1, 6:4, 6:7 (5:7), 4:6.

Vše o zápase Německo - Česko v 1. kole Davis Cupu čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud