6. března 2016 • 17:08

Úžasný Rosol! Po Berdychově skreči dotáhl Česko k postupu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davis cupu! Rozhodující pátý bod přidal skvělý Lukáš Rosol, který musel po skreči Tomáše Berdycha zvítězit nad Alexandrem Zverevem. Česká dvojka smetla německý talent 6:2, 6:3, 6:1 a Češi mohou vyhlížet domácí červnový boj o semifinále s Francií.



Očekávalo se, že postupový bod přidá už Tomáš Berdych . Sedmý hráč světa ale kvůli zranění nohy vzdal zápas s Philippem Kohlschreiberem za stavu 3:6 a 5:7.

"Jeli jsme sem s tím, že chceme vyhrát a vyhnout se baráži, a nakonec jsme to dokázali. Ale vypadalo to po tom zranění Tomáše, že to bude otevřený zápas, a jsem velice rád, jaký Lukáš předvedl tenis pro tým. Když jsme ho tam posílali, tak jsme mu věřili a dopadlo to dobře pro nás," řekl novinářům kapitán Jaroslav Navrátil.

"Jsem rád, že jsem dostal od kapitána nominaci na poslední zápas, když se ještě nevědělo, kdo vlastně bude hrát. Byla to pro mě nová role. Jsem rád, že jsem přidal pátý bod a posunulo nás to do čtvrtfinále proti Francii," řekl Rosol.

Třicetiletý český tenista se zranil v úvodu prvního setu. "Dobíhal jsem kraťas, pak jsem se rychle přesouval na pravou stranu na prohoz, a jak jsem se natáhl po bekhendovém voleji, tak jsem ucítil bolest v pravém stehně zezadu," popsal Berdych.

V pátém gamu přišel o servis a poté se nechal ošetřit. S fyzioterapeutem Michalem Novotným byl šest minut v šatně a po návratu nevyužil pět brejkbolů. Pak měl další tři, ale ani jednou neuspěl. Naopak sám podruhé v setu ztratil podání v deváté hře.

Ve druhém setu se Berdychův pohyb výrazně zhoršoval. Za stavu 2:3 si český hráč nechal zavázat pravý stehenní sval. Nebyl prakticky schopen běhat k míčům do stran a Němec měl situaci usnadněnou. Přesto Berdych ještě odvrátil za stavu 4:5 setbol, ale o dvě hry později už podání ztratil a tím i druhý set.

Jsme tým, máme tři body a postupujeme!!!

Zveřejnil(a) Czech Davis Cup Team dne 6. březen 2016

Místo na lavičku Berdych zamířil k německému kapitánovi a podal mu ruku stejně jako poté Kohlschreiberovi. "Ošetření pomohlo na chvilku, ale jednoduše jsem nebyl schopen hrát na úrovni, na které bych si přál. Bylo to horší a horší a nebyla šance, že bych zápas mohl dokončit. Bohužel to dopadlo takhle," litoval Berdych, který vzdal zápas podesáté v kariéře a podruhé v Davisově poháru. Poprvé se mu to stalo v Rusku v roce 2008, kdy si na moskevské antuce ošklivě podvrkl kotník.

Do rozhodující dvouhry teoreticky přicházel v úvahu Radek Štěpánek , autor dvou vítězných bodů z finále soutěže, ale ten v poslední době moc zápasů ve dvouhře neodehrál. Kapitán Jaroslav Navrátil dal před koncem Berdychova zápasu pokyn Rosolovi , aby se šel rozcvičit. "V pátek odehrál velmi dobrý zápas," řekl Navrátil.

Jsme tam! Česká postupová oslava po daviscupovém triumfu v Německu
Jsme tam! Česká postupová oslava po daviscupovém triumfu v Německu

Padesátý hráč světa Rosol v páteční dvouhře odehrál vyrovnaný duel s Kohlschreiberem a podlehl po třech hodinách v pěti setech. Proti Zverevovi předvedl výtečný a sebejistý výkon, duelu s osmnáctiletým talentem jasně dominoval.

Rosol ani jednou nepřišel o podání, odvrátil tři brejkboly a šestkrát vzal servis Zverevovi, o kterém mnozí mluví jako o hráči budoucnosti. "Pokud má být Zverev v budoucnu ten bourák, jak se o něm mluví, tak se nemůže takhle chovat a stále se jen divit a vztekat. Je to ještě bažant a Rosi ho oprávněně vyučuje," napsal ČTK během zápasu Jan Kodeš. Rosol vyhrál za hodinu a 38 minut.

1. kolo tenisového Davisova poháru v Hannoveru (tvrdý povrch):
Německo - ČR 2:3
Kohlschreiber - Berdych 6:3, 7:5 skreč Berdycha, A. Zverev - Rosol 2:6, 3:6, 1:6. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud