Jonáš Bartoš
7. února 2018 • 04:50

Čtyři hvězdy na dvě dvouhry. Kvitová a spol. motají Pálovi hlavu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už v sobotu startují české tenistky boj o další triumf ve Fed Cupu. Kapitán Petr Pála složil výjimečnou sestavu, na duel se Švýcarskem půjde domácí výběr v plné síle. Karolína Plíšková (5. v žebříčku WTA), Petra Kvitová (21.) Barbora Strýcová (25.), i Lucie Šafářová (31.) jsou nachystané na dvouhry. Koho do zahajovacích bitev nominovat? Zajisté pekelně složitý rébus. „Opravdu může hrát kdokoliv,“ souhlasil Pála, který má v nominaci konečné slovo.



K dispozici má čtyři luxusní ferrari, jenže z garáže můžou v sobotu vyjet jen dvě. Petr Pála je před víkendovou řežbou v zapeklité situaci, kdy musí vybrat z nabitého českého výběru dvě singlistky pro úvodní dvouhry. Na koho ze čtveřice Karolína Plíšková , Petra Kvitová , Barbora Strýcová , Lucie Šafářová ukáže?

„Určitě o tom přemýšlím, ale dnes (v úterý v poledne) vám nic neřeknu. Losování je v pátek, je potřeba mít jasno ve čtvrtek večer a rozhodnout se i podle toho, jak na tom budou holky zdravotně,“ zdůraznil Pála. „Člověk má, dá se říct luxus, že opravdu může hrát kdokoliv. Chci, aby nastoupily ty, které budou stoprocentně připravené,“ poodhalil jedno z hlavních kritérií, podle kterých bude vybírat.

V pozici týmové jedničky přijela do O2 areny nejmladší z hráček Karolína Plíšková, aktuálně pátá na světě a asi největší hvězda Pálova výběru. Díky titulu z Petrohradu se za ni žebříčkově posunula Petra Kvitová (21.), na záda jí dýchají Barbora Strýcová (25.) a Lucie Šafářová (31.)

Zmíněná čtveřice má navíc na startu sezony velmi dobrou formu. Plíšková v Melbourne porazila v těsných bitvách Šafářovou i Strýcovou a skončila na Halepové ve čtvrtfinále. Kvitová oprášila auru dvojnásobné wimbledonské šampionky minulý týden, kdy suverénní jízdou proplula slušně obsazeným turnajem v Petrohradu. „Byly tam momenty mé ideální hry. Ráda bych si to udržela,“ pochválila se Kvitová.

Znamená to, že si předplatila místo ve dvouhře spolu s jedničkou Plíškovou? „To vůbec nevím. Asi jsem mu (kapitánovi Pálovi) turnajem v Petrohradu trošku zamotala hlavu. Za to se mu asi nebudu omlouvat,“ smála se. „Záleží na něm. Já jsem připravená na fandění i na hraní, jsme tady jako tým, tohle fakt neřeším.“

Hingisová a její bohaté zkušenosti mohou Švýcarkám pomoct, varuje Strýcová
Video se připravuje ...

„Říkala, že mi zamotala hlavu, jo? To se jí zeptám, proč si to myslí,“ reagoval později Pála. „Ještě jsem se o tom s holkami nebavil, určitě není správné říkat něco do médií. Budou ještě další tréninky. Tím, že máme kádr takhle široký, je potřeba opravdu počkat až na čtvrtek večer a vidět, kdo jak na tom je,“ zůstal tajemný.

Nominovaná čtyřka je momentálně ohromně vyrovnaná. To bylo patrné třeba v úterním tréninku. Karolína Plíšková si střihla cvičný set proti Barboře Strýcové. Ta svou žebříčkově lépe postavenou parťačku z týmu přehrála a set hladce vyhrála. „Je to trénink, každá jsme si zkoušely nějaké věci. Vůbec bych to nebrala jako vážnou věc,“ upozornila Strýcová hned po skončení tréninku.

Troufla by si na dvouhru, pokud na ni kapitán Pála ukáže? „Ať má tu hlavu zamotanou, ve čtvrtek ji rozmotá,“ prohlásila se smíchem. „Je hrozně hezké, že má taková malá země tolik super hráček. Necháme to na kapitánovi, ať si s tím láme hlavu. Já jsem ready na všechno.“

Počítat se musí i s Lucií Šafářovou, někdejší finalistkou French Open (2015) a pětinásobnou grandslamovou šampionkou ve čtyřhře. „Jakákoliv z nás čtyř si singla ráda zahraje, když nám kapitán dá důvěru. Ale Kája je teď jedničkou, výsledky měla úžasné. Osobně neočekávám nic, možná čtyřhru s Bárou,“ říká čerstvě 31letá tenistka.

Nejpravděpodobnější se zdá být varianta, že dvouhry začne dvojice Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou budou nachystané do nedělní čtyřhry. Vše se ale do konce týdne ještě může změnit. Jasno bude až na pátečním losu, kde kapitáni Česka a Švýcarska odhalí složení pro sobotní dvouhry.

Češky se chystají na Fed Cup. Švýcarky? Jasné to nebude, varuje Plíšková
Video se připravuje ...

České tenistky během tréninku českého fedcupového týmu, uprostřed přihlíží nehrající kapitán Petr Pála
České tenistky během tréninku českého fedcupového týmu, uprostřed přihlíží nehrající kapitán Petr Pála

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud