14. srpna 2019 • 15:40

Češky se vyhnou kvalifikaci na finále Fed Cupu! Dostaly divokou kartu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky dostaly od Mezinárodní tenisové federace (ITF) divokou kartu pro účast na dubnovém finálovém turnaji Fed Cupu v Budapešti. Češky, které jsou s jedenácti triumfy druhou nejúspěšnější zemí této týmové soutěže, původně měly jít do kvalifikace.



Fed Cup stejně jako mužský Davis Cup opouští dlouholetý formát vyřazovacích bojů na půdě jednoho z družstev a vyvrcholí finálovým turnajem pro dvanáct týmů. Start v Budapešti měly jistý letošní finalistky Australanky a Francouzky a také domácí Maďarky. Osm dalších týmů vzejde z únorové kvalifikace, které se měl zúčastnit také český tým, pro posledního účastníka ITF držela divokou kartu.

Tu dnes mezinárodní federace udělila svěřenkyním kapitána Petra Pály, poté co vyhověla české žádosti. "Jsem moc rád, že Český tenisový svaz o divokou kartu požádal a Mezinárodní tenisová federace vyhověla. Díky tomu se vyhneme únorovému play off, kdy nám hrozilo několik dlouhých zaoceánských cest a byla jen minimální šance na zápas doma," řekl ČTK kapitán Pála.

Fedcupové finále se bude hrát na budapešťské antuce 14. až 19. dubna 2020. ITF na něm rozdělí 18 milionů dolarů, z toho 12 mezi hráčky a šest dostanou svazy.

České tenistky jsou nejúspěšnější zemí ve Fed Cupu v tomto desetiletí. Od roku 2011 získaly pod Pálovým vedením hráčky jako Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Lucie Šafářová či Barbora Strýcová dohromady šest titulů, které přidaly do celkové sbírky k pěti federálním. Od roku 2014 nepřetržitě vedou žebříček soutěže. V historické bilanci jsou lepší pouze Spojené státy americké s 18 triumfy.

I proto o udělení divoké karty Češkám finálová komise rozhodla jednomyslně. "Česká republika má dlouhou a hrdou historii ve Fed Cupu a místo v novém finálovém turnaji si zaslouží. Pod Petrem Pálou prožily české hráčky úžasné období dominance. Těšíme se na vzrušující budapešťský turnaj," uvedl šéf ITF David Haggerty.

Místo Češek se do kvalifikace, jež se bude losovat za týden, posunuly Nizozemky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud