13. srpna 2019 • 04:50

Češky, které mohou slavit tituly: nejen mistryně světa bez občanky

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
  • Český tenis má o velké naděje na roky dopředu postaránoČeský tenis má o velké naděje na roky dopředu postaránoFOTO: koláž iSport.cz

    Když kapitán Petr Pála v dubnu na baráž o udržení ve Fed Cupu postavil velmi mladou sestavu, věděl co dělá. Markéta Vondroušová, Karolína Muchová i Marie Bouzková jsou nejzářivější mladé klenoty českého ženského tenisu. Jako poslední zaujala "blondýnka s velkou lahví" Bouzková, která v Torontu vyřadila Simonu Halepovou a po semifinále ji dlouho chválila Serena Williamsová. Výborné výsledky ale mají i další dívky, Češky třeba čerstvě vyhrály MS družstev do 14 let. Podívejte se na přehled tenistek, které mohou v blízké i vzdálenější budoucnosti slavit velké tituly.

  • Markéta Vondroušová, 20 let

    Markéta Vondroušová už je finalistkou grandslamuFoto Reuters

    Dvacet jí ještě není ani dva měsíce, přesto už je (za Petrou Kvitovou a Karolínou Plíškovou) třetí nejlepší Češkou v žebříčku WTA. Markéta Vondroušová svůj první turnaj na elitním okruhu vyhrála už v sedmnácti letech, ještě před dvacetinami stihla první finále grandslamu, když její velkolepou cestu v Paříži ukončila až Asleigh Bartyová.

    Rodačka ze Sokolova dlouho dojížděla za tréninkem do Prahy, než se do hlavního města definitivně přestěhovala. Kromě typických předností levaček (svým křizným forhendem umí vyhnat soupeřku úplně mimo dvorec a pak zakončit do odkrytého prostoru) má i další zbraně – umí skvěle odhadnout a měnit tempo hry, její kraťasy jsou smrtící.

    Jestli Markétě Vondroušové něco brání ještě většímu rozletu, jsou to zranění. Už před Roland Garros trénovala jen pár dní po problémech s tříslem, aktuálně ji zase zlobí ruka, kvůli které vynechává přípravné turnaje před US Open. Přestože už trénuje, nezúčastní se ani generály v Cincinnati a naplno se do hry zapojí až na posledním grandslamu sezony.  

  • Karolína Muchová, 22 let

    Karolína Muchová se netají velkými cíli. Ještě více než stát se světovou jedničkou ji láká vyhrát grandslamový turnajFoto Michal Beránek (Sport)

    Když před pěti lety vyhrála Pardubickou juniorku, všiml si jejího pestrého stylu plného změn tempa a nečekaných řešení i slavný trenér Nick Bollettieri. Cit pro vidění hry má Karolína Muchová i z dalších sportů. Hrála házenou i basketbal. Její otec je bývalý profesionální fotbalista a když jí vloni v New Yorku dali do ruky baseballovou pálku předvedla homerun.

    Právě ve Flushing Meadows 2018 se olomoucká tenistka poprvé pořádně ukázala světu. Po úspěšné kvalifikaci postoupila až do třetího kola po dvě a půl hodiny dlouhé bitvě s bývalou světovou jedničkou Garbině Muguruzaovou.

    A rok 2019 je průlomový – nejdřív finále v Praze a konečně posun do první stovky. Brány top 50 prolomila na Wimbledonu, kde se i díky výhře nad Karolínou Plíškovou dostala do čtvrtfinále.

  • Marie Bouzková, 21 let

    Marie Bouzková trápila i Serenu WilliamsovouFoto Reuters

    Ne, už to není jen „blondýnka s velkou lahví“. Marie Bouzková v posledních měsících letí vzhůru tenisovým žebříčkem, aktuálně je 53. a to zdaleka nemusí být maximum. Roky práce se začínají vyplácet.

    Na Floridě v Bollettieriho akademii začala trénovat už v devíti letech, ale otec Milan Bouzek ji do velkých turnajů nehnal. Přednější je, aby Marii dceru pořád bavil. Aby vydržela létat z jednoho rohu kurtu na druhý a přivádět soupeřky k šílenství tím, co všechno dokáže vrátit. A následně zakončit.

    Ke vzestupu pomohlo i štěstí. Na Roland Garros i Wimbledon vylosovala sama sebe do hlavní soutěže jako „lucky loser“. V Anglii z toho byla první grandslamová výhra a minulý týden v Torontu už štěstí nepotřebovala. Nejdřív porazila Sloane Stephensovou, po setu s ní vzdala i Simona Halepová a v semifinále přes dvě hodiny trápila Serenu Williamsovou, která ji po zápase dlouho chválila.

    Večný úsměv, velká termolahev, která jí na fotografiích zakrývá skoro celou hlavu, a různobarevné čelenky. Další česká poznávací znamení, na které si elitní turnaje WTA musí rychle zvykat.

  • Anastasia Zarycká, 21 let

    Anastasia ZaryckáFoto twitter.com

    V žebříku je sice teprve na pomezí druhé a třetí stovky, jenže v podobných vodách byly před rokem dvěma i Muchová či Bouzková, než odstartoval jejich vzestup mezi nejlepší. Posun lze očekávat i u 21leté Anastasie Zarycké.

    Tatínka sice má z Ukrajiny, jenže narodila se v Česku a dlouhodobě trénuje v Praze na Spartě (kde občas trénuje s Kateřinou Siniakovou, jejíž otec je pro změnu Rus) a před dvěma lety získala české občanství. Českou vlaječkou u jména už získala medaili z Univerziády a sbírá i menší turnajová vítězství, třeba vloni v Braunschweigu a Italské Pule. Na nedávném turnaji na Štvanici došla až do semifinále, kde prohrála s Denisou Allertovou.

  • Monika Kilnarová, 19 let

    Monika Kilnarová patří k velkým nadějím českého tenisuFoto profimedia.cz

    Před dvěma lety zaujala unikátní bilancí, kdy se jí v žebříčku WTA podařilo ve dvou sezonách za sebou poskočit o více než 400 míst, jenže aktuálně se musí Monika Kilnarová hodně snažit, aby pár týdnů před dvacátými narozeninami zvládla přechod mezi dospělé.

    V kariéře už sice vyhrála dva turnaje ITF a je mistryní světa mezi šestnáctiletými, z 276. místa, kde byla vloni nejvýš, ale aktuálně spadla až na 484. Fanoušky na sociálních sítích to sice 19leté půvabné blondýnce nebere, ale kůkladná taktická příprava, na které podle svých slov s trenérem před každým zápasem hodně pracuje, v posledních měsících nevychází.

  • Darja Viďmanová, 16 let

    Darja Viďmanová je poslední vítězkou pardubické juniorkyFoto Pardubická juniorka

    Pardubická juniorka je nejslavnější český turnaj pro mladé tenisty a tenistky. V minulosti ho vyhrály Martina Navrátilová, Hana Mandlíková, Lucie Hradecká, Petra Kvitová nebo Karolína Muchová. V posledním ročníku se k nim přidala Darja Viďmanová.

    16letá tenistka také teprve nedávno získala české občanství, původem je z Ruska, svou „novou“ vlast ale reprezentuje vzorně. Svou velkou zbraň – klid na kurtu, zatímco soupeřky se často nechávají unést emocemi – využila v posledních třech měsících na dvou turnajích ITF. Nejdřív v rakouském Mödlingu a o pár týdnů později v německém Offenbachu.

  • Linda Nosková 14 let

    Linda Nosková, tenisový supertalent z BeskydFoto twitter

    Vyrůstá další tenisová hvězda v Beskydech? I to se může stát. Lindě Noskové je sice teprve čtrnáct, ale má pověst velkého talentu. I proto dostala pozvánku na mistrovství republiky dospělých, v extralize si zahrála i s Lucií Šafářovou a nevedla si vůbec špatně – prohrála 4:6 a 2:6.

    Ve své věkové kategorii už ovládla evropský šampionát a organizace Tennis Europe ji vyhlásila hráčkou roku.

  • Linda (14) a Brenda (12) Fruvirthovy

    Linda Fruhvirtová poráží i výrazně starší soupeřky. V Praze rozehrává hvězdyFoto ITF.com

    Na Spartě v ní vidí budoucí hvězdu. Před Prague Open trénovala s australskými profesionálkami Samanthou Stosurovou a Darjou Gavrilovovou, běžně poráží i výrazně starší soupeřky. Řeč je o teprve 14leté Lindě Fruvirthové.

    Trénuje sice ve Stromovce, ale s jejím vývojem pomáhá kouč Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou. Herním stylem má připomínat Marii Šarapovovou: Nečeká na chyby soupeřky, dokáže si body uhrát sama.

    V žebříčku ITF je na 22. místě. Jako jediná s rokem narození 2005. A jejím nejnovějším úspěchem je titul mistryně světa do 14 let v soutěži družstev, který získala s Nikolou Bartůňkovou a ještě o dva roky mladší sestrou Brendou.

  • Češky v žebříčcích

    WTA

    Pozice Jméno Věk
    3. Karolína Plíšková 27
    6.  Petra Kvitová 29
    16.  Markéta Vondroušová 20
    31.  Barbora Strýcová 31
    38. Kateřina Siniaková 23
    48. Karolína Muchová 22
    53. Marie Bouzková 21
    85.  Kristýna Plíšková 27
    122.  Barbora Krejčíková 23
    139. Tereza Martincová 24
    175.  Tereza Smitková 24
    212. Anastasia Zarycká 21
    279. Denisa Allertová 26
    281.  Lucie Hradecká 34
    293. Barbora Štefková 24
    332. Jesika Malečková 24
    407. Anastasia Detiuc  20
    437. Johana Marková 20
    484. Monika Kilnarová 19


    ITF:

    Pozice Jméno věk
    22. Linda Fruhvitová 14
    50.  Kristýna Lavičková 17
    56.  Darja Viďmanová      16
    101. Linda Nosková 14
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud