7. června 2019 • 18:50

Král Paříže Nadal opět přehrál Federera, soka pro finále pozná až v sobotu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský tenista Rafael Nadal si na Roland Garros zahraje o rekordní dvanáctý titul. Antukový král v semifinále vyřadil velkého rivala Rogera Federera, švýcarského soupeře porazil ve 39. vzájemném zápase hladce 6:3, 6:4, 6:2. Obhájce titulu finálový duel v Paříži ještě nikdy neprohrál.



Na svého soupeře, proti němuž bude usilovat o 18. grandslamový titul v kariéře, si ale bude muset počkat až do soboty. Druhé semifinále mezi světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem a loňským finalistou Dominicem Thiemem bylo kvůli dešti a větru dvakrát přerušeno a nakonec ho pořadatelé odložili na sobotní poledne. Rakušan vede 6:2, 3:6 a 3:1.

Neporazitelnost na pařížské antuce udržel Nadal i proti Federerovi, s nímž na French Open vyhrál všech šest zápasů. Naposledy se tu ale utkali už v roce 2011. Posledních pět vzájemných duelů naopak vyznělo pro Federera, všechny se ale hrály na tvrdých površích. V celkové bilanci nyní Nadal vede 24:15.

Federer, který se na French Open vrátil po tříleté pauze, držel s Nadalem v nepříjemném větrném počasí v úvodních dvou setech krok. "Proti Rogerovi je to vždycky těžké. V tomhle větru to bylo ještě těžší," řekl rodák z Mallorcy a pro soupeře měl jen slova chvály.

Rafael Nadal (vpravo) a Roger Federer (vlevo) po vzájemném utkání v semifinále Roland Garros
Rafael Nadal (vpravo) a Roger Federer (vlevo) po vzájemném utkání v semifinále Roland Garros

"Je to vždycky velké potěšení zahrát si proti nejlepšímu hráči historie. Je neuvěřitelné, na jaké úrovni v 37 letech stále hraje," dodal třiatřicetiletý Nadal.

Španěl znovu potvrdil, že na Roland Garros je takřka nepřemožitelný. Na kontě tu má 92 výher a jen dvě porážky. Dvanáctkrát do finále na stejném grandslamovém turnaji postoupil jako první muž v historii. Stejnou bilanci mají Margaret Courtová na Australian Open a Martina Navrátilová ve Wimbledonu.

Ve finále, v němž bude usilovat o 18. grandslamový titul, se může Nadal utkat stejně jako vloni s Rakušanem Dominicem Thiemem, nebo s prvním hráčem světového žebříčku Novakem Djokovičem.

Smíšená čtyřhra stejně jako před rokem

Tchajwanská tenistka Čchan Jüng-žan a Chorvat Ivan Dodig obhájili na Roland Garros titul ve smíšené čtyřhře. Ve finále stejně jako loni porazili kanadsko-chorvatský pár Gabriela Dabrowská, Mate Pavič.

Zatímco minulý rok uspěli Čchan Jüng-žan s Dodigem až v rozhodujícím super tie-breaku, dnešní finále na pařížské antuce vyhráli 6:1 a 7:5.

Vedle společných mixových titulů mají oba po jednom grandslamovém triumfu ve čtyřhře. Čchan Jüng-žan ovládla US Open 2017 se Švýcarkou Martinou Hingisovou, Dodig vyhrál v roce 2015 Roland Garros s Brazilcem Marcelem Melem.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 42,7 milionu eur):

Muži:
Dvouhra - semifinále:
Nadal (2-Šp.) - Federer (3-Švýc.) 6:3, 6:4, 6:2,
Djokovič (1-Srb.) - Thiem (4-Rak.) 2:6, 6:3, 1:3 - odloženo na sobotu

Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Vondroušová (ČR)
- Kontaová (26-Brit.) 7:5, 7:6 (7:2),
Bartyová (8-Austr.) - Anisimovová (USA) 6:7 (4:7), 6:3, 6:3.

Čtyřhra - semifinále:
Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Mertensová, Sabalenková (6-Belg./Běl.) 6:2, 6:1,
Čeng Saj-saj, Tuan Jing-jing (Čína) - Flipkensová, Larssonová (15-Belg./Švéd.) 6:4, 6:4.

Smíšená čtyřhra - finále:
Čchan Jüng-žan, Dodig (Tchaj-wan/Chorv.) - Dabrowská, Pavič (2-Kan./Chorv.) 6:1, 7:6 (7:5).

Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Paulson
, Vanšelbojm (ČR/Ukr.) - Cazaux, Mayot (Fr.) 6:7 (5:7), 6:4, 10:5.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud