Pavel Novotný
1. června 2009 • 11:30

Vítěz nad Nadalem: Nikdy na to nezapomenu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Aura o neporazitelnosti Rafaela Nadala na French Open se rozplynula jako pára nad hrncem. Postaral se o to šokujícím způsobem čtyřiadvacetiletý rodák ze švédského Tibro Robin Söderling.



Rafael Nadal se mohl stát prvním tenistou historie, kterému se podaří vyhrát French Open pětkrát v řadě. Mohl...Čára přes rozpočet však přišla ze směru, ze kterého ho očekával jen málokdo.

Švédský tenista okupuje pětadvacáté místo světového žebříčku a rozhodně patří mezi hráče, kteří mohou výrazně potrápit i velké favority. Že však nezastavitelnou světovou jedničku vyprovodí z kurtu poměrem 3:1 na sety, nečekal asi vůbec nikdo. Rafael Nadal do této chvíle vyhrál na turnaji všech 31 utkání, ke kterým na oranžovém povrchu nastoupil. Navíc ztratil pouhých sedm setů. To vše za pět let, během kterých si připsal čtyři tituly. To vše platilo až do včerejška.

"Před zápasem jsem si říkal, že si musím věřit, jinak nebudu mít šanci. Každému jsem říkal, že je pro mě obrovská čest hrát proti nejlepšímu hráči na antuce všech dob. Ale přitom jsem stále věřil, že můžu hrát vyrovnaný zápas. Kdybych tomu nevěřil, nemusel bych vůbec nastupovat na kurt. Držel jsem se jakékoliv malé šance na vítězství. je to největší moment mé kariéry. Ani se mi nezdálo o tom, že bych mohl Rafu porazit. Tenhle zápas si budu pamatovat do konce života," zářil po utkání štěstím Söderling.

Klíčové okamžiky zápasu Nadala se Söderlingem.


Životní zápas
Pětadvacátý hráč světa přehrál světovou jedničku především vynikajícím podáním, které podpořil devíti esy a žádnou dvojchybou. Tápající Španěla ničil vítěznými forhendovými údery a vynikající úspěšností na síti. K té se Söderling vydal pětatřicetkrát, z toho v sedmadvaceti případech úspěšně! Sám proměnil pět z šesti nabídnutých brejkbolů, naopak jeho soupeř využil ze čtyř pouze dva.

"Rafa byl nejen v tomto zápase velmi pasivní. Byl nervózní a trefoval míče velmi špatně. Nepohyboval se dobře. Nic mu nevycházelo. Neměl klid a nedokázal se dostat do tempa," hledal důvody překvapivého konce jeho strýc i trenér v jedné osobě Toni Nadal.

Söderlingovo vítězství nad světovou jedničkou je o to překvapivější, že Švéd se prozatím probyl nejdále do třetího kola grandslamového turnaje, navíc ve vzájemném souboji s Nadalem získal před třemi lety na Španělovi pouhý jeden gam, když mu podlehl v prvním kole turnaje v Římě.

"Robin hrál bez strachu. Nikoho se nebojí a to je jeho obrovská výhoda. Velmi tvrdě trénuje a v současnosti je schopen porazit jakéhokoliv tenistu na světě a je jedno na jakém povrchu. Je skvělé, když se objeví hráč, který je tak mentálně silný, že je schopný se Nadalovi postavit jako rovný rovnému. Řada tenistů má s tímto velké problémy," říká legenda švédského tenistu Mats Wilander.

Rafael NadalFoto ČTK/AP



Šokující úvod
Hned úvod prvního setu napověděl, že to světová jednička nebude mít lehké. Po skvělém představení Švéda v předcházejícím kole proti Ferrerovi vstoupil Söderling dobře i do zápasu s Nadalem. Poprvé prolomil servis svému soupeři za stavu 2:1, podruhé za vedení 5:2 a set vyhrál v pohodlném tempu za 34. minut 6:2.

Druhý set patřil Nadalovi. Španěl zlepšil svojí hru ve všech směrech a vše směřoval k vítězství ve druhé sadě. Vedl pět čtyři a podával, přesto set do vítězství nedotáhl a musel o něj bojovat ve zkrácené hře. Zde již dominoval a zdálo se, že to může být ten rozhodující moment zápasu.

Kdo si však myslel, že rodák z Mallorky ovládne následující sety, musel být zklamán. Přesně a tvrdě hrající Švéd přežil kritický moment za stavu 3:3 a 30:40 při svém podání a radoval se z vítězství 6:4. V té chvíli měl jistotu, že bude v nejhorším případě prvním hráčem, který donutí fenomenálního Španěla bojovat o vítězství na French Open v pěti setech.

Robin SöderlingFoto AP/ČTK



Čtvrtou sadu začal Nadal prolomením soupeřova servisu, vzápětí si však vzal své podání Švéd zpět a sada dospěla k druhému tiebreaku v zápase. Söderling však svojí šanci již nepustil a nejistého soupeře ničil přesnými údery od základní čáry a skvělým servisem.

Švéd se vítězstvím nad famózním Nadalem již teď zapsal do historie jako hráč, který byl první, kdo dokázal porazit antukového krále na Roland Garros.

"Nehrál jsem dobře. Nepodařilo mi se dostat do toho správného tempa a najít pohodu, na kterou jsem zvyklý. Byla to moje chyba, to však nic nemění na tom, že Robin hrál skvěle. Já nehrál svůj nejlepší tenis, a proto jsem prohrál. Musím uznat, že jsem dnes na vítězství neměl. Z porážek se můžete naučit více než z vítězství. Není to tragédie. Jednou se to muselo stát. Samozřejmě jsem z toho smutný. Musím na to zapomenout, jak nejrychleji to půjde," ohodnotil své vystoupení na French Open Rafael Nadal.

Světová jednička tedy uzavřela svojí pouť turnajem. Přesto zůstane Nadal navždy zapsán do historie pařížského turnaje jako hráč, který navždy změnil historii French Open.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud