Pavel Novotný
12. prosince 2008 • 12:38

Tenisový rok, na který se bude vzpomínat

TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Dramatická, šokující, přelomová. Takové a mnohé další přívlastky by si zasloužila tenisová sezona roku 2008. Pojďte se spolu s námi podívat na přehled tenistů, pro které se letošní rok stal z různých důvodů specifický a nezapomenutelný.



Po více jak čtyřech letech změnil tenisový trůn svého krále. Rogera Federera vystřídal na pozici pro nejlepšího hráče planety Rafael Nadal. Do první světové desítky se probojovali čtyři noví hráči, dalších jedenáct si poprvé mohlo vychutnat pocit z vítězství na turnaji ATP. Ale začněme náš přehled popořadě a když od začátku, tak to vezměme od prvního písmene abecedy.

Český tenis? Připravte se na špatné časy >>>


A - Španělský tenista Nicolas Almargo bude na skončený ročník vzpomínat opravdu v dobrém. Poprvé v životě se prokousal mezi nejlepších 20 tenistů planety, navíc si připsal dva tituly za vítězství na turnajích ATP. Pro potvrzení jeho kvalit připomeňme i jeho čtvrtfinálovou účast na Roland Garros. A jeho celková bilance na antuce? Třicet vítězství oproti osmi porážkám.

B - Podruhé v posledních třech letech nalezl mezi desítkou vyvolených své jméno James Blake. A posuďte sami: Nepotřeboval k tomu vyhrát jediný turnaj ATP!

Dojde Tomáš Berdych až na vrchol? >>>

C - Chorvatský tenista Marin Čilič je ve své zemi jedničkou, ale výrazně o sobě dává vědět i ve světové konkurenci. V letošním roce se posunul z 71. pozice žebříčku až na současné 22. místo. Poprvé se také radoval ze zisku turnajového triumfu na okruhu ATP.

D - Koho jiného pod písmenem D zmínit, než srbskou hvězdu Novaka Djokoviče. Světová trojka si připsala první grandslamový triumf v Melbourne, navíc jako jediný získal tituly na čtyřech kontinentech.

Novak Djokovič v boji na US Open proti Federerovi

E - Izraelský tenista Jonathan Erlich vyhrál svůj první grandslamový titul ve čtyřhře na Australian Open spolu se svým krajanem Andy Ramem.

F - Je zbytečné hledat jiného hráče, jehož příjmení začíná na F. Roger Federer nezařadí právě skončenou sezonu mezy ty, na které bude s pohnutím rád vzpomínat. Přišel v ní totiž nejen o pozici světové jedničky, ale i o auru své neporazitelnosti a dokonalosti. Že však zdaleka nepatří do starého železa prokázal na US Open, kde si již potřinácté nasadil na hlavu korunu pro vítěze grandslamového turnaje. A ještě jedna náplast na Švýcaru bolavou duši. Olympijský triumf, i když jen ze čtyřhry, který získal s krajanem Wawrinkou, rozhodně také není k zahození.

Proč zapadá hvězda Nicole Vaidišové? >>>

G - Fernando Gonzalez přivezl do své rodné Chile již druhou stříbrnou medaili z olympijských her. Zároveň si patnáctý hráč světa stihl připsat do sbírky dva skalpy za vyhrané turnaje na ATP okruhu.

H - Podruhé v kariéře skončil v elitní společnosti nejlepších padesáti tenistů světa Rumun Victor Hanescu. V letošním roce si připsal i svůj první turnajový triumf.

I - Pod písmemem I nalezneme uzbeckého rodáka Denise Istomina, který se probil do čtyř finále turnajů kategorie Challanger, připsal si v nich dva tituly a sezonu ukončil jako 107 hráč světa.

J - Tak tomu se říká postup. Z 239. pozice se argentinský tenista Diego Jungueira vyšvihl na 77 místo. Jeho bilance činí 48 výher oproti 22 porážkám. Navíc se může kochat třemi triumfy na Challangerech.

K - Německý tenista Philipp Kohlschreiber se poprvé ve své kariéře dostal na místo jedničky své země. Na světové úrovni to znamená 28. místo a zároveň zisk druhého turnajového triumfu na okruhu ATP.

Federerova nadvláda končí. Co bude dál? >>>

L - "Obojživelník" Michael Llodra dokázal, že je vynikající jak ve dvouhře, tak i v deblu. Během roku vyhrál dva singlové turnaje, třikrát se radoval ve čtyřhře, kde mu patří skvělá 18. pozice. Ve dvouhře se může pochlubit čtyřicátým místem. Poznají sílu Francouze i čeští hráči během vzájemného daviscupového utkání v příštím roce?

M - Konečně má Velká Británie následníka Timma Henmana. Skot Andy Murray se stal prvním hráčem z Ostrovů, který v otevřené éře tenisu vyhrál čtyři singlové tituly, což mu vyneslo současné čtvrté místo na žebříčku.

N - Rafael Nadal. Co dodat. Úřadující světová jednička a v současnosti prakticky neohrožený král antukového povrchu získal osm turnajových triumfů včetně dvou grandslamových vítězstvích. Již tradičně a automaticky si připsal triumf na "svém" Roland Garros, druhým zářezem však dobyl výsostné vody Wimbledonu v té době úřadující světové jedničky Rogera Federera a ukázal rodákovi z Basileje, kdo bude budoucím vládcem bílého sportu. Nadal ukončil sezonu s neuvěřitelnou bilancí 82 výher a pouhých 11 porážek. Navíc se stal prvním levorukým tenistou od dob Johna McEnroea, který se stal světovou jedničkou.

Nadalova cesta za wimbledonským triumfem

O - Levoruký Američan Wayne Odesnik se již 23. června mohl radovat z 87. pozice na světovém žebříčku. Na konci minulého roku mu patřila 116. příčka.

P - Ani Němec Philipp Petzchner nebude mít na skončenou sezonu špatné vzpomínky. Stal se jedním ze tří hráčů, kterým se podařilo v letošním roce zvítězit na turnaji ATP i přesto, že začínal již v kvalifikačním sítu. Ze 184. pozice se i díky tomuto výkonu probojoval až na slušné 66 místo.

Q - 28 vítězných mačů svedl v uplynulém ročníku rodák z Kalifornie Sam Querrey. Skvělá bilance mu pomohla získat první turnajový titul v Las Vegas a umístit se na 39. místě světového žebříčku.

R - Osmý rok po sobě dokázal Andy Roddick získat aspoň jeden turnajový triumf. Povedlo se mu to i tentokrát a může se tak těšit z pozice osmého nejlepšího hráče světa.

S - Poprvé v životě se podíval francouzský tenista Gilles Simon mezi Top 10 a stal se jedním z největších překvapení sezony. Vyšla mu především druhá polovina sezony a s bilancí 51 vítězných zápasů včetně tří turnajových triumfů. Jen šest tenistů je momentálně lepších než čtyřiadvacetiletý Francouz.

Francie kráčí do tenisového ráje >>>


T - A další Francouz. Jo-Wilfried Tsonga šokoval hned na úvod sezony, když se prokousal až do finále prvního grandslamového turnaje roku - Australian Open. Tam sice skončil na raketě Novaka Djokoviče, kterému ale vše vrátil o devět měsíců později, kdy mladého Srba zdolal pro změnu ve finále Turnaje mistrů v Šanghaji. V letošním roce si dokázal připsat dva turnajové triumfy. České tenisty čekají proti francouzským mušketýrům v Davis cupu opravdu napínavé zážitky.

Tsonga v souboji s Moyou na US Open

U - Thajský tenista Danai Udomchoke měl sezonu, na kterou by raději zapomněl. Bývalý 77. hráč světa se díky zraněnému zápěstí propadl až na 156. pozici. Zatím se mu nedaří dosáhnout postavení krajana Paradorna Srichaphana, který se v roce 2003 dostal až na deváté místo žebříčku.

V - Záře všech španělských reflektorů opustila aspoň na chvíli světovou jedničku Rafaela Nadala a zamířila svoji pozornost na šestnáctého hráče světa Fernanda Verdasca. Verdasco totiž výrazným způsobem pomohl k zisku Davisova poháru pro zemi z Apeninského poloostrova, která ve finále byla nad díly soupeře z Argentiny. Vedrasco si připsal ve skončeném ročníku 47 vítězných zápasů, což je jeho osobní rekord.

Tsonga
Tsonga


W - Švýcarsko rovná se Federer? Možná, zdaleka už to však neplatí striktně. Dvacet dva týdnů se mezi nejlepší desítkou držel nenápadný Stanislas Wawrinka, kterému v současnosti mu patří třinácté místo. V odehraném ročníku si připsal dva turnajové triumfy, navíc se mohl radovat ze zlaté olympijské medaile, kterou získal ve čtyřhře se svým slavnějším krajanem Rogerem Federerem. Švýcarský fanoušek může po právu očekávat od dvojice Wawrinka - Federer opravdu velké věci. Pokud se vše sejde, může země helvetského kříže pomýšlet klidně i na zisk Davisova poháru.

X - Je opravdu těžká věc najít mezi světovými tenisty takového, jehož příjmení začíná na X. Kdo tedy zbývá? Čínský tenista Jun-Chao Xu se na světové scéně ukázal na domácí půdě v olympijském turnaji, kde v prvním kole podlehl neznámému Yen-HSun Lu. Jun-CHao Xu těžko někdy pronikne mezi více známá jména světa bílého sportu. V současnosti mu patří 665. pozice ve světovém žebříčku.

Tsonga vyběhl s Nadalem >>>

Y - Nevyzpytatelný ruský tenista Mikhail Yuzhny začal sezonu vskutku famózně. Na turnaji v Chennai nenašel soupeře a ve finále navíc zesměšnil Rafaela Nadala neskutečným výsledkem 6:0, 6:1. Od té doby si však připsal jen čtvrtfinálovou účast na Australian Open. V současné době mu patří 32. pozice.

Z - A na závěr si představme momentálně nejlepšího deblistu planety Země - Nenada Zimonjiče. V letošním ročníku si připsal pět titulů ve čtyřhře včetně triumfu ve Wimbledonu. Parťáka mu po většinu času dělá Australan Nestor.

České tenisty jsme do našeho přehledu nezařadili. Nezbývá než věřit, že v nadcházející sezoně bude mít český fanoušek více důvodu k radosti z úspěchů našich tenistů, než tomu bylo v právě skončeném ročníku 2008.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud