26. května 2009 • 18:44

Končí Cetkovská, Vaidišová i Zakopalová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Ze čtyř českých tenistek dnes na French Open nepostoupila z prvního kola žádná. Klára Zakopalová sice neměla daleko k senzaci, ale Serenu Williamsovou nakonec neporazila a prohrála po setech 3:6, 7:6 a 4:6.



Se soutěží se rozloučily i Nicole Vaidišová, Petra Cetkovská a Zuzana Ondrášková, které už nezískaly ani set.

Bývalá česká jednička Vaidišová nestačila na Španělku Virginii Ruanovou Pascualovou po setech 4:6 a 3:6, zatímco Cetkovská prohrála v deštěm přerušeném utkání s pátou nasazenou Jelenou Jankovičovou 2:6 a 3:6. Ondrášková podlehla podobně hladce 2:6 a 4:6 Ukrajince Viktorii Kutuzovové.

O mužských dvouhrách čtěte zde

Zakopalová, která porazila Serenu Williamsovou letos na antuce v Marbelle, trápila Američanku i ve větrném duelu v Paříži. Přitom to vypadalo, že prohraje ve dvou setech. Za stavu 3:5 ale odvrátila při svém servisu pět mečbolů a druhou sadu získala v tie-breaku.

"Říkala jsem si, že to konečně otočím všechno," řekla po utkání Zakopalová.Ve třetí sadě pak stá hráčka světa získala podání americké soupeřky, která před Roland Garros prohrála na antuce třikrát po sobě, a při svém servisu vedla 40:0, ale náskok neudržela a záhy prohrávala 2:5.

Odvrátila ještě další tři mečboly turnajové dvojky, ale nakonec vítězce Australian Open podlehla za dvě hodiny a 25 minut."Pozitivní je, že dokážu s takovými hráčkami hrát. Bohužel je pak úplně jedno, jestli prohraju 0:12 nebo 4:6 ve třetím, protože body do žebříčku mi nepřipíšou," dodala česká tenistka.

Jelena Jankovičová
Jelena Jankovičová


Vaidišová se v hodinu a čtvrt dlouhém duelu připravila o postup vlastními chybami. Podle statistiky zápasu jich udělala padesát, soupeřka jen devět. Češka tak vypadla v Paříži v 1. kole stejně jako loni a jen vzpomínka jí zbyla na tři roky starou semifinálovou účast.

"Nebudu to svádět na to, že jsem neměla zápasy, byl to špatný den. Opravdu mi to nešlo, ale musím uznat, že soupeřka hrála dobře, ale určitě jsem s tím mohla udělat něco víc," řekla Vaidišová.Cetkovská v zahajovacím utkání na centrálním dvorci uhrála s bývalou světovou jedničkou Jankovičovou ještě o dvě hry méně.

"Nemůžu říci, že jsem spokojená, ale byl to po dlouhé době jeden z lepších zápasů. No, ale stejně jsem zklamaná," pronesla.V prvním setu prohrávala po devatenácti minutách 1:4, když zápas přerušil déšť. V šatnách se čekalo dvě hodiny a deset minut a Češka se rozhodla ke změně taktiky.

"Ze začátku jsem se víc dívala, co ona dělá, ale s hráčkami ze světové špičky to nejde," uvedla.Po pauze sice Jankovičová první set rychle dohrála, ale ve druhé sadě Cetkovská dvakrát vzala favoritce podání. "Snažila jsem se riskovat za cenu chyby. I když to pak nevyšlo, bylo to lepší, než to tam zkoušet jenom vracet a hrát tak, že bych to odevzdala.

"Naděje Cetkovské na vyrovnanější průběh utkání srážely nejen nevynucené chyby, jako třeba dlouhý forhend při druhém mečbolu Jankovičové, ale rovněž její vlastní servis, který si ve druhém setu vyhrála jen jednou. "Servis mi nějak moc nešel," přitakala tenistka.

"Měla jsem hru pod kontrolou, ale po pauze jsem se cítila trošku pomalejší," hodnotila Jankovičová. "A moje podání? Bylo dobré, ale nešla jsem do něj naplno. Snažila jsem se o vysokou úspěšnost."

Cetkovskou tak stejně jako loni vyřadila na centrkurtu srbská tenistka, ale před rokem to byla pozdější vítězka Ana Ivanovičová, na kterou v osmifinále neuhrála ani game. Čtyřiadvacetiletou Češku, kterou trénuje Luboš Gerla, nyní čeká v žebříčku propad z 85. místa.

French Open, ženy:

Dvouhra - 1. kolo:


Jankovičová (5-Srb.) - Cetkovská (ČR) 6:2, 6:3,
Kuzněcovová (7-Rus.) - Feuersteinová (Fr.) 6:1, 6:4.
Wozniacká (10-Dán.) - Duševinová (Rus.) 4:6, 7:5, 6:1,
Wozniaková (24-Kan.) - Niculescuová (Rum.) 6:4, 4:6, 6:3,
Bammerová (28-Rak.) - Dechyová (Fr.) 6:3, 7:6 (7:1),
Czinková (Maď.) - Sevastovová (Lot.) 3:6, 6:4, 6:1,
Martičová (Chorv.) - Santangelová (It.) 6:4, 6:2,
Voskobojevová (Kaz.) - Mirzaová (Indie) 6:4, 7:6 (7:3),
Rabáriková (SR) - Mladenovicová (Fr.) 6:1, 2:6, 8:6.
Ruanová Pascualová (Šp.) - Vaidišová (ČR) 6:4, 6:3.
Zakopalová (ČR) - S. Williamsová (2-USA) 3:6, 7:6, 4:6,
Razzanová (Fr.) - Hantuchová (SR) 6:3, 6:3,
Wickmayerová (Belg.) - U. Radwaňská (Pol.) 4:6, 6:3, 6:0,
Kutuzovová (Ukr.) - Ondrášková (ČR) 6:2, 6:4,
Dementěvová (4-Rus.) - Scheepersová (JAR) 6:4, 6:3,
Stosurová (30-Austr.) - Schiavoneová (It.) 6:4, 6:2,
Dokičová (Austr.) - Špremová (Chorv.) 3:6, 6:1, 6:2,
Cirsteaová (Rum.) - Gullicksonová (USA) 6:4, 6:2.


Čtyřhra - 1. kolo:


Šafářová, Uhlířová (ČR)
- Pinová, Foretzová (Fr.) 3:6, 6:1, 6:3,
Benešová, Záhlavová Strýcová (ČR) - Bammerová, Husárová (Rak./SR) 6:1, 6:1,
Savčuková, Tchien-tchien Sun (Ukr./Čína) - Voráčová, Grothová (ČR/SR) 6:2, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud