3. června 2009 • 17:02

Stosurová slaví životní úspěch

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Austrálie se po 21 letech znovu dočkala semifinalistky Roland Garros. Samantha Stosurová postoupila v Paříži mezi poslední čtyři, když dnes vyřadila ve čtvrtfinále Soranu Cirsteaovou z Rumunska.



Dokonává tak svoji proměnu z bývalé nejlepší deblistky světa v elitní hráčku dvouhry s tvrdým servisem."Jsem nadšená, je to můj životní výsledek, ale chci dojít co nejdál," řekla pětadvacetiletá tenistka z Queenslandu. V cestě do finále jí stojí Ruska Světlana Kuzněcovová.

Stosurová napodobila krajanku Nicole Provisovou, která se na French Open dostala do semifinále v roce 1988. Posledním podobně úspěšným Australanem byl v Paříži Pat Rafter před dvanácti lety. A finále si na Roland Garros zahrála naposledy Wendy Turnbullová v roce 1979.

Jednou z největších zbraní Stosurové je servis. Podle mnohých má jedno z nejlepších podání mezi ženami. "Podává skoro jako chlap," uvedla Francouzka Virginie Razzanová po prohře v osmifinále.

"Možná má lepší podání i než Venus Williamsová nebo její sestra Serena."V pěti odehraných zápasech dala osmnáct es, z tenistek byla v tomto pořadí druhá za Serenou Williamsovou. Míč z její rakety létal na polovinu soupeřek rychlostí okolo 196 km/h.

Dosud byla považována za skvělou deblistku. Vždyť s Američankou Lisou Raymondovou vyhrály US Open 2005 a o rok později triumfovaly na French Open.

Není tak divu, že vládla deblovému žebříčku. Celkově má na kontě 22 deblových titulů, zatímco v singlu dosud neuspěla.Ve dvouhře se začala zlepšovat v roce 2006.

Na Australian Open postoupila do osmifinále a své antukové schopnosti naznačila na pražském turnaji ECM Prague Open, kde prohrála až ve finále. Jenomže pak její kariéra málem skončila.

Kvůli virové meningitidě byla v září 2007 v nemocnici na Floridě a osm měsíců na okruhu WTA chyběla.Dokázala se vrátit a nyní se prosadila i na antuce.

To je možná trochu bizarní, protože tento povrch poprvé viděla v 15 letech. Jako juniorka a posléze profesionálka na ní v Paříži prohrávala čtyři roky po sobě v prvním kole.

"Postupem času jsem ale antuce přišla na chuť a mohu říci, že to je můj druhý nejoblíbenější povrch," tvrdila.Trochu kuriózně začínala s tenisem. Nehrála jako jiné od tří let díky touze rodičů, aby doma měli šampionku.

První tenisovou raketu dostala o Vánocích pod stromeček v osmi letech. Hrávala s bratrem Danielem, který si všiml, že je hodně šikovná, a řekl rodičům, aby jí zaplatili trenéra.

Hodně pro ni trenérsky i životně znamenal Craig Morris, ale momentálně ji vede fedcupový kapitán Austrálie David Taylor.V Paříži bydlí společně se svou současnou deblovou partnerkou Rennae Stubbsovou v apartmánu. A občas se snaží i něco uvařit.

"Podle maminčina receptu jsem dělala kuře s rýží a bylo skvělé si pochutnat na vlastní večeři," culila se Australanka. Ráda chodí na jídlo do města, protože Paříž ji okouzlila. "Je nádherná," vyznala se.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud