Pavel Novotný
6. června 2009 • 11:45

Neskutečný Söderling. Zastaví ho Federer?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Roger Federer versus Robin Söderling. Finálová dvojice, ze které vzejde vítěz druhého grandslamového turnaje roku Roland Garros. První jméno asi moc nepřekvapí zato spanilá jízda pětadvacetiletého Švéda zcela určitě.



Řekněte upřímně. Čekali byste před začátkem turnaje, že se 7.6. utkají ve finále slavného French Open zrovna tato dvě jména? Že o vyrovnání rekordního zápisu v podobě zisku čtrnáctého grandslamového turnaje bude usilovat rodák z Basileje, není překvapením. Švýcar se může zapsat do historie nejen množstvím vyhraných grandslamů, ale především ziskem svého prvního titulu na zatím pro něj začarovaném Roland Garros.

Cestu za vysněnou metou mu měl znepříjemnit jednoznačně Rafael Nadal. A když ne on, byli zde připraveni Andy Murray, Novak Djokovič, Fernando Verdasco, Nikolaj Davyděnko a další. Ale vsadili byste si právě na Söderlinga? Rodák z Tibro se prozatím dostal na grandslamových turnajích nejdále do třetího kola, antukový turnaj nevyhrál nikdy.

Robin SöderlingFoto ČTK/AP


Söderlingova cesta do ráje

Robin Söderling si ve své kariéře přispal tři turnajové triumfy. Dvakrát se radoval z vítězství v Lyonu (2004, 2008), v roce 2005 nenašel přemožitele v Miláně, kde ve finále zdolal našeho Radka Štěpánka. Čtyřiadvacátý hráč světa se ve své kariéře dostal maximálně na patnácté místo světa a zjevně to není jeho konečná. Švéd patří mezi širší světovou špičku, bílý sport však zná rozhodně jiné tenisty, kteří by si podle papírových předpokladů měli zahrát ve finále French Open. Měli... Jenže na kdyby se nehraje.

"Robin je bojovník, o tom není pochyb. Nikdy se nevzdává a stále se zlepšuje," říká o svém krajanovi Mats Wilander. A má nepochybně pravdu. Nenápadný Švéd zatím prochází turnajem s neuvěřitelnou grácií. V prvním kole se rozehrával s Američanem Kimem, ve druhém neměl práci s Uzbekem Istominem, první větší problémy měl až ve třetím kolem s antukovým specialistou Ferrerem, který ho také připravil o první set. Více však nezmohl.

A ve čtvrtfinále to přišlo. Suverénní Rafael Nadal nezažil během své kariéry na French Open ještě žádnou porážku a s unikátním skóre 31:0 si měl dát další předkrm v podobě snaživého Švéda. Diváci se však nestačili divit. Světová jednička během zápasu tahala prakticky po celou dobu za kratší konec a po čtyřech setech mohla jen smutně konstatovat. "Jednou to muselo přijít. Robin hrál skvěle a zaslouženě postupuje," řekl po zápase fenomenální Španěl.

Robin SöderlingFoto ČTK



Federer postupuje, ale...

A to zdaleka nemusí být všechno. Pokud Söderling udrží nervy na uzdě, rozhodně není ani ve finále bez šance. Roger Federer sice postoupil od rozhodujícího nedělního souboje, jak však ukázala předcházející kola, jeho cesta byla všechno možné jen ne jednoduchá.

V prvním kole se světová dvojka zahřála ve třech setech se Španělem Martinem, ovšem to byl také jeden ze dvou zápasů, který Švýcar vyhrál bez ztráty setu. Dál již odevzdal jednu sadu Acasusovi, stejně tak jako ve třetím kole Francouzovi Matthieu.

V osmifinále musel dokonce obracet stav z 0:2 na sety proti Němcovi Haasovi. Čtvrtfinálový souboj proti domácímu Monfilsovi však zvládl skvěle a po třech setech hladce postoupil. Mezi posledními čtyřmi však musel o vítězství tvrdě bojovat s Argentincem Del Potrem, než zvítězil v pátém setu 4:6.

Mám velký respekt před tím, co tu Robin dokázal. Hrál skvělé zápasy, prožívá úžasný turnaj. Snad to budu já, kdo ho zastaví. Ale je fajn vidět ve finále zase jednou někoho jiného," poznamenal ke svému poslednímu soupeři na pařížské antuce Federer."

Radost v podání Rogera Federera.Foto ČTK/AP


Co rozhodne?

Federer ztratil na své cestě do finále sedm setů, jeho soupeř pouhé čtyři. To může hrát v konečném účtování roli. Na druhou stranu dosavadní vzájemná bilance obou hráčů mluví naprosto jasnou řečí. Oba tenisté spolu změřili síly v devíti případech a vždy z těchto soubojů vyšel lépe Švýcar.

A co víc. Z dvaceti odehraných setů zvítězil Söderling jen jedinkrát a to v Halle na trávě roku 2005, navíc v tiebreaku. Naposledy se oba borci utkali v letošním roce v Madridu, kdy zvítězil Federer hladce 6:1, 7:5.

"Prohrál jsem mnohokrát, ale byly to těsné výsledky. Kdybych nevěřil, že můžu vyhrát, nemělo by cenu chodit na kurt," netají sebevědomí Švéd.

To je však jen statistika. Vše je zapomenuto. V neděli máme všechny důvody těšit se na skvělý tenis. Zvedne konečně nad hlavu Pohár mušketýrů Roger Federer, nebo se dočká životního úspěchu Robin Söderling?

Finále začíná v neděli od 15:00.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud