Jan Jaroch
16. června 2020 • 16:35

US Open bude, Kvitová hrát nechce. Kdo má rád tenis, jede, říká Plíšková

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před pár týdny se rozkládala v areálu Flushing Meadows provizorní nemocnice a vývařovna pro potřebné. Od konce srpna už se tam má hrát grandslamový tenis. Američtí organizátoři si na sílu prosadili pořádání US Open 2020 s extrémními bezpečnostními opatřeními. Kdo z hvězd jim na něj kývne? Mnohé jsou zdrženlivé včetně Petry Kvitové a Barbory Strýcové. Naopak Karolína Plíšková do New Yorku určitě vyrazí.



Zvěsti, že tenisová sezona 2020 padne celá za oběť pandemii koronaviru, berou za své. Už 10. srpna by se podle informací španělského deníku Marca měl rozjet společný turnaj ATP i WTA ve Washingtonu, půjde o předehru velkého návratu grandslamového tenisu v New Yorku, paradoxně v jednom z nejpostiženějších míst planety. Od 31. srpna do 13. září tam proběhne jako tradičně US Open, bez diváků a s velmi přísnými opatřeními. Ale proběhne!

Podle informací deníku New York Times je již potřeba jen formální posvěcení americké vlády a v zákulisí se proslýchá, že Donald Trump má před volbami eminentní zájem, aby velká sportovní událost proběhla. Souhlas ATP i WTA už organizátoři z USTA získali. Hráči budou podrobováni opakovanému testování na koronavirus a budou ubytováni společně v hotelech mimo oblíbený a nejlidnatější Manhattan. „Děláme vše pro to, abychom zajistili vaši maximální bezpečnost,“ prohlásil minulý týden šéf USTA Patrick Galbraith při bouřlivém konferenčním hovoru s téměř čtyřmi sty hráči a trenéry z ATP.

Všechny určitě nepřesvědčil. Roger Federer ukončil sezonu, obhájce titulu Rafael Nadal americký grandslam za současných podmínek odmítá, nejen podle Novaka Djokoviče jsou opatření extrémní. „Chtějí udělat bublinu, měly bychom hotel v Queensu a pendlovaly jen mezi hotelem a kurty. A testované bychom byly minimálně třikrát týdně, což mi přijde šílený. Měly bychom začít hrát, až bude situace klidnější. Tohle mi přijde extrém. Přijde mi, že to Američani moc lámou přes koleno spíš s vidinou výdělku,“ prohlásila druhá deblistka světa Barbora Strýcová. Jen od televize ESPN získají američtí organizátoři na právech přes 70 milionů dolarů. Čí zápasy budou přenášet, ale není vůbec jasné. „Já sama nejsem rozhodnutá, spíš jsem teď nakloněná tomu, že bych neletěla,“ pravila Strýcová.

Podobně smýšlí i Petra Kvitová. „Upřímně se mi tam moc nechce,“ pravila s tím, že největším zlem je pro ni turnaj bez diváků. „US Open bez lidí není US Open. Ti dělají ohromnou show, night session tam všichni milují. Turnaj bychom si vůbec neužily. Nevím, jestli dokážu být v Americe zavřená tři až čtyři týdny. Potřebuju taky vypadnout, jít se projít,“ líčila s vědomím, že ještě týden před US Open by v Queensu proběhl turnaj přesunutý z Cincinnati.

Podobně jako Kvitová smýšlí i její kamarádky Simona Halepová či Ashleigh Bartyová. „Většina holek tomu není nakloněná, ale když se US Open hrát bude, věřím, že jich tam hodně vyrazí. Bude to po strašně dlouhé době turnaj, kdy si můžete vydělat peníze a podle mě hodně holek vyrazí. To spíš nevím, jak se na to budou tvářit kluci z ATP. Ale myslím, že nás holek se úplně nikdo ptát nebude,“ dodala Kvitová.

Za účast na US Open budou peníze i body do žebříčku, neproběhne však kvalifikace ale rovnou hlavní soutěž. Nebude to správný grandslam, vždyť i kvalifikant ho může vyhrát, zní jedna z mnoha výtek.

Tenisté a tenistky nebudou muset jít po příletu do USA do dvoutýdenní karantény. Otázkou však je, jak to bude s návratem do Evropy. Tam by se totiž ihned po skončení US Open měla rozběhnout antuková klání. Madrid, Řím, pak Roland Garros. Brutální kalendář za brutálních podmínek. Podle Karolíny Plíškové ale není na co čekat. „Já určitě letím, doma už jsem přeci půl roku,“ usmála se Plíšková s tím, že jí nejvíc vadí možnost pouze jednoho člena doprovodu. I tak měla pro své kolegyně jasný vzkaz. „Důležité je začít. A čím dřív se začne, tím dřív budeme hrát i před lidmi. Když budeme doma čekat, až bude situace stoprocentní, nemusíme se taky dočkat. Samozřejmě že s diváky je turnaj lepší. Ale jestli mají hráčky rády tenis, tak by měly jet!“

Úspěšná kapitánka Plíšková: Jsem spokojená s tenisem i trenérskou prací
Video se připravuje ...

Občas je super mít Báru (Strýcovou) na své straně, smály se Siniaková a Krejčíková po vítězné čtyřhře
Video se připravuje ...

Karolína Plíšková po výhře nad Strýcovou: Docela dobrý tenis na to, že jsem tady dva dny seděla
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Kristýna Plíšková udolala Alexandrovovou a poslala sestřin tým do vedení
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud