5. září 2020 • 19:39

Francouz nesměl hrát. Soupeř byl fér, Djokovič volal guvernérovi New Yorku

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Víc než o dvě hodiny se opozdil start zápasu Alexander Zverev – Adrian Mannarino. Úředníci se dohadovali, zda francouzskému tenistovi povolit nástup na kurt, neboť byl v blízkému kontaktu s nakaženým krajanem Benoitem Pairem. Nakonec mu start povolili, o den později již vyřadili ze čtyřhry pár Kristiny Mladenovicové.



„Řekli mi, že je velmi malá šance na odehrání zápasu,“ konstatoval Němec Zverev. Nakonec musel předvést své umění a Mannarina ve 3. kole US Open vyřadil 6:7, 6:4, 6:2, 6:2. „Jsem šťastný, že mě nechali hrát,“ poděkoval Mannarino, turnajové číslo 32:

Francouz patří do skupinky sedmi karbaníků, kteří si s Pairem zahráli karty a po jeho pozitivním testu museli přijmout přísnější režim. Když se tak stalo, bylo jim umožněno pokračovat v turnaji.

Vše se změnilo v pátek, kdy si vzal slovo zdravotní úřad státu New York. „Otočili tohle rozhodnutí a řekli, že mám být v karanténě na pokoji,“ popisoval Mannarino.

Když dostal Francouz zprávu od ATP o vyjednávání, předal mobil svému kouči a sám se dál chystal na utkání. „Řekl jsem mu, že pokud mě pustí na kurt, půjdu hrát a dám do toho všechno. A pokud ne, musíme tohle rozhodnutí přijmout.“

Fakt, že se téměř po týdnu do situace vložily úřady, rozhněval bývalého prezidenta hráčského výboru při ATP Novaka Djokoviče. „Nejsem šťastný z toho, jak se tahle situace řeší,“ prohlásil Srb, který měl sám před utkáním, a přesto se snažil pomoct. Pokusil se dovolat i guvernérovi New Yorku Andrew Cuomovi, ale bez výsledku.

Na rozdíl od krajanky a další rizikové tenistky Kristiny Mladenovicové, jež po spektakulárním kolapsu ve 2. kole obvinila pořadatele z nelidského zacházení s hráči, byl Mannarino po čtyřsetové porážce mnohem smířlivější. „Vzhledem k okolnostem to nebyl snadný zápas, ale čelil jsem lepšímu hráči,“ konstatoval.

Férově se zachoval i Zverev, který nemusel kývnout na pozdržení utkání, což by znamenalo jeho postup bez boje. „Bral jsem to v klidu. Jsem rád za sebe i za soupeře, že jsme nakonec mohli nastoupit.“

Kromě Mannarina a Mladenovicové byli jako rizikové kontakty Paireho vytrasovaní další Francouzi Gregoire Barrere, Richard Gasquet a Edouard Roger-Vasselin. K tomu dvě Belgičanky Kirsten Flipkensová a Ysaline Bonaventureová.

Všichni až na Mladenovicovou v deblovu již prohráli. A pár Francouzky s Timeou Babosovou nakonec v sobotu pořadatelé museli vyřadit z pavouku čtyřhry. Nikdo ze sedmičky rizikových přesto nesmí opustit USA a jsou nuceni zůstat v karanténě na svých pokojích až do 11: září. Už nesmí ani trénovat a vycházet na veřejnost. Vyjednávání francouzské vlády s americkou o tom, že by pro postižené vyslala vlastní letadlo a dopravila je domů, ztroskotalo.

Další týden v izolaci na Long Islandu přijal Mannarino smířeně. „Chtěl bych poděkovat hlavně všem, kteří mi pomohli s tím, že jsem mohl nastoupit. Když jsem se dozvěděl, že nemůžu hrát, byl jsem sklíčený a trochu vystrašený. Podpora mi pomohla.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud