11. září 2022 • 00:05

US Open pro Šwiatekovou! Titul bere i Češka, ovládla juniorskou čtyřhru

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobná vítězka Roland Garros Iga Šwiateková a letošní finalistka Wimbledonu Uns Džábirová se ve finále US Open popasovaly o další grandslamový titul. Světová jednička Šwiateková se po setech 6:2 a 7:6 stala první polskou šampionkou na betonových dvorcích v New Yorku. Tunisanka Džábirová promarnila i druhou šanci stát se první grandslamovou vítězkou ze severní Afriky a arabských zemí. Naopak slaví česká juniorka Lucie Havlíčková, která sice samostatný titul nezískala, chuť si ovšem spravila v úspěšné čtyřhře.



Královna žebříčku panovala i na US Open

Světová tenisová jednička Polka Iga Šwiateková vyhrála poprvé US Open. Ve finále porazila turnajovou pětku Uns Džábirovou z Tuniska 6:2, 7:6. Připsala si třetí grandslamový titul v kariéře a druhý v tomto roce po Roland Garros. Na betonových dvorcích v New Yorku vyhrála jako první polská tenistka v historii. Na trůnu nahradila Britku Emmu Raducanuovou.

Jednadvacetiletá Šwiateková zvítězila nad Džábirovou ve třetím z pěti zápasů. Osmadvacetiletá Tunisanka nevyužila druhou letošní možnost stát se první grandslamovou vítězkou ze severní Afriky a arabských zemí. Před US Open neuspěla ani ve finále Wimbledonu, kde ji porazila Jelena Rybakinová z Kazachstánu.

Vítězka obdrží prémii 2,6 milionu dolarů (asi 64,2 milionu korun), poražená finalistka si přijde na polovinu.

Havlíčková v singlu padla, oprava jí vyšla

Sedmnáctiletá tenistka Lucie Havlíčková získala na US Open juniorský titul ve čtyřhře a vynahradila si zklamání z předchozí finálové porážky ve dvouhře. Alespoň z poloviny tak zopakovala svůj červnový úspěch z Roland Garros, kde triumfovala v obou soutěžích a získala double. V New Yorku uspěla ve finále čtyřhry s Ruskou Dianou Šnajderovou.

Ve finále dvouhry prohrála Havlíčková na betonových dvorcích ve Flushing Meadows s Alexandrou Ealaovou z Filipín 2:6, 4:6. Česká juniorka držela v úvodu finále krok, od stavu 2:2 však prohrála čtyři gamy za sebou a první set ztratila. Ve druhé sadě přišla ze začátku o podání, brejk ale ihned soupeřce oplatila. O porážce české tenistky rozhodla devátá hra, kdy Havlíčková přišla znovu o servis. Ealaová poté duel dopodávala.

Spolu se Šnajderovou, s níž Havlíčková vytvořila první nasazený pár, pak porazily německou dvojici Carolina Kuhlová, Ella Seidelová 6:3, 6:2. V Paříži triumfovala Havlíčková v deblu po boku jiné české tenistky Sáry Bejlek.

Smíšenou čtyřhru ovládli Australané

Australští tenisté John Peers a Storm Sandersová vyhráli smíšenou čtyřhru. Francouzko-belgickou dvojici Edouard Roger-Vasselin, Kirsten Flipkensová porazili v sobotním finále po obratu 4:6, 6:4, 10:7. Připsali si první společný grandslamový triumf v kariéře.

Osmadvacetiletá Sandersová ve finále "turnaje velké čtyřky" debutovala. O šest let starší Peers před pěti lety zvítězil v mužském deblu na Australian Open. Oba získali první grandslamový titul ze smíšené čtyřhry v kariéře.

Peers uspěl v mixu také vloni na olympijských hrách v Tokiu, kde po boku bývalé světové jedničky Ashleigh Bartyové získal bronzovou medaili. Šestadvacetiletá Bartyová ukončila letos v březnu kariéru.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 60 milionů dolarů):

Ženy:
Dvouhra - finále:
Šwiateková (1-Pol.) - Džábirová (5-Tun.) 6:2, 7:6 (7:5).

Smíšená čtyřhra - finále:
Sandersová, Peers (4-Austr.) - Flipkensová, Roger-Vasselin (Belg./Fr.) 4:6, 6:4, 10:7.

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Ealaová (10-Fil.) - Havlíčková (2-ČR) 6:2, 6:4.

Čtyřhra - finále:
Havlíčková, Šnajderová (1-ČR/Rus.) - Kuhlová, Seidelová (Něm.) 6:3, 6:2.

Muži:
Dvouhra - semifinále:
Alcaraz (3-Šp.) - Tiafoe (22-USA) 6:7 (6:8), 6:3, 6:1, 6:7 (5:7), 6:3.

Junioři:
Dvouhra - finále:
Landaluce (5-Šp.) - Bailly (2-Belg.) 7:6 (7:3), 5:7, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Baris, Basavareddy (8-USA) - Dietrich, Prado Angelo (Švýc./Bol.) 6:1, 6:1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud