Jiří Punčochář
7. července 2013 • 05:00

Murray touží zlomit prokletí. Žádný Brit nevyhrál Wimbledon 77 let

Autor: Jiří Punčochář, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovský svátek, ale i tenisová bitva o zápis do historie. To je nedělní finále Wimbledonu, nejprestižnějšího z grandslamových turnajů. Světová jednička, Srb Novak Djokovič, může ukázat světu, že je neohroženým vládcem. Naopak Andy Murray chce vyhrát Wimbledon na posvátné londýnské trávě jako první Brit od roku 1936.



Nic jiného Skota nezajímá, chce se zapsat do tenisové historie a zlomit 77 let trvající prokletí. Od roku 2005, kdy hrál ve Wimbledonu poprvé, krůček po krůčku vylepšuje své výsledky a teď chce dosáhnout na vrchol. Před rokem byl ve finále a teď je na stejné metě znovu. Jenže chce víc.

„Favorizuji Murrayho,“ řekl velký šampion minulosti John McEnroe. „Když zvážíme všechny okolnosti, víme, že to bude fantastické finále. Sečteno a podtrženo, Murray je připraven. Má na to konečně to dokázat,“ prorokuje bývalý bouřlivák.

A celá Británie si přeje, aby se McEnroe nemýlil. Když hrál Murray semifinále, sledovalo přenos víc než třináct milionů fanoušků, šlo o nejsledovanější letošní přenos BBC. Teď se čeká, že rekord zase padne. Tohle všechno přináší i tlak, s nímž se bude muset Murray vyrovnat.

„Možná se v neděli probudím neuvěřitelně nervózní, víc než jsem byl kdy dřív,“ uvažuje sám. „Ale to já nečekám. Vloni jsem se po vyhraném semifinále moc uvolnil. Věřím, že psychicky budu silnější. Už jsem vyhrál grandslam, už jsem v této situaci byl,“ sčítá trumfy Murray, který na travnatých wimbledonských dvorcích triumfoval při loňské olympiádě.

Pokud se mu povede vyhrát, potěší tak svého kouče Ivana Lendla, který v roli hráče na Wimbledonu nikdy nevyhrál, i když se o to snažil ze všech sil.

Plány jsou hezká věc, ale realita bývá jiná. A tomu věří i Srb Djokovič, který o sobě tvrdí, že hraje nejlepší tenis na trávě v životě. Sebevědomě tvrdí, na rozdíl od expertů, že jej v boji o wimbledonský titul nepřibrzdí únava z pět hodin trvající semifinálové bitvy s Del Potrem.

„Vím, že jsem si musel sáhnout na dno sil,“ řekl k semifinále Djokovič. „Byl jsem ale už v horších situacích. A vždycky jsem se dokázal postavit na nohy a vyhrát titul. Jsem připraven a těším se na to,“ připomíná tenisová jednička.

Více o wimbledonském finále dvouhry mužů čtěte v Nedělním Sportu.

Uf, je to tam! Andy Murray se přes odpor Poláka Janowicze probojoval do finále Wimbledonu
Uf, je to tam! Andy Murray se přes odpor Poláka Janowicze probojoval do finále Wimbledonu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud