6. července 2013 • 19:20

Královnou Wimbledonu je Bartoliová! Němka Lisická uhrála jen 5 gamů

Autor: ČTK, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finálová bitva jako zlatý hřeb turnaje? Tak tohle ve finále ženské dvouhry ve Wimbledonu rozhodně neplatilo. Francouzka Marion Bartoliová dosáhla životního úspěchu, když v bitvě o titul smetla Němku Sabine Lisickou 6:1, 6:4. Při svém 47. startu na grandslamovém turnaji se dočkala prvního triumfu. Ve finále čtyřhry mužů vyhrála americká dvojčata Bob a Mike Bryanové.



Bartoliová je oprávněně královnou. Za celý Wimbledon neztratila ani jediný set. Ve finále mohla slavit za hodinu a jednadvacet minut.

Bartoliová do zápasu vlétla jako vichřice a první sadu získala v poměru 6:1. Německá kráska Lisická, která byla senzací tohoto grandslamového turnaje, se nestačila divit. Na kurtu nestíhala, kupila chybu za chybou a sen o triumfu se jí vzdaloval.

Dění na trávníku nezměnila ani druhá sada. Francouzská hráčka bombardovala soupeřku a její náskok narůstal. Nešťastná německá tenistka se dokonce zmarem při utkání rozplakala. Nedařilo se jí vůbec nic a vše spělo k tomu, že se finálová bitva promění v jeden z nejkratších duelů finále ženské dvouhry.

Za wimbledonské tažení si tohle Lisická nezasloužila a rvala se s osudem. Za stavu 5:1 pro Francouzku odvrátila tři mečboly a začal ukrajovat z manka. Snížila na 4:5, ale otočit finále nedokázala. Bartoliová po 81 minutách dotáhla zápas do vítězného konce.

"Měla jsem strašné nervy, ale já se sem vrátím," slibovala se slzami v očích po prohraném finále Němka Lisická.

To Francouzka Bartoliová se topila ve štěstí. "Pořád tomu nemůžu uvěřit. Když jsem byla malá, tak jsem o podobné chvíli snila. A teď se to povedlo. Finále jsem ukončila esem, to bylo nejlepší podání mého života," culila se vítězka, která na cestě za triumfem nehrála s žádnou hráčkou světové TOP 15.

To ale její triumf nijak nekazí. Bartoliová ocenila i svoji finálovou soupeřku. "Ty se sem do finále určitě ještě dostaneš," prohlásila směrem k Lisické.

Americká dvojčata Bob a Mike Bryanové vyhráli potřetí v kariéře mužskou čtyřhru ve Wimbledonu a získali společně patnáctý grandslamový titul.

Bryanové letos opanovali Australian Open a French Open, a pokud na podzim obhájí loňský titul na US Open, stanou se teprve druhým párem v historii, který získá všechny čtyři grandslamové tituly v jednom roce.

Kalendářní Grand Slam získali Australané Ken McGregor a Frank Sedgman v roce 1951, sedmnáct let před začátkem profesionální éry tenisu.

"Nemyslel jsem si, že něco bude tak úžasné jako zlatá medaile, ale tohle je jako koruna, završení nebo mašlička uvázaná na naší kariéře. Je to něco, o čem jsme nikdy ani nesnili - zkusit vyhrát všechny čtyři v řadě," dodal Bob Bryan.

Tenisový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 milionu liber):
Ženy:
Dvouhra - finále: Bartoliová (15-Fr.) - Lisická (23-Něm.) 6:1, 6:4.

Muži:
Čtyřhra - finále: B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Dodig, Melo (12-Chorv./Braz.) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4.

Čtyřhra - finále: Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (8-Tchaiwan/Čína) - Bartyová, Dellacquaová (12-Austr.) 7:6 (7:1), 6:1.

Juniorky:
Dvouhra - finále: Bencicová (1-Švýc.) - Townsendová (5-USA) 4:6, 6:1, 6:4.

Čtyřhra - semifinále: Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Ducuová, Stojanovičová (5-Rum./Srb.) 6:3, 6:2.

Francouzská tenistka Marion Bartoliová se raduje, vyhrála slavný Wimbledon
Francouzská tenistka Marion Bartoliová se raduje, vyhrála slavný Wimbledon

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud