7. července 2013 • 19:00

Murray zlomil britské prokletí ve Wimbledonu, smetl Djokoviče

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Andy Murray se zapsal do historie. Ve finále Wimbledonu zničil Srba Novaka Djokoviče ve třech setech a stal se po 77 letech prvním Britem, který triumfoval na travnatých dvorcích All England Clubu. Zápas ukončil při svém podání. Překonal tak svého kouče Ivana Lendla, ten na vítězství ve Wimbledonu nikdy nedosáhl.



Zápas, na který se těšil celý tenisový svět, nabídl dramatickou podívanou plnou emocí. Djokovič chtěl dokázat, že je oprávněně světovou jedničkou, Murray naopak toužil ukončit čekání britských fanoušků na domácího vítěze mužské dvouhry, které trvá od triumfu Freda Perryho v roce 1936.

V první sadě přišel rozhodující moment v sedmé hře, kdy se světová jednička zadrhla na servisu a miláček publika Murray už šanci získat set nepustil. Vyhrál set poměrem 6:4.

Srb Djokovič se pral o každý míč a zdálo se, že se mu povede bitvu zdramatizovat. Ve druhém setu vedl 4:2, jenže pak ztratil své podání.

A Murray ožil. Naopak světová jednička kazila a zlobila se i kvůli některým verdiktům rozhodčích. Djokovič máchal rukama, nevěřil, že rozhodují nestranně. Jenže, když si v klíčové chvíli vyžádal pomoc jestřábího oka, to dalo za pravdu Britovi.

Andy MURRAY
Datum a místo narození: 15. května 1987, Dunblane ve Skotsku
Státní příslušnost: Velká Británie
Výška a váha: 190 cm, 84 kg
Aktuální postavení na žebříčku ATP: 2. místo
Největší úspěchy: vítěz Wimbledonu 2013; vítěz OH 2012, vítěz US Open 2012; na kontě má 28 turnajových titulů
Rodina: svobodný, jeho dlouholetou přítelkyní je Kim Searsová, dcera tenisového trenéra, který mj. koučoval slovenskou hráčku Danielu Hantuchovou

Další problém měl Djokovič v jedenácté hře, kdy rovněž přišel o svůj servis a Murray už za bouřlivých ovací dovedl druhou sadu k vítězství. Vedl 2:0 na sety a blížil se k zápisu do historie.

Pokud chtěl Srb přezdívaný Nole v třetí sadě nastartovat, vybral si ten nejhorší možný způsob. Hned v první hře totiž přišel o své podání. Murray si ale mohl být jistý, že vyhráno není. Djokovič to také brzy potvrdil, když dokázal srovnat na 2:2 a radostně zaťal pěst na znamení toho, že je zpátky ve hře.

Srbská smršť řádila na trávě ještě chvíli. Djokovič při ní dokonce urval vedení 4:2. Pak se pro změnu nadechl k obratu Murray a po třech hrách v řadě se propracoval ke třem mečbolům.

Ty ale Djokovič dokázal senzačně odvrátit a sám měl tři šance vzít soupeři servis. Ani jednou však nebyl úspěšný a drama pokračovalo.

Pak přišla další šance Brita, ten byl při svém servisu v hluboké defenzivě, ale vydřel mečbol. Ten už proměnil a vychutnával si ovace narvaného hlediště. S rukama nad hlavou pochodoval po trávníku a možná ani zatím nevěřil, co se mu povedlo. Na tuhle chvíli nikdy nezapomene.

Murray po výhře upustil raketu, shodil čepici z hlavy a po gratulaci u sítě s Djokovičem chodil po kurtu a nevěřícně se chytal za hlavu. Stadion skandoval jméno "Murray". Jejich hrdina vystoupal do ochozů podělit se s radostí se svým týmem v čele s Lendlem i s blízkými, jen matka Judy si musela syna pro polibek zavolat.

Tenisový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - finále: Murray (2-Brit.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 7:5, 6:4.

Smíšená čtyřhra - finále: Nestor, Mladenovicová (8-Kan./Fr.) - Soares, Raymondová (1-Braz./USA) 5:7, 6:2, 8:6.

Junioři:
Dvouhra - finále: Quinzi (6-It.) - Hjon Čong (Korea) 7:5, 7:6 (7:2).
Čtyřhra - finále: Kokkinakis, Kyrgios (Austr.) - Couacaud, Napolitano (It.) 6:2, 6:3.

Juniorky:
Čtyřhra - finále: Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Kalininová, Šimanovičová (8-Ukr./Běl.) 6:3, 6:1.

Srb Novak Djokovič se rval ve finále dvouhry Wimbledonu. Během zápasu prožíval radost i zklamání.
Srb Novak Djokovič se rval ve finále dvouhry Wimbledonu. Během zápasu prožíval radost i zklamání.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud