Pavel Novotný
23. června 2015 • 18:00

Boj o Wimbledon začal zostra. Čech Mertl vyhrál třetí set 15:13

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až v pondělí se oficiálně rozběhne nejslavnější tenisový turnaj světa Wimbledon. Už teď se ale fanoušci v All England Clubu mohou stát svědky pořádně zajímavých bitev. O jednu z nich se v prvním kole kvalifikace postaral český tenista Jan Mertl, který bojoval o postup s  Jose Hernandezem-Fernandezem z Dominikánské republiky. 



Zdánlivě nezajímavý duel nabídl divákům pořádně dramatickou podívanou. Český tenista nenastupoval do utkání v roli favorita, na žebříku mu patří až 229. pozice, jeho soupeř se pohybuje o devětatřicet příček výše.

A první set potvrzoval pětadvacetiletý Dominikánec roli favorita. Pražskému rodákovi dvakrát prolomil podání a za 27 minut vyhrál úvodní sadu 6:3. Ve druhém setu se však 191 centimetrů vysoký Čech vzchopil a za stavu 2:2 poprvé vzal svému soupeři servis. Brejk však v následující sadě nepotvrdil a o vítězství tak musel bojovat až do samého závěru.

Podruhé svého soupeře brejknul za stavu 6:5 a sadu si už i přes problémy v závěrečné hře nenechal ujít. Po 1 hodině a 8 minutách tak bylo vyrovnáno na 1:1 na sety. Asi málokdo by si však v té době vsadil na to, že utkání není ani v polovině.

Bitva o třetí set

Pravá tenisová bitva se rozpoutala v rozhodující sadě, ve které se dle tradice nehraje za stavu 6:6 zkrácená hra. Oba borci si pečlivě hlídali své podání, i přes několik brejkbolů na obou stranách si nedokázali prolomit servis.

To se poprvé povedlo až za stavu 10:10, kdy přišel o servis Hernandez. Ani to však nebyl konec. Český tenista opět nedokázal potvrdil brejk, své následující podání ztratil a začínalo se od znovu.

Definitivní úder přišel až za stavu 13:13, kdy Mertl podruhé ve třetím setu soupeři vzal servis a v následujícím gamu využil čtvrtý mečbol a radoval se z postupu do druhého kola kvalifikace.

Třetí sada trvala 1 hodinu a 44 minut, celé utkání pak bez osmi minut tři hodiny. Na legendární rekord Isnera s Mahutem z roku 2010, kdy se utkání hrálo ve třech dnech a skončilo po více 11 hodinách vítězstvím Američana 70:68, zápas Mertla s Hernandezem ani zdaleka neměl, přesto se utkání českého tenisty stal výbornou pozvánkou na další zápasy slavného turnaje.

V dalších úterních zápasech kvalifikace prvního kola postoupila Petra Cetkovská, která si poradila s Renatou Voráčovou, po prohře s Bondarenkovou končí Andrea Hlaváčková a Barbora Krejčíková, která nestačila na Thajku Kumkhumovou. 

Muži:

Dvouhra - 1. kolo:

Mertl (ČR) - Hernández (Dom. rep.) 3:6, 7:5, 15:13.

Ženy:

Dvouhra - 1. kolo:

Cetkovská - Voráčová (obě ČR) 6:1, 6:1,
K. Bondarenková (Ukr.) - Hlaváčková (ČR) 6:2, 6:0,
Kumkhumová (12-Thaj.) - Krejčíková (ČR) 6:3, 6:2. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud