Jan Jaroch
29. června 2015 • 04:40

Obhájkyně, černý kůň i talent. Českým lvicím začíná Wimbledon

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začíná posvícení, turnaj turnajů. Pro tuzemský tenis to platí dvojnásob. Za poslední léta se Wimbledon proměnil v synonymum českých grandslamových úspěchů. Na londýnské adrese SW 19 je dodržování tradic posvátné a tu o pochodech českých dam do posledních kol se letos pokusí naplnit trojhlavá saň – obhájkyně titulu Petra Kvitová, loňská semifinalistka Lucie Šafářová (už dnes v 16.30 proti Riskeové) a nadaná ranařka Karolína Plíšková.



V náručí svírala talíř Venus Rosewaterové a ač jí do tváře šlehaly blesky fotoaparátů, výraz vrcholného štěstí z ní nezmizel. Prožitkem, z něhož mrazí, končila před dvanácti měsíci Petra Kvitová svou pouť, po níž je titulována jako dvojnásobná šampionka Wimbledonu. Eugenii Bouchardovou smetla po dokonalém představení 6:3, 6:0, ještě před ním si však musela finálové právo vybojovat i na třech českých soupeřkách. Takový to byl ročník – 128. v historii a hodně český. Tři reprezentantky ve čtvrtfinále, dvě v semifinále a vítězka, to je dějinný zářez.

Jílek vytrvalý střižený na osm milimetrů roste v All England Clubu ale dál a předkládá českým tenistkám i letos nové výzvy. „Znovu je tu obrovská šance. Nepamatuji, že bychom měli někdy před Wimbledonem tolik nadějí,“ fascinovaně praví Jan Kukal, dvaasedmdesátiletý veterán tenisu.

Nejvyšší procento úspěšnosti ve Wimbledonu v open éře (minimum 15 utkání)Foto Sport
Tomáš Berdych se pokusí zahýbat děním na mužském pólu pavouka, ten ženský ale předestírá mnohem víc příběhů, jež zrychlují tep. „Petra pro mě patří mezi tři největší favoritky se Serenou a Šarapovovou. Lucku s Karolínou počítám ke druhému sledu hned za nimi. Ale takových hráček je hodně: Azarenková, Kerberová, Halepová, Lisická, Venus, Radwaňská,“ prohlašuje fedcupový kapitán Petr Pála. Bookmakeři mu přikyvují, například Kvitovou mají shodně v předturnajových prognózách za druhou favoritku za triumfátorkou Williamsovou.

Američanka porazila i nemoc a ovládla přesně před třemi týdny Roland Garros. I Kvitová měla před startem Wimbledonu o soupeřku navíc. Sedla na ni viróza, do úterního zápasu na centrkurtu (od 14.00) proti na trávě velmi nebezpečné Nizozemce Kiki Bertensové půjde coby obhájkyně bez ostrého zápasu na trávě. Nástraha prvních kol plných stresu a nejistoty, to je past, jíž se musí vyhnout české lvice. „Důležité je pro ty tři naše holky přežít první týden, to je nejtěžší. Pak se může stát cokoliv, na kurtu se totiž už super cítíte,“ zdůrazňuje Kukal starou pravdu. Jak by se vzpomínalo na loňský ročník, kdyby se Kvitová ve 3. kole nevyvlíkla v úžasném zápase ze sevření Venus Williamsové? Kde by teď byla Lucie Šafářová, kdyby před měsícem v Paříži neustála nervák úvodního zápasu s kamarádkou Anastasií Pavljučenkovovou, od nějž se odrazila až do finále?

Kvitová neskončila od roku 2010 ve Wimbledonu hůř než ve čtvrtfinále. Dva tituly, semifinále, dvě účasti mezi nejlepší osmičkou a zápasové skóre 26:3 – to je její poslední pětiletka v All England Clubu. Žádná z tenistek světa v ní není tak úspěšná. Když před třemi roky obhajovala poprvé, srazila ji ve čtvrtfinále právě Serena. S tou se nyní coby nasazená dvojka může potkat až ve finále. „To není špatné,“ uculila se jediná letošní přemožitelka Američanky.

Tři české dámské naděje pro Wimbledon.Foto Sport

Pondělní program turnaje:

Centrální dvorec (začátek 14:00 SELČ):
Djokovič (1-Srb.) - Kohlschreiber (Něm.)
Šarapovová (4-Rus.) - Kontaová (Brit.)
Wawrinka (4-Švýc.) - Sousa (Portug.).

Kurt č. 1 (14:00):
S. Williamsová (1-USA) - Gasparjanová (Rus.)
Bolelli (It.) - Nišikori (5-Jap.)
Dimitrov (11-Bulh.) - Delbonis (Arg.).

Kurt č. 2 (12:30):
Kyrgios (26-Austr.) - Schwartzman (Arg.)
Nieminen (Fin.) - Hewitt (Austr.)
Riskeová (USA) - Šafářová (6-ČR)
Watsonová (Brit.) - Garciaová (32-Fr.).

Kurt č. 5 (12:30):
Babosová (Maď.) - Cetkovská (ČR).

Kurt č. 17 (12:30):
Karolína Plíšková (11-ČR) - Falconiová (USA).

Nejdříve v 18:30: 
Strýcová (27-ČR) - Stephensová (USA).

 

Někteří připomínají, že nejlepší přípravou na Wimbledon je hrát dobře o pár týdnů dřív na antukovém grandslamu v Paříži. Podle této teze musí být Lucie Šafářová připravena dokonale. Vstupní travnatý zápas v Eastbourne sice se Slovenkou Dominikou Cibulkovou prohrála, to však není důvod k panice. „Takové turnaje jsou jen super placenou přípravou,“ nezneklidňuje se Jan Kukal, jenž loňskou semifinalistku Šafářovou řadí do kvarteta největších favoritek spolu s Kvitovou a dvojblokem Williamsová – Šarapovová.

Ve stopách starších levorukých krajanek si přeje jít Karolína Plíšková. Ač už atakuje na žebříčku top 10, na grandslamový průlom stále čeká. Přes 3. kolo ještě nikdy nepostoupila, letošní Wimbledon jí ale nabízí další možnost. „Kája by si měla brát z Petry (Kvitové) příklad, hraje podobným stylem,“ nezastírá tenistčin kouč Jiří Vaněk.

Všechny tři české lvice figurují zatím v elitní osmičce pro Turnaj mistryň. Spojuje je výborný servis, nátlaková hra naučená díky české drajvové škole je jim vlastní. Podle téhle rovnice se vyhrávají zápasy na trávě.

Ať jich je v příštích dvou týdnech znovu co nejvíc.

Zazáří Lucie Šafářová stejně jako na turnaji v Paříži?
Zazáří Lucie Šafářová stejně jako na turnaji v Paříži?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud