7. července 2015 • 19:50

"Spratek" Kyrgios řádí: Urazil legendu, jeho nehraní mu prošlo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový svět má zase o čem mluvit. Australský mladík Nick Kyrgios se na letošním Wimbledonu postaral o pořádný rozruch. Ve svém osmifinále proti Richardu Gasquetovi prakticky vypustil celý jeden set, za což si vysloužil bučení fanoušků. Za nepředvedení „nejlepší snahy“ mu pak také hrozila brutální pokuta 250 tisíc dolarů (6 milionů korun), nakonec ale vyvázl pouze s postihem 2 tisíce dolarů za nadávky. Už před tím se na sociálních sítích pustil do australské plavecké legendy Dawn Fraserové, která jeho chování na kurtu důrazně kritizovala.



Trochu překvapivě tak nakonec divoký pondělní zápas více odnesl vítězný Francouz Gasquet, který dostal pokutu 3 000 dolarů za rozmlácenou raketu. Kyrgios se už po zápase naštvaně hájil, že soupeřovo podání se prostě nedá vybrat.

 

Dvacetiletý talent Kyrgios si v tenisovém světě hodně nadrobil svým chováním v posledních dnech na wimbledonské trávě. Zatímco loni při své premiéře mezi dospělými v All England Clubu šokoval vyřazením Španěla Rafaela Nadala, letos se dostal do problémů hned v prvním kole výkřikem "Špíno!" po výroku rozhodčího, s nímž nesouhlasil. Pak tvrdil, že mluvil sám k sobě.

V pondělním duelu s Francouzem Richardem Gasquetem se "ukázal" znovu. Kromě toho, jak dával volný průchod svým emocím, v jinak vyrovnaném duelu, který vyhrál Gasquet 3:1 na sety, vypustil druhou sadu (1:6). U některých míčků neprojevil vůbec touhu hrát.

Olympijská vítězka na 100 metrů volný způsob na olympijských hrách v letech 1956, 1960 a 1964 Fraserová ho za to zkritizovala. "Je to naprosto ohavné. Jsem zcela šokovaná. Myslela bych si, že tam jde hrát a pak tam předvede něco takového, tolik hrůz najednou. To je příšerné," uvedla.

A naznačila, že se jí nelíbilo ani jednání dalšího mladého tenisty Bernarda Tomice, který obvinil australský svaz z nedostatku úcty. "Pokud nedokážou být dobrým příkladem pro australskou mládež a nelíbí se jim tu, měli by jít zpátky tam, odkud pocházejí jejich otcové a rodiče," narážela Fraserová na kořeny obou tenistů.

Dvaadvacetiletý Tomic je rodákem ze Stuttgartu, jeho rodiče pochází z bývalé Jugoslávie, otec je Chorvat, matka Bosňanka. Kyrgios se sice narodil v australské metropoli Canbeře, otec je však původem Řek, matka pochází z Malajsie. "V naší zemi je nepotřebujeme, když se chovají takhle," prohlásila Fraserová.

Díky za ručník. Nick Kyrgios se chystá obejmout podavače míčků.
Díky za ručník. Nick Kyrgios se chystá obejmout podavače míčků.

Australská legenda je nestoudná rasistka

Kyrgios brzy zareagoval na svém facebookovém profilu. "Hází raketou, spratek. Diskutuje o pravidlech, neuctivé. Frustrovaný během soutěže, rozmazlený. Ukazuje emoce, arogantní," napsal Kyrgios. A ve stejném duchu ohodnotil i svoji kritičku. "Nestoudná rasistka, australská legenda," uvedl.

"Nejsem rasistka. Mrzí mě, pokud si to někdo vyložil takhle, ale nejsem ani trochu rasistka," reagovala Fraserová a později připojila v prohlášení i omluvu.

"Australané mají bohaté sportovní dědictví, na němž se podíleli jednotlivci z různých zemí svého původu. Já hovořila čistě ve sportovní rovině a nijak nenapadala Nickovu etnickou příslušnost. Reprezentuje Austrálii a já jen chci vidět, jak reprezentuje australský tenis v tom nejlepším možném světle," prohlásila Fraserová.

Paradoxně ona sama během kariéry nastřádala několik hříchů. Zejména při olympiádě v Tokiu 1964, kde ukradla vlajku z císařského paláce. Od australského výboru za své přestupky obdržela desetiletý trest a přišla o naději prodloužit svou triumfální cestu i v Mexiku 1968. Výbor jí sice trest před olympijskými hrami zmírnil, pro plavkyni bylo ale již pozdě na to, aby se stihla dobře připravit.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud