10. července 2015 • 19:20

Famózní Roger! Federer smetl Murrayho, ve finále vyzve Djokoviče

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roger Federer to znovu dokázal! Švýcarský tenista Roger Federer si ve Wimbledonu zahraje o rekordní osmý titul. Do svého desátého finále na trávě v All England Clubu se dostal po dnešní výhře nad domácím Andym Murraym po setech 7:5, 7:5 a 6:4. V repríze loňského finále se v neděli střetne s prvním hráčem světa Srbem Novakem Djokovičem, s kterým před rokem prohrál v pěti setech.



Djokovič v semifinále porazil Francouze Richarda Gasqueta 7:6, 6:4 a 6:4 a je ve finále potřetí za sebou. Federer se do svého již desátého finále ve Wimbledonu dostal poté, co ve strhujícím utkání zdolal domácího Andyho Murrayho 7:5, 7:5 a 6:4.

"Jsem neskutečně šťastný. Na kurtu jsem emoce asi moc neukázal, protože obecenstvo ztichlo," řekl třiatřicetiletý Federer, který má další šanci získat jako první hráč ve dvouhře mužů ve Wimbledonu osmý titul.

Loni ho Djokovič zdolal ve finále v pěti setech. "Můžu ho porazit? Nejsem si jistý. Vím, jak na něj, ale on je jeden z nejlepších na světě," uvedl Švýcar.

Federer předvedl proti Murraymu famózní výkon. Nastřílel dvacet es, brejkbol Britovi povolil jen jeden v první hře a soupeře zničil za dvě hodiny a sedm minut. "To bylo to nejlepší, co jsem od Rogera kdy viděl," konstatoval bývalý britský tenista Tim Henman.

Tenis zvedal diváky ze sedadel, nejlepším příkladem byla desátá hra druhé sady. Murray odvrátil v patnáctiminutovém gamu pět brejkbolů. "Uvnitř jsem řval. Já hrál skvěle, ale Andy se zvedl a bylo to tak těsné," řekl Federer. "To byl asi nejlepší game, který se kdy hrál," hodnotil bývalý tenista Švéd Robin Söderling.

Federer se dokázal uklidnit, svůj servis získal jistě a pak prorazil Britovi podání. "Byl jsem schopen se ještě se zlepšit. Podávám parádně celý turnaj a vytvářím tak na soupeře tlak," prohlásil Švýcar, který v šesti zápasech přišel o podání jen jednou.

"Servíroval fantasticky a nedal mi moc šancí, snad jen v první hře. Lépe proti mě snad nepodával, byl jsem proto pořád pod tlakem," řekl Murray, který porazil Federera ve finále olympiády hraném ve Wimbledonu v roce 2012.

Andy Murray po skončení semifinále Wimbledonu pogratuloval Rogerovi Federerovi k postupu
Andy Murray po skončení semifinále Wimbledonu pogratuloval Rogerovi Federerovi k postupu

Djokovič diktoval tempo

Djokovič byl v duelu s Gasquetem od začátku o krok vpředu. V každém setu získal na začátku soupeřovo podání a převážně výměnám dominoval. Jen v prvním setu dokázal Francouz ztracený servis získat zpět a za pomoci skvělého jednoručného bekhendu favorita zatlačit. V tie-breaku ale Srb dominoval a v dalších sadách už se do problémů nedostal. Ze skvělého krytí dvorce ho nevykolejilo ani několik pádů, či ošetření pravého ramene. Vyhrál za dvě hodiny a 20 minut a vylepšil si bilanci s Gasquetem na 12:1.

"Hrál jsem výborně a první set byl rozhodujícím momentem zápasu," řekl Djokovič. Soupeře pro finále si vybírat nechtěl. "Hrát finále Wimbledonu je jeden z nekrásnějších zápasů v tenisu. V sázce bude hodně a já si to půjdu užít," dodal.

Ve finále Wimbledonu je Djokovič počtvrté v kariéře, vedle loňského triumfu uspěl také v roce 2011. Pokud by titul obhájil, dokázal by to jako první hráč po Federerovi, který na londýnský trávě vyhrál v letech 2003 až 2007 pětkrát v řadě.

Hingisová si zahraje dvě finále

Martina Hingisová je po 17 letech znovu ve finále wimbledonské čtyřhry a může navázat na titul, který v roce 1998 získala s Janou Novotnou. Čtyřiatřicetiletá Švýcarka bude po boku Indky Sanii Mirzaové, s níž tvoří nejvýše nasazený pár, usilovat o sedmnáctý grandslamový triumf v kariéře.

Jejich finálovými soupeřkami budou Rusky Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová. Hingisová navíc může získat titul i v mixu, v němž je ve finále s Indem Leandrem Paesem.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 milionu liber):

Muži:

Dvouhra - semifinále:

Djokovič (1-Srb.) - Gasquet (21-Fr.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4,
Federer (2-Švýc.) - Murray (3-Brit.) 7:5, 7:5, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra - semifinále:

Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (5-USA) 6:1, 6:2,
Makarovová, Vesninová (2-Rus.) - Babosová, Mladenovicová (4-Maď./Fr.) 6:3, 4:6, 6:4.

Smíšená čtyřhra - semifinále:

Paes, Hingisová (7-Indie/Švýc.) - M. Bryan, Matteková-Sandsová (1-USA) 6:3, 6:4. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud