3. července 2016 • 18:37

Skvělý Veselý vyzve v osmifinále Wimbledonu Berdycha. Strýcová končí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový Wimbledon uvidí české osmifinále! Mladík Jiří Veselý ve třetím kole přehrál Portugalce Joao Sousu ve třech setech 6:2, 6:2, 7:5 a ve svém první boji o čtvrtfinále vyzve Tomáše Berdycha. Ten si poradil s Němcem Alexandrem Zverevem 6:3, 6:4, 4:6, 6:1. V neděli, kdy se normálně v All England Clubu nehraje, neuspěla jen Barbora Strýcová, která podlehla přemožitelce Petry Kvitové Jekatěrině Makarovové z Ruska 4:6, 2:6.



Veselý poprvé v osmifinále

Jiří Veselý díky triumfu nad Sousou poprvé v kariéře postoupil do osmifinále grandslamu. 

"Cítím se tady skvěle, hraju velmi dobře a jsem silný. Jen jednou jsem si v turnaji ztratil servis a doufám, že to tak bude pokračovat," řekl Veselý.

Dvaadvacetiletý Veselý v Londýně nečekaně vyřadil ve 2. kole osmého nasazeného Dominica Thiema z Rakouska a proti Souzovi svoji pohodu potvrdil. V utkání s 31. hráčem světa dominoval prvním dvěma setům a ve třetím zvládl lépe koncovku. "Hrál jsem agresivně a sebevědomě, což mi dodal předešlý zápas," řekl.

Tomáš Berdych se raduje z postupu do osmifinále Wimbledonu po výhře nad Alexandrem Zverevem
Tomáš Berdych se raduje z postupu do osmifinále Wimbledonu po výhře nad Alexandrem Zverevem

Veselý do utkání výborně vstoupil, byl trpělivější i přesnější a rychle vedl 4:0. Opět se mohl spolehnout na servis a soupeři povolil v utkání jen jeden brejkbol, který odvrátil esem. A dalším esem, svým dvanáctým v utkání, Veselý i zápas ukončil. Užíval jsem si to a dopadlo to nejlépe, jak mohlo," řekl Veselý.

S třicetiletým Berdychem se Veselý na okruhu ATP střetl jen loni v čínském Šen-čenu a Berdych tam potvrdil bez problémů roli české jedničky. Dobře se ale znají z Davisova poháru a z prostějovského klubu.

"Berdych byl můj hrdina, když jsem byl malý. Na zápas se těším. Budu zase outsider, on musí vyhrát. Ale kdo ví? Nechám tam všechno," řekl Veselý.

Berdych zaváhal jen ve třetím setu

Berdych se dostal na hlavní dvorec v All England Clubu po třech letech a ukázal se ve skvělém světle. V utkání dlouhém dvě hodiny a čtyřicet minut nastřílel 44 vítězných úderů a třináct es. "Odehrál jsem výborný zápas," pochválil se.

Tomáš Berdych děkuje fanouškům po své výhře nad Alexandrem Zverevem ve třetím kole WimbledonuFoto EPA

Ve Wimbledonu se hraje počtvrté v historii i o první neděli a Berdycha potěšilo, že měl šanci nastoupit a ještě k tomu na centrálním dvorci. "Mám rád tradice a tohle je výjimečné, proto jsem byl rád, že jsem na centrkurtu," řekl.

Duel se Zverevem měl finalista turnaje z roku 2010 dva sety pod kontrolou. Hrál razantně, dobře se pohyboval a byl jistý na podání. V každé sadě využil jedinou šanci k brejku, kterou si vypracoval, a zdálo se, že míří za třísetovým postupem.

Devatenáctiletý mladík Zverev ale ještě zápas zdramatizoval. Ve třetí sadě prorazil podání českého hráče a udělal radost fanouškům, kteří většinou fandí slabšímu. Berdych už třetí set nezachránil, ale nenechal Zvereva více nadechnout - od stavu 0:1 ve čtvrté sadě získal šest her v řadě a zápas ukončil.

"Jsem spokojený, jak jsem zápas zvládl, protože Saša je výborný hráč, možná příští grandslamový vítěz a odehrál jsem to opravdu dobře," řekl Berdych.

Mezi ženami zůstala jen Šafářová

Z českých tenistek letos do osmifinále v All England Clubu postoupila jen Lucie Šafářová , která bude v pondělí hrát s Kazaškou Jaroslavou Švedovovou.

Ve Wimbledonu se počtvrté v historii hraje kvůli zdržení o první neděli, ale Strýcová na tento den nebude vzpomínat nejlépe. V prvním setu třikrát v řadě získala podání levou rukou hrající Makarovové, ale pokaždé vzápětí o svůj servis přišla.

Makarovová hrála agresivněji a tlačila se k lajnám. Strýcová se snažila bránit, hrály se relativně dlouhé výměny, ale častěji s lepším koncem pro Rusku.

Strýcová vypadala frustrovaně a párkrát naštvaně odpinkla míček od sběračů. Ve druhém setu prohrávala rychle 0:3 a její kouč Tomáš Krupa se v prázdném hledišti kurtu číslo 3 zamyšleně opíral s hlavou položenou na rukách o zábradlí.

V poslední hře utkání se Strýcová špatně zorientovala při svém podání, "vzala" aut a nahrála Makarovové na vítězný volej. O dvě výměny později uklouzla při lobu soupeřky na síti a zápas prohrála.

H+H vyzvou W+W

Deblistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou si ve Wimbledonu zahrají s Venus a Serenou Williamsovými. S americkými sestrami na londýnské trávě prohrály finále olympiády před čtyřmi lety a nyní budou mít šanci na odvetu.

Turnajové šestky Hlaváčková s Hradeckou ale málem skončily už ve 2. kole. Češky dnes porazily francouzsko-švýcarský pár Alizé Cornetová, Xenia Knollová 6:3, 6:7 a 7:5, přičemž v rozhodující sadě už česká dvojice prohrávala 1:5. Zápas mohly ukončit ve druhém setu, v kterém vedly 5:3, ale v koncovce nevyužily dva mečboly.

Hlaváčková s Hradeckou si s Williamsovými zahrály v roce 2012 v All England Clubu dvakrát - nejdříve jim podlehly ve finále Wimbledonu a pak v boji o olympijské zlato. Nyní se s pětinásobnými vítězkami Wimbledonu střetnou již ve 3. kole.

Češky přezdívané H+H porazily Serenu a Venus v semifinále US Open, které v roce 2013 vyhrály, a také na turnaji ve Stuttgartu. Dvakrát s americkými sestrami prohrály na pařížské antuce (2009, 2010) a jednou na Australian Open 2010.

Serena má 300. výhru

Obhájkyně titulu Serena Williamsová ve třetím kole porazila Němku Anniku Beckovou jasně 6:3, 6:0, zaznamenala třístou výhru na grandslamu a dál míří za 22. grandslamovým titulem.

Williamsová sice jako první přišla v úvodu o servis, ale jinak neměla na centrkurtu s dvaadvacetiletou nenasazenou Němkou potíže. Pomohla si třeba i podáním letícím rychlostí 198 km/h a zvítězila za 51 minut.

První neděle bývá v All England Clubu tradičně volná, ale letos se počtvrté v historii hraje, protože turnaj byl kvůli počasí ve skluzu. "Hrála jsem první neděli i posledně (v roce 2004) a bylo to zase pěkné. Sice miluji volnou neděli, ale byla jsem se zápasy dost pozadu, takže je dobře, že jsem hrála," usmála se Williamsová.

Američanka si vítězstvím vylepšila grandslamovou bilanci ve dvouhře na 300 výher a 42 porážek. "Opravdu? To jsem nevěděla. To je pěkné," řekla. V počtu vyhraných zápasů se tak v historických tabulkách dostala před krajanku Chris Evertovou (299) a šest výher ztrácí na Martinu Navrátilovou (306:49).

Čtyřiatřicetiletá Williamsová se v pondělním osmifinále utká s o tři roky mladší Ruskou Světlanou Kuzněcovovou, s kterou letos prohrála v Miami.

VŠE O WIMBLEDONU ČTĚTE ZDE >>>

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 28,1 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Pouille (32-Fr.) - Del Potro (Arg.) 6:7 (4:7), 7:6 (8:6), 7:5, 6:1,
Tsonga (12-Fr.) - Isner (18-USA) 6:7 (3:7), 3:6, 7:6 (7:5), 6:2, 19:17,
Kyrgios (15-Austr.) - F. López (22-Šp.) 6:3, 6:7 (2:7), 6:3, 6:4,
Berdych (10-ČR) - A. Zverev (24-Něm.) 6:3, 6:4, 4:6, 6:1,
Veselý (ČR) - Sousa (31-Portug.) 6:2, 6:2, 7:5.

Čtyřhra - 2. kolo:
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Džazírí, Rosol (Tun./ČR) 6:3, 6:4.

Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
S. Williamsová (1-USA) - Becková (Něm.) 6:3, 6:0,
Vandewegheová (27-USA) - Vinciová (6-It.) 6:3, 6:4,
Pavljučenkovová (21-Rus.) - Bacsinszká (11-Švýc.) 6:3, 6:2,
Kuzněcovová (13-Rus.) - Stephensová (18-USA) 6:7 (1:7), 6:2, 8:6,
Vesninová (Rus.) - Boserupová (USA) 7:5, 7:5,
Makarovová (Rus.) - Strýcová (24-ČR) 6:4, 6:2. 

Čtyřhra - 2. kolo:
Karolína Plíšková
, Görgesová (8-ČR/Něm.) - Putincevová, Rybáriková (Kaz./SR) 6:1, 6:4,
Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Cornetová, Knollová (Fr./Švýc.) 6:3, 6:7 (2:7), 7:5,
Gavrilovová, Kasatkinová (Austr./Rus.) - Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) 6:2, 0:6, 7:5,
Grönefeldová, Peschkeová (Něm./ČR) - Bertensová, Larssonová (16-Niz./Švéd.) 6:4, 6:1. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud