11. července 2017 • 15:25

Kdo je překvapivý kat Nadala? Vyhlášený smolař bez jediného travnatého kurtu

Autor: mat
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skoro dvě a čtvrt hodiny. Tak dlouho trval poslední set osmifinálové wimbledonské bitvy mezi Rafaelem Nadalem a Gillesem Müllerem. O favoritovi zápasu nebylo třeba spekulovat – vždyť jednatřicetiletý Španěl od lednového finále Australian Open neztratil ani set! I proto tenisové fanoušky šokoval průběh a hlavně výsledek zápasu. Jako vítěz totiž z kurtu odcházel málo známý čtyřiatřicetiletý Lucemburčan.



Že jste jméno nejlepšího tenisty v historii Lucemburska slyšeli poprvé? Není divu; Müller si totiž ve středu zahraje teprve druhé grandslamové čtvrtfinále v životě. K tomu prvnímu nastoupil před devíti lety na US Open, kde nestačil na Rogera Federera . Kariéru měl přitom rozjetou slibně - rok 2001 zakončil jako světová juniorská jednička - pak ale přišla dlouhá řada zranění. Proto přicházejí další úspěchy až nyní: i aktuální 26. příčka na žebříčku je jeho dosavadním maximem.

Kromě častých zdravotních problémů, která mu komplikovala kariéru, nemohl spoléhat ani náklonnost štěstěny. Hned pětkrát došel až do finále jednoho z turnajů ATP, pokaždé však odcházel jako poražený. Dočkal se až napošesté letos v Sydney, kde s ním titul oslavila i jeho rodina.

Müller je také teprve druhým tenistou v dějinách své země, který se představil na Grandslamu. Prvním byl Gaston Wampach, dvojnásobný účastník French Open v letech 1946 a 1947. Jeho úspěchu přidává i fakt, že v Lucembursku není ani jeden kurt s travnatým povrchem!

Gülles Müller předvedl proti Nadalovi skvělý výkon
Gülles Müller předvedl proti Nadalovi skvělý výkon

Životní formu v pozdním věku připisuje svému zlepšenému zdravotnímu stavu v posledních letech. „Myslím, že hlavním důvodem, proč se mi daří, je fakt, že jsem schopný odehrát tři roky celou sezonu. To předtím kvůli mnoha zraněním nešlo,“ vysvětloval levoruký sympaťák s dělovým servisem na tiskové konferenci po zápase s Nadalem . „Poslední zranění ale bylo to nejlepší, co mě mohlo potkat,“ soudí. „Kvůli problémům s loktem jsem se nemohl dotknout rakety a tak jsem mohl pracovat na psychické síle,“ dodal po téměř pětihodinové vysilující bitvě se světovou dvojkou.

Nadala postihl těsně před zápasem nepříjemný incident - během poskakování před nástupem na kurt se praštil hlavou o rám dveří. „Možná proto jsem první dva sety získal celkem jednoduše,“ okomentoval to s úsměvem vítěz duelu. Španěl se sice dokázal obdivuhodně vrátit do zápasu a dovést osmifinále do strhujícího pátého setu, senzační obrat už ale nedokonal.

Müller, který během své letošní wimbledonské jízdy čelil dvěma mečbolům Lukáše Rosola , tak zítra může dosáhnout svého životního úspěchu. Proti němu bude stát chorvatský tenista Marin Čilič. Z posledního vzájemného střetnutí z konce června vyšel jako vítěz osmadvacetiletý rodák z Bosny a Hercegoviny.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud