Pavel Novotný
14. července 2017 • 04:58

Milníky z bitev Berdycha s Federerem: První výhra, životní úspěch i debakl

Vstoupit do diskuse
0
  • Tomáš Berdych po vítězném zápase nad Rogerem FedereremTomáš Berdych po vítězném zápase nad Rogerem FedereremFOTO: profimedia.cz

    Jejich souboje nedosahují věhlasu duelů Federera s Nadalem, Djokoviče s Murraym či z dřívějších dob Lendla s McEnroem. Přesto zápasy mezi Rogerem Federerem a Tomášem Berdychem vždy vyvolají mezi fanoušky pořádnou dávku emocí. Švýcarská superstar se s českou jedničkou utkala už čtyřiadvacetkrát, osmnáctkrát odcházela vítězně. Další bitva čeká na oba borce již dnes v semifinále Wimbledonu. Podívejte se na sedm duelů, na které fanoušci ani oba aktéři dlouho nezapomenou.

  • PRVNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

    Tomáš Berdych během olympijského turnaje v AtlantěFoto profimedia.cz

    ROK: 2004
    TURNAJ: olympijské hry v Aténách (2. kolo, tvrdý povrch)
    VÍTĚZ: Tomáš Berdych (4:6, 7:5, 7:5)

    Světová jednička a trojnásobný grandslamový vítěz Roger Federer versus 79. tenista světa a osmnáctiletý nadějný Čech Tomáš Berdych. Tak vypadala fakta před vůbec prvním vzájemným střetnutím obou tenistů, který se uskutečnil ve druhém kole olympijského turnaje v Aténách v roce 2004.

    O favoritovi nebylo třeba mluvit. Třiadvacetiletý Švýcar v tento rok vyhrál Australian Open a podruhé Wimbledon, vlasatý Čech měl být pro něj jen příjemným soustem před útokem na olympijské zlato. To platilo o to více, že Federer vyhrál první set 6:4. Bez zábran hrající Berdych však obrovského favorita dokonale zaskočil, další dvě sady vyhrál 7:5 a poslal šampiona ze hry.

    Mladičký Čech skončil hned v dalším kole na Němci Mayerovi, mnohem víc zklamaný byl však Federer, který na své vysněné olympijské zlato z dvouhry čeká dodnes. Oba tenisté se v rámci olympijského turnaje potkali znovu o čtyři roky později v Pekingu, tady už v osmifinále kraloval Švýcar, vytoužené zlaté odměny se však opět nedočkal.

  • NEJVĚTŠÍ DEBAKL

    Roger Federer po vítězném turnaji v Hamburku v roce 2005Foto profimedia.cz

    ROK: 2005
    TURNAJ: turnaj v Hamburku (2. kolo, antuka)
    VÍTĚZ: Roger Federer (6:2, 6:1)

    Atény byly náhoda, kamaráde. Takový vzkaz jakoby vyslal Roger Federer svému olympijskému přemožiteli Tomáši Berdychovi. Oba borci se totiž ve svém druhém vzájemném střetnutí potkali o několik měsíců později ve druhém kole turnaje v Hamburku.

    A byla to naprosto jasná jízda tentokrát již čtyřnásobného grandslamového šampiona. Proti své olympijské noční můře si připsal první vítězství ve vzájemných soubojích a navíc naprosto drtivé. Berdycha zničil po setech 6:2, 6:1 za pouhých 54 minut.

    Na obranu českého tenisty nutno říct, že Federer na tomto turnaji zametal s každým soupeřem v podobném stylu. Na celém turnaji, který v klidu vyhrál, neztratil jediný set.

  • PRVNÍ VZÁJEMNÝ GRANDSLAMOVÝ ZÁPAS

    Roger Federer na Roland Garros v roce 2006Foto profimedia.cz

    ROK: 2006
    TURNAJ: Roland Garros (osmifinále, antuka)
    VÍTĚZ: Roger Federer (6:3, 6:2, 6:3)

    Aby bylo Tomáši Berdychovi jasné, kdo je ve vzájemných soubojích pánem, ukázal o čtyři roky starší tenista při třetím vzájemném a zároveň prvním souboji v rámci grandslamu. I když se jednalo o Federerovu neoblíbenou antuku, svého soka sestřelil v osmifinálovém zápase jasně ve třech setech 6:3, 6:2, 6:3.

    Rodákovi z Valašského Meziříčí a v té době už dvacátému hráči světa nebyla nic platná snaha o agresivní hru, na přesného Švýcara neměl. Federer se v poklidném tempu doklouzal na pařížské antuce až do finále, kde ho zastavil... Ano, Rafael Nadal.

  • DAVIS CUP

    Roger Federer po vítězném daviscupovém zápase s BerdychemFoto profimedia.cz

    ROK: 2007
    TURNAJ: Davis Cup (baráž, tvrdý povrch)
    VÍTĚZ: Roger Federer (7:6, 7:6, 6:3)

    "Miluji hrát za svou zemi. Je to úplně něco jiného než na turnajích," prohlásil několikrát v minulosti Roger Federer. Minimálně úplně stejně je na tom Tomáš Berdych, který měl zcela zásadní roli při dvou daviscupových triumfech Česka v letech 2012 a 2013.

    Oba dva borci se však k zatím jedinému vzájemnému daviscupovému souboji postavili v roce 2007 a byla to bitva se vším všudy. Český tým nakonec v bouřlivé kulise vysočanské arény poslal Švýcary ze Světové skupiny.

    Nic na tom nemohla změnit ani dvě vítězství Rogera Federera nad Radkem Štěpánkem a Tomášem Berdychem, kterého švýcarský suverén porazil ve třech setech  7:6, 7:6 a 6:3.

    Velké emoce plály především u rozhodujícího duelu mezi Wawrinkou a Štěpánkem, ve kterém se nechal strhnout i Federer a českého tenistu nepřímo obvinil z údajně předstíraných zdravotních problémů.

    "Na zápas Davis Cupu v Praze si dobře pamatuji, bohužel to pro nás neskončilo nejlépe," vzpomínal na deset let starý duel usměvavý Federer během letošní návštěvy Prahy, během které propagoval blížící se Laver Cup.

  • NEJVĚTŠÍ BITVA

    ROK: 2009
    TURNAJ: Australian Open (osmifinále, tvrdý povrch)
    VÍTĚZ: Roger Federer (1:6, 6:7, 6:4, 6:4, 6:2)

    První tři soupeři? Pohodička. Roger Federer si na prvním grandslamovém turnaji roku 2009 dělal ze soupeřů fajn sparingpartnery, až se mu do cesty postavil Tomáš Berdych. A bylo málem po legraci. Český tenista svého slavného soka totálně překvapil, první dva sety získal ve svůj prospěch a třináctinásobný grandslamový šampion už dost možná přemýšlel, kdy mu letí letadlo domů.

    Nebyl by to ale Roger Federer, aby cokoliv balil. Po třech hodinách a 25 minutách tvrdého boje mohl vítězně zvednout ruce nad hlavu, neboť právě vyhrál první a do této doby poslední pětisetovou bitvu s českým tenistou.

    Ani dál neměl rodák z Basileje se soupeři na turnaji problémy. Až do doby, než potkal ve finále Rafaela Nadala...

  • NEJCENNĚJŠÍ VÝHRA

    Tomáš Berdych po svém vítězství nad Rogerem Federerem v roce 2010Foto profimedia.cz

    ROK: 2010
    TURNAJ: Wimbledon (čtvrtfinále, tráva)
    VÍTĚZ: Tomáš Berdych (6:4, 3:6, 6:1, 6:4)

    Který ze šesti triumfů Tomáše Berdycha nad Rogerem Federerem je nejcennější? Jednoznačně ten z roku 2010, kdy cestou do svého zatím jediného grandslamového finále porazil ve čtyřech setech Rogera Federera a zajistil si účast mezi poslední čtveřicí.

    A tím jeho tažení neskončilo. V semifinále nedovolil ani set Novaku Djokovičovi, nestačil až v boji o titul na Rafaela Nadala. A jak na snový rok, ve kterém byl i v semifinále Roland Garros, Berdych vzpomíná?

    "Utekla spousta let. Leccos se změnilo. Mám mnohem víc zkušeností. Jen je legrační, že jsem tenkrát porazil Rogera a potom Novaka. Byla by paráda, kdyby se mi to teď povedlo v obráceném pořadí," přeje si před dnešní semifinálovou bitvou česká hvězda. 

  • NEJSMOLNĚJŠÍ PROHRA

    Tomáš Berdych gratuluje Rogeru Federerovi k postupu na turnaji v MiamiFoto Profimedia.cz

    ROK: 2017
    TURNAJ: Miami (čtvrtfinále, tvrdý povrch)
    VÍTĚZ: Roger Federer (6:2, 3:6, 7:6)

    Chyběl kousíček. Konkrétně jeden míč a Tomáš Berdych se mohl stát v letošním roce teprve třetím tenistou, který dokázal Rogera Federera porazit. Stalo se ve čtvrtfinále turnaje v Miami, kdy český tenista trápil rozjetého Švýcara téměř dvě hodiny, než mu podlehl po setech 2:6, 6:3 a 6:7.

    V závěrečném tiebreaku měl jednatřicetiletý Berdych dva mečboly, Federer je však i s velkou dávkou štěstí odvrátil a radoval se z postupu a nakonec i dalšího turnajového vítězství. "Mám tak trochu pocit, že jsem tohle utkání měl prohrát. Myslím, že jsem v závěru zápasu měl ohromné štěstí,“ přiznal osmnáctinásobný grandslamový šampion.

    Bude se ho držet i v dnešním wimbledonském semifinále s Tomášem Berdychem?

  • VZÁJEMNÁ BILANCE

    Tomáš Berdych po šokujícím vítězství ve čtvrtfinále Wimbledonu v roce 2010 nad Rogererem FedereremFoto Profimedia.cz

    ROGER FEDERER

     

    TOMÁŠ BERDYCH

    18

    VZÁJEMNÁ BILANCE

    6

    5

    NA ŽEBŘÍČKU

    15

    35

    VĚK

    31

    185cm/85kg

    VÝŠKA/VÁHA

    196cm/91kg

    pravou

    HRAJE RUKOU

    pravou

    1998

    NA OKRUHU OD

    2002

    24-2

    VYHRANÉ ZÁPASY (2017)

    26-13

    1109-247

    VYHRANÉ ZÁPASY (CELKEM)

    607-316

    4

    TITULY (2017)

    0

    92

    TITULY (CELKEM)

    13

    104 445 185 dolarů

    PRIZE MONEY

    27 302 543 dolarů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud