12. července 2019 • 20:43

Federer udolal Nadala 3:1 na sety! Ve finále Wimbledonu vyzve Djokoviče

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roger Federer si podvanácté v kariéře zahraje finále Wimbledonu. V pátečním semifinále porazil věčného rivala Rafaela Nadala 3:1 na sety (7:6, 1:6, 6:3 a 6:4). V nedělní bitvě o titul se švýcarský matador utká se světovou jedničkou Novakem Djokovičem, který v boji o finále zdolal Roberta Bautistu rovněž 3:1 na sety. Finále je na programu v neděli od 15 hodin.



Sedmatřicetiletý Federer zdolal v duelu dlouholetých rivalů Španěla Rafaela Nadala 7:6, 1:6, 6:3, 6:4 a načal druhou stovku vítězných zápasů v All England Clubu. Ve finále bude útočit na rekordní 21. grandslamovou trofej. Djokovič , který zdolal Roberta Bautistu ze Španělska 6:2, 4:6, 6:3, 6:2, jich má ve sbírce patnáct.

„Doufám, že ho dokážu dostat až na hranu a snad ho porazím. Ale všichni dobře víme, že to bude hrozně těžké. Není světovou jedničkou náhodou,“ řekl Federer, jenž dvanácti finálovými starty na jednom grandslamu napodobil Nadala. Ten má stejně působivou bilanci na Roland Garros.

Federer s Nadalem proti sobě na trávě ve Wimbledonu nastoupili naposledy v roce 2008, kdy v památném pětisetovém finále triumfoval Španěl. Páteční 40. vzájemný duel pro sebe po více než tříhodinové bitvě získal Federer a bilanci snížil na 16:24.

Oba gentlemani si po utkání poděkovali a popřáli hodně štěstí do budoucna
Oba gentlemani si po utkání poděkovali a popřáli hodně štěstí do budoucna

Vyrovnaný úvodní set získal Švýcar v tie-breaku 7:3, ve druhém mu ale zcela odešlo podání a Nadal hladce vyrovnal. Do třetí sady už ale Federer vstoupil opět suverénně a díky rychlým brejkům získal další dvě sady.

Nadal kladl tuhý odpor především v závěru duelu. V maratonském devátém gamu, v němž se hrálo pětkrát přes shodu, při svém podání odvrátil dva mečboly. Další dva pak smazal v následující hře, než při pátém kapituloval.

„Jsem vyčerpaný. Na konci to bylo hodně náročné. Rafa zahrál několik neuvěřitelných úderů, aby se udržel v zápase. Myslím, že jsme hráli na vysoké úrovni,“ řekl Federer o zápase, v němž podle něho rozhodovaly maličkosti. „Myslím, že jsem získal ty nejdůležitější výměny v zápase. Byly tam některé hodně těsné fifýty a hodně dlouhé výměny,“ dodal.

Obhájce Djokovič je znovu ve finále

Nadalův jednatřicetiletý krajan Bautista, který měl původně na konec tohoto týdne naplánovanou rozlučku se svobodou na Ibize, dokázal srbskému favoritovi sebrat druhý set. Pak už ale Djokovič v souboji s 23. nasazeným hráčem kraloval, poněkud zpomalil jen při mečbolech, kterých potřeboval rovněž pět. Pro Bautistu byla semifinálová účast životním výsledkem na grandslamech.

„Finále Wimbledonu. Tohle jsou zápasy, o kterých jsem vždycky snil, když jsem byl malý kluk s tenisovou raketou. Pro tohle dřu,“ řekl Djokovič. „Mám šanci bojovat o titul. A rozhodně do toho dám všechno, ať už je na druhé straně sítě kdokoliv a ať se děje cokoliv,“ dodal.

Z posledních pěti grandslamů má Djokovič zápasovou bilanci 32:1, jedinou prohru mu v semifinále Roland Garros připravil Rakušan Dominic Thiem. Celkově je srbský tenista v grandslamovém finále popětadvacáté, ve Wimbledonu prohrál finálový zápas jen v roce 2013 s domácím Andym Murraym .

Páteční výsledky Wimbledonu:

Muži:

Dvouhra - semifinále: Djokovič (1-Srb.) - Bautista (23-Šp.) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2, Federer (2-Švýc.) - Nadal (3-Šp.) 7:6 (7:3), 1:6, 6:3, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra - semifinále: Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína) - Krejčíková, Siniaková (2-ČR) 6:1, 3:6, 6:3, Strýcová, Sie Šu-wej (3-ČR/Tchaj-wan) - Mladenovicová, Babosová (1-Fr./Maď.) 7:6 (7:5), 6:4.

Smíšená čtyřhra - semifinále: Čchan Jüng-žan, Dodig (8-Tchaj-wan/Chorv.) - Peschkeová, Koolhof (5-ČR/Niz.) 7:5, 6:4, Ostapenková, Lindstedt (Lot./Švéd.) - Jang Čao-süan, Middelkoop (Čína/Niz.) 7:5, 6:2.

Junioři:

Čtyřhra - čtvrtfinále: Forejtek, Lehečka (1-ČR) - Micui, Saitó (6-Jap.) 5:7, 7:6 (8:6), 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud