Jan Jaroch
12. července 2019 • 12:00

Řežba Federer x Nadal na trávě po 11 letech. Stále spolu, stále silní!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | O jejich finále z roku 2008 se hovoří jako o nejlepším tenisovém zápase všech dob. Byly o něm napsány knihy, natočeny dokumenty. Po jedenácti letech čekání se ve Wimbledonu dnes utkají znovu. Roger Federer versus Rafael Nadal, čtyřicáté vydání hvězdných válek, střet rivalů i přátel. Jednoduše tenisový svátek těžko k překonání. Nejen fanoušci, ale samy legendy přiznávají: „Těšíme se na něj moc.“



Skoro dva roky se ti dva proti sobě nepostavili, nyní změří síly podruhé za pět týdnů. Při semifinále Roland Garros vládl jednoduše v silné fujavici pařížský hegemon Rafa, londýnská tráva je však obývacím pokojem osminásobného šampiona Federera . Ve středu na ní posunul svůj rekord a zapsal sté vítězství kariéry.

Rivalita švýcarského umělce se španělským dříčem je nejoslavovanější v tenisových dějinách. Federer vypichuje jako svůj nej zážitek australské finále z roku 2017, kdy dovršil snový comeback po půlroční pauze a Nadala zdolal v pátém setu. Mallorčan by možná ukázal právě na wimbledonské finále zpřed jedenácti let.

Šestadvacetiletý Švýcar tehdy mašíroval k šestému Wimbledonu za sebou, dvaadvacetiletý Rafa ale za soumraku získal pátý set 9:7 a rozplakal frustrovaného Federera. Dnes už má centrkurt dávno zatahovací střechu a osvětlení, přenosné lampy jako tehdy na ceremoniál potřeba nebudou. Mnoho se od té doby změnilo, v tenisové hierarchii však nikoliv. I po jedenácti letech se dva titáni drží na vrcholu žebříčku i svých sil. Musejí se stále zlepšovat, aby vynahradili, co věkem ztrácí.

Karty před nedávným pařížským střetem byly rozdány jednoznačně: byl by naprostý šok, kdyby Federer zvítězil. Nadal odevzdaně působícímu soupeři povolil jen devět gamů. Po přesunu na trávu se poměr sil vyrovnává, nikoliv však otáčí. „Rafa se na tomto povrch tak zlepšil, hraje na něm úplně jinak. Mnohem lépe podává, body ukončuje o hodně rychleji. Bude to těžký zápas. Všichni víme, že není pouze antukářem,“ prohlásil Federer.

Nadal ztratil během turnaje jediný set, a to měl mnohem těžší los. Čelil nevyzpytatelným ranařům Kyrgiosovi a Querreymu, kdežto Švýcar se nemusel potýkat s žádnou skutečně zrádnou překážkou. I proto je Nadal pokládaný za lehkého favorita utkání. Hodně zlepšil voleje, které má dnes asi nejlepší na světě. Daří se mu oba vstupní údery, tedy podání a return, na trávě obzvlášť kritické. „Jenže nastoupím proti nejlepšímu hráči na trávě v dějinách, musím předvést dokonalý výkon, jen abych měl šanci zvítězit,“ soudí jako vždy pokorně.

Ve vzájemné bilanci vede nad Federerem 24:15, v počtu grandslamových titulů zaostává za Švýcarem poprvé v kariéře pouze o dva (18:20). Vzhledem k velkým zdravotním problémům, kterými v posledních letech Rafa trpí při hraní na betonových kurtech, symbolizuje wimbledonský pažit možná nejlepší příležitost, jak se ještě víc přiblížit švýcarskému Maestrovi.

Tahle virtuální přetahovaná baví fanoušky i novináře, sám Nadal se jí odmítá nechat strhnout. „Ano, dostihnout Rogera pro mě může být motivace, ale určitě ne posedlost,“ kroutí hlavou. „Nemůžete se užírat tím, že vás soused má větší dům nebo televizi, hezčí zahradu. Takhle já život nevnímám. Oba už s Federerm máme mnohem lepší kariéry, než jsme kdy snili.“

I díky tomu, že vzájemné soupeření posouvalo oba borce vpřed. A tak tu po jedenácti letech stojí. Znovu ve Wimbledonu, stále na vrcholu světa.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud