4. července 2022 • 17:30

Sláva na Wimbledonu: Kvitová mezi legendami, Navrátilová byla nemocná

Autor: paš
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě daleko před bitvou o prestižní talíř se na letošním Wimbledonu konala velká sláva. Ve Velké Británii si připomněli sto let od otevření centrálního kurtu a na slavnostním ceremoniálu se vedle tenisových legend objevila i česká hráčka Petra Kvitová. Naopak Martina Navrátilová, devítinásobná vítězka londýnského grandslamu, se kvůli covidu omluvila.



Přestože Petra Kvitová dohrála na Wimbledonu už ve třetím kole, kdy podlehla Španělce Paule Badosaové 5:7 a 6:7, v neděli se na zaplněném centrálním kurtu dočkala potlesku.

Při oslavách stého výročí slavného stadionu se představili bývalí šampioni nejstaršího tenisového turnaje. Rodačka z Bílovce se tak díky dvěma triumfům v letech 2011 a 2014 postavila vedle takových osobností jako Rafael Nadal, Andy Murray, John McEnroe, Venus Williamsová nebo Australanka Margaret Courtová. „Tohle speciální místo je teď ještě víc speciální,“ napsala Kvitová na svůj twitterový účet.

Nástup Petry Kvitové v čase 0:40:

Jednou z hlavních hvězd oslav byl osminásobný vítěz Wimbledonu Roger Federer. Ten však letos kvůli zranění kolene nehraje. „Doufám, že se sem budu moci ještě jednou vrátit," uvedl 40letý Švýcar.

„Je skvělé být tady se všemi ostatními šampiony. Měl jsem to štěstí, že jsem na tomto hřišti odehrál spoustu zápasů. Přineslo mi to moje největší výhry, ale také největší prohry," přidal Federer.

Kromě Kvitové dostala pozvání na slavnostní akci i další Češka - legendární hráčka Martina Navrátilová. 65letá rodačka z Prahy měla pozitivní test na covid, proto ceremoniál sledovala pouze z domova.

Pár slov však o ní prohodila i slavná Billie Jean Kingová, šestinásobná vítězka Wimbledonu. „Martina tady s námi být nemůže, ale ona vyhrála devětkrát v singlu. Je mi líto, že tady není,“ řekla Američanka, která Navrátilovou dřív i trénovala.

Tribuny zaplnilo i patnáct set uprchlíků před válečným konfliktem, Wimbledon pak věnoval na charitu 250 tisíc liber (7,25 milionu korun). Na centrkurtu živě vystoupili zpěvák Cliff Richard nebo skladatelka Freya Ridingsová, v hledišti se objevily i známé tváře jako trenér anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate, zlatý olympionik Tom Daley nebo plavec Adam Peaty.

Centrální kurt v Londýně je hlavní scénou šampionátu už od roku 1922, kdy se turnaj přemístil z Worple Road na Church Road. Postaven byl za pouhých devět měsíců a nyní je šestým největším tenisovým stadionem na světě s kapacitou 14 979 míst. Před třinácti lety se dočkal i zatahovací střechy.

Fenomén NADAL: na vrchol přes injekce a proč neplatil trenérovi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud