Jan Jaroch
4. července 2022 • 04:50

Co (ne)víte o Bouzkové: juniorský titul, dva domovy a kouč od Štěpánka

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    PŘÍMO Z LONDÝNA | Marie Bouzková, třiadvacetiletá česká tenistka, aktuálně čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu. Tohle asi o kometě na slavném travnatém turnaji víte, nebo si snadno vyhledáte. Kde žije? Kdo je součástí jejího týmu? Který juniorský grandslam v roce 2014 ovládla? Přečtěte si, co však nejspíš o Marii Bouzkové nevíte...

  • Oblíbená slečna

    Patří k favoritkám tenisové šatny. Za sezonu 2020 vyhrála Karen Krantzcke Award, cenu pro nejoblíbenější a nejférovější hráčku. „Myslím, že je důležité mít v tenise nějaké normální vztahy. Nedělala bych z něj nepřátelské prostředí, jak to má pár hráček ve zvyku. Pořád je to sport a radši jsem v klidu,“ řekla.

    Marie Bouzková s poraženou Caroline GarciaovouFoto ČTK / AP / Alastair Grant

  • Dva domovy

    Doma je v Bradentonu na Floridě a v Praze. Hovoří kromě češtiny ještě anglicky, španělsky, rozumí německy a katalánsky. To díky bývalému trenérovi Cristianu Requenimu, s nímž spolupracovala sedm let.

    Marie Bouzková s otcem Milanem (vpravo) a nyní již bývalým trenérem Cristianem RequenimFoto bouzkovamarie.com

  • Kouč od Štěpánka

    Před měsícem začala spolupracovat s Theodorem Devotym, bývalým sparingpartnerem Radka Štěpánka. „Sešlo se to spontánně. Byla jsem v Praze na Spartě. Párkrát jsme tam spolu hráli, moc se mi to líbilo a pak jsme na to takhle navázali.“ 

  • Bakalářka

    Letos na jaře úspěšně završila tříleté bakalářské studium obchodu se zaměřením na sportovní marketing a managment na Indiana University East. „Ve škole jsem byla celkem dvakrát. Loni po turnaji v Cincinnati a pak na promoci. Bylo fajn vidět mé profesory, naživo jsem je nikdy nepotkala, teď jsme měli možnost si trochu promluvit. Na jeden den jsem se v taláru a se vším všudy cítila jako stoprocentní studentka,“ líčila zážitek a jeden ze splněných životních cílů.

  • Obří lahev

    Na zápasy si nosí několikalitrovou lahev s nápisem Bouzie Bottle, jež se stala jejím poznávacím znamením. „Kdysi jsme ji koupily od jedné holky na Floridě. Vlastně si už ani neumím představit, že bych hrála bez ní,“ pousmála se.

  • Agent? Bývalý rozhodčí

    Jejím agentem je Španěl Enric Molina, bývalý známý rozhodčí na umpiru, jenž řídil i grandslamová finále. Před pěti lety se dali dohromady přes tehdejšího kouče Requeniho.

    Enric Molina na umpiru během Roland Garros v roce 2013Foto profimedia.cz

  • Bezlepková dieta

    Vzestup v letošní sezoně přičítá i bezlepkové dietě, kterou začala praktikovat koncem minulé sezony. „Sedla mi, ani sladké, které miluji, mi nechybí,“ tvrdí třiadvacetiletá kometa letošního Wimbledonu.

    Marie Bouzková a její reakce po vítězném míčku proti GarciaovéFoto Reuters

  • Renesanční žena

    Dbá na to, aby tenis nebyl jediným zájmem jejího života. Na Floridě brala hodiny od tanečního mistra světa ve swingu, učí se jazyky, studovala, maluje, sama vyrazila objevovat Aljašku. „Mít jenom tenis není dobré pro mou mysl a budoucnost. Snažím se zpestřit si život,“ popsala.

    Obrovská radost Marie Bouzkové po postupu do čtvrtfinále WimbledonuFoto ČTK / AP / Alastair Grant

  • Šampionka grandslamu

    Zatím největšími úspěchy hráčky, kterou pro velký tenis připravil táta Milan, byl titul z juniorky na US Open 2014 či semifinálová účast na obřím podniku WTA 1000 v Torontu, kde vzala set Sereně Williamsové.

    Marie Bouzková s trofejí pro juniorskou vítězku dvouhry na US OpenFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud