Jan Jaroch
12. července 2023 • 18:05

Tenisový punk: kouč Vondroušové trénuje, strečuje a někdy i vaří

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Tak a teď mám měsíc klid! pověděla Markéta Vondroušová po Roland Garros svému kouči Janu Hernychovi. Její oblíbená antuková část sezony skončila, na trávě v životě nic neuhrála. A ani letos nic nečekala. Ve čtvrtek nastoupí k semifinále Wimbledonu a její čtyřiačtyřicetiletý kouč se může potutelně usmívat: Já ti to říkal!



Za povstání na kurtech osetých jílkem vytrvalým střiženým na osm milimetrů dává česká hrdinka kredit Hernychovi. „Přiměl mě, abych k trávě přistupovala s otevřenou myslí,“ oceňuje bývalého tenistu, ve své době známého coby specialistu na trávu. Wimbledon si sám sedmkrát zahrál. „Jenže mým zdejším maximem je druhé kolo,“ utrousí táta tří dětí řečený Herňa. Mnohem lépe si vedl na pažitu v nizozemské Hertogenboschi, kde se mu vždy dařilo a postoupil i do finále tamního turnaje ATP. „Tam to byla moje srdcová záležitost,“ kývne souhlasně.

Přerod tenistky, jež je postrachem antukových kurtů, v úspěšnou travařku, pozoruje z první řady. „Potřebovala si na trávě zvyknout, naučit se na ní pohybovat. A taky si začít věřit. Jinak mi vždy přišlo, že i na tomhle povrchu může hrát dobře, protože je velmi šikovná,“ tvrdí Hernych, jenž si nemíní dělat na wimbledonském tažení velké zásluhy. Vondroušová má v pražském klubu I. ČLTK již léta mentora a kouče Jiřího Hřebce, poslední měsíce ji vedl Jiří Fencl. S Hernychem začala spolupracovat až začátkem května.

Píší spolu druhou kapitolu. Ta první trvala přes dva roky a jejím vrcholem bylo finále Roland Garros 2019. „Tehdy byla mladá, ještě náctiletá holka. Teď už je přeci jen zkušenější, má za sebou spoustu vyhraných zápasů a úspěchů,“ chválí stříbrnou olympijskou medailistku. Pozoruje, jak od té doby zesílila a i v travnatých výměnách, doméně ranařek, dokáže soupeřky přetlačit. „Hodně pracuje na kondici a je to znát.“

Všímá si, že už je starší a klidnější. Zápasy vede s tváří hráčky pokeru, druhá z jejího výrazu nevyčte, jaké hnutí mysli prožívá. Čelit takové protivnici je extra nepříjemné. „Jsme tady už čtrnáct dní. Zápasy jsou mentálně vysilující, ale Maky se drží perfektně,“ oceňuje Hernych.

Ve srovnání s jinými tenisovými hvězdami zavání tažení Vondroušové v All England Clubu punkovým přístupem. Nastupuje bez sponzorské smlouvy na oblečení, jelikož bývalý partner s fajfkou ve znaku jí před sezonou neprodloužil kontrakt. Zatímco ostatní veličiny ženského pavouku přivezly mnohohlavé týmy, Hernych zastává veškerou práci. Trénují spolu, po zápasech s hráčkou strečuje. A také občas vaří. „Dvakrát jsem dělal salát, což není nic složitého. Koupíte ho už skoro hotový, zálivka byla taky kupovaná,“ usmívá se.

V pronajatém domku kousek od areálu bydlí celá parta. Vondroušová s Hernychem, její nejlepší kamarádka a deblistka Miriam Kolodziejová s partnerem Davidem Škochem a rodiči. „Barák je krásný. Má velký obývák a tolik pokojů, že je ani všechny nevyužijeme. Po večerech hrajeme karty, společenské hry, občas koukneme na film,“ líčí. A také se slaví. Ještě před turnajem měla čtyřiadvacetiny Vondroušová, jemu bylo čtyřiačtyřicet v pátek. „Dostal jsem hodinky, navolili mi tam funkce, abych chodil běhat,“ ukazuje černý sportovní chronometr na zápěstí.

Kolik času ještě zbývá Vondroušové ve Wimbledonu? Hernych ji rozhodně nepodceňuje. Na vlastní kůži poznal, jak ctižádostivý a soutěživý tvor tenistka je. „Kdysi mě porazila v ping pongu a od té doby se mnou nechce hrát.“

Zatažení střechy pomohlo, Vondroušová otočila skóre a slaví premiérové semifinále Wimbledonu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud