Jan Jaroch
23. září 2009 • 07:30

Heninová: Vrací se pro Wimbledon

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Jen šestnáct měsíců tenisového nicnedělání vydržela bývalá světová jednička a sedminásobná grandslamová šampionka Justine Heninová.



Od ledna 2010 se opět vrátí na profesionální okruh a hodlá na něm podle svých slov vydržet až do olympijského Londýna 2012.

„Jsem šťastná a dojatá, že dnes večer mohu oznámit návrat k tenisu,“ pronesla Heninová, jež končila kariéru 14. května 2006 a ihned se nechala vyškrtnout z prvního místa žebříčku, v belgické televizi.

„Minulých patnáct měsíců bylo obohacujících, uvnitř mě však znovu vzplál oheň, o kterém jsem si myslela, že nadobro vyhasl,“ zpovídala se sedmadvacetiletá tenistka, které patřilo první místo na světě 117 týdnů.

Její prohlášení přišlo jen pár dní poté, co krajanka a také velká rivalka minulosti Kim Clijstersová pozvedla pohár na US Open. Přitom její comeback na kurty v té chvíli trval necelý měsíc.

Justine Heninová Justine HeninováFoto ČTK

„Rozhodně to nebyla má prvotní motivace,“ odmítala Heninová, o jejíž touze vrátit se se mluvilo již několik týdnů. Své prohlášení načasovala takto i kvůli povinnosti oznámit celou věc Světové antidopingové agentuře. Ta po sportovcích požaduje takovou informaci tři měsíce před prvním utkáním.

Heninová prý po konci kariéry toužila založit stejně jako Clijstersová rodinu. Po nepovedeném manželství s bývalým fitness koučem a vztahu s belgickým politikem však přišla na jiné myšlenky. „Stalo se mnoho věcí. Má sestra porodila miminko, ale já si uvědomila, že na takový krok ještě nejsem připravená. Začali mi chybět lidé kolem tenisu a strašně se těším na nové dobrodružství s nimi,“ pravila.

Jejím koučem bude opět Carlos Rodriguez, jenž ji doprovází celou kariéru. „Vím, že se Justine vrací především pro Wimbledon,“ prohlásil. „Ano, to bude moje priorita,“ vzkázala Belgičanka do All England Clubu, kde dvakrát stála ve finále, ale ani jednou neuspěla. Ostatní grandslamové tituly má – čtyři z French Open, dva z US Open a jeden z Australian Open.

Mnozí však tvrdí, že její cesta zpět nebude tak jednoduchá a přímočará jako u krajanky Clijstersové. Subtilní Heninové, proslulá nádherným jednoručným bekhendem, se přezdívalo kvůli podobnému stylu „Federer v sukních“. Její pestrá hra na riziko vyžaduje, aby do sebe všechny části stoprocentně zapadly. A to může zabrat nějaký čas.

Heninová má také historii mnoha zranění a s postupujícím věkem zřejmě nebude lépe. Je rozhodně lepší tenistkou než Clijstersová, zároveň je ve světle krajančina comebacku budou obtáčet ještě větší očekávání.

A to záhadnou dívku, jejíž mysli v podstatě nikdo nikdy neporozumněl, může hodně svazovat. V kombinaci s tím, že nervozita byla vždy jejím velkým nepřítelem, může jít o velký problém.

Na druhou stranu - když končila s tenisem, byla jasně nejdominatnější hráčkou světa. První místo jí patřilo téměř nepřetržite poslední dva roky, pronikla do finále šesti z posledních osmi odehraných grandslamů. Jistě, dá se předpokládat, že tento comeback bude také úspěšný, ale rozhodně ne tak rychlý jako u Clijstersové.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud