25. ledna 2011 • 15:04

Berdych není indiánský běžec, musí víc útočit

Autor: bke, jon
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA - Odehrál skvělý turnaj, ale mohl jít ještě dál. Zhruba to si myslí o výkonu Tomáše Berdycha na Australian Open po prohře s Novakem Djokovičem někdejší český davisupový kapitán Jan Kukal. Berdych sehrál kvalitní zápas, ale na rozjetého Srba nestačil. Prohrál jasně 0:3 na sety a na Australian Open končí ve čtvrtfinále. "Škoda, mohl jít ještě dál," lituje Kukal.



Český tenista podle něj v utkání málo útočil a nevyužil šance ve druhém setu, kdy promrhal vedení 4:1 a prohrál v tiebreaku. To celé utkání rozhodlo.

V čem byl Berdych horší?
"Ze začátku bylo poznat, že na tom kurtu (Rod Laver Arena) hraje letos poprvé. To ho stálo rychlý set. Největší šance přišla ve druhé sadě, kdy nevyužil vedení 4:1. To byl klíčový moment. Každopádně jsem čekal podstatně vyrovnanější zápas, Tomáš rozhodně měl šanci. Skóre neodpovídá možnostem a síle hráčů."


Naopak Djokovič působil téměř bezchybně.
"Djokovič zahrál správně takticky, na své poměry ho tlačil, skvěle returnoval. Moc dobře věděl, jaký styl má použít. I kdyby Tomáš zahrál v životní formě,  byl by to přetěžký zápas."

Dalo by se českému tenistovi něco vytknout?
"Chtělo to víc riskovat. Příliš přijal hru Djokoviče, takhle neměl šanci. U mnoha úderů byl pozdě. Měl by se také víc tlačit k síti. Bylo by pro něj snazší víc chodit do útoku, než se dřít hrou zezadu."

Útočná hra je tedy recept na nejlepší světové tenisty?
"Při jeho výšce a hmotnosti by měl svoji hru upravit. Jestli se chce dostat dál, musí víc útočit. Může prorazit i se současným stylem, ale strašně se na to nadře. Není to indiánský běžec, který může běhat maraton. Sám jsem jako hráč vážil sto kilo, vím, o čem mluvím."

Tomáš Berdych si v průběhu zápasu s Novakem Djokovičem ošetřoval kotník, ani to nepomohlo
Tomáš Berdych si v průběhu zápasu s Novakem Djokovičem ošetřoval kotník, ani to nepomohlo

Jenže Berdych je zvyklý hrát od základní čáry.
"Ale voleje jsou otázkou sebevědomí. Stačí rozhodnout jeden zápas na síti a začal by si tam víc věřit. Dneska byl u sítě pozdě, hrál zbytečně halfvoleje. Ale když se k volejím dostal, zahrál je bezchybně. Jen jich bylo málo. To je v takových zápasech škoda."

Jste s jeho vystoupením v Melbourne celkově spokojený?
"Má za sebou fantastický turnaj, škoda, že nejde dál. V Austrálii měl výhodu, že  neobhajoval tolik bodů a nebyl na něj takový tlak. Ve Wimbledonu a v Paříži to bude mít mnohem těžší. Každopádně čtvrtfinále je super výsledek."

V Austrálii se dařilo i dalším českým tenistům...
"Celkově pro Česko jde o velmi úspěšný grandslam. Vylepšit by to mohla dnes v noci Kvitová. Určitě není proti Zvonarevové bez šance. Splněno má, do zápasu může jít s tím, že nemá vůbec co ztratit."

Vstoupit do diskuse
2

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud