9. května 2011 • 12:19

Suková: Kvitová může být světovou jedničkou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odvaha riskovat v kritických okamžicích a schopnost spoléhat se sama na sebe zdobí podle odborníků tenistku Petru Kvitovou. Jednadvacetiletá hráčka už letos vyhrála tři turnaje, ten poslední v neděli v Madridu a dnes se jako šestá Češka v historii dostala do elitní desítky žebříčku WTA.



Kvitová má v sezoně bilanci pětadvaceti výher a jen pěti porážek. Tři turnaje jako ona vyhrála už jen současná jednička Caroline Wozniacká z Dánska.

"Petra má svoji hru a je úžasné, s jakou odvahou hraje v rozhodujících chvílích. Tak nyní žádná jiná nehraje. Podobnou povahu riskovat měla Serena," přirovnal Jan Kukal, bývalý daviscupový i fedcupový kapitán, v rozhovoru s ČTK Kvitovou k Sereně Williamsové z USA, bývalé jedničce a třináctinásobné grandslamové vítězce.

"Nechci Petru s nikým srovnávat, ale v kritických chvílích spoléhá sama na sebe, nečeká, co udělá soupeřka, a skvěle si dojde pro zakončení," přitakal Petr Pála, současný fedcupový kapitán.


Levou rukou hrající Kvitová soupeřky ničí z forhendu i bekhendu aktivní hrou. O tom vypovídá nedělní finále v Madridu, v kterém porazila Bělorusku Viktorii Azarenkovou z Běloruska a poměr vítězných míčů hovořil pro českou tenistku v jednoznačném poměru 40:10.

Kvalit Kvitové si všimla i bývalá světová jednička Martina Hingisová, která viděla českou hvězdu při vítězném finále v únoru v Paříži proti Belgičance Kim Clijstersové.

"Překvapila mě, jak hrála skvěle. Clijstersová nehrála top, ale vyhrát se musí umět a Petra to zvládla výborně," řekla Hingisová před exhibicí na pražské Štvanici.

"Petra může být ve špičce dlouho. Jde za svým tenisem a cílem cílevědomě a líbí se mi, když vidím její odhodlání a jak ji to baví," řekla Daniela Bedáňová, kdysi světová šestnáctka.

Už v únoru po triumfu v Paříži se Pála, trenér Kvitové David Kotyza i otec tenistky Jiří Kvita pro ČTK shodli, že by mohla vystoupat možná až na samotný vrchol.

"Ženskému tenisu chybí po odchodu Heninové, Dementěvové a při zranění sester Williamsových lídr, což je pro Petru obrovská šance, a myslím, že ona to využije. Do pětky patří, o tom není pochyb a nesmí to brát jako tlak," konstatoval Kukal.

"Má velkou budoucnost," řekl o Kvitové Jan Kodeš a někdejší světová čtyřka Helena Suková řekla Lidovým novinám: "Proč by jednou nemohla být světovou jedničkou? Pracuje na sobě, tenis ji baví a nechybí jí skromnost, což je také důležité."

Tento týden se Kvitová představí na Spartě na menším turnaji ITF, což jí může pomoci zvyknout si na pomalejší antuku před Roland Garros, protože v Madridu se hrálo na rychlejší antuce.

Grandslamový úspěch se ale spíše očekává ve Wimbledonu, kde loni došla do semifinále. "S její hrou je jistě jednou z favoritek Wimbledonu a grandslamový úspěch je možná cennější než žebříček," uvažoval Kukal.

Petra Kvitová se raduje z vítězného úderu v zápase proti Dominice Cibulkové
Petra Kvitová se raduje z vítězného úderu v zápase proti Dominice Cibulkové


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud