22. května 2011 • 17:20

V Paříži postupuje z Čechů jen Šafářová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN PRVNÍHO DNE - Českým tenistům se v úvodní den Roland Garros nedařilo. Přes první kolo druhého grandslamu sezony prošla po výhře nad Belgičankou Kirsten Flipkensovou pouze Lucie Šafářová. Naopak Iveta Benešová nestačila na loňskou finalistku Samanthu Stosurovou z Austrálie, po prohře s domácí Alizé Cornetovou vypadla také Renata Voráčová a se soutěží mužů se rozloučil Jan Hájek, který nestačil na Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie.



Šafářová se na kurtu zdržela jen 57 minut a Flipkensovou porazila dvakrát 6:1 a popáté za sebou postoupila do 2. kola pařížského grandslamu. "První kola na grandslamu jsou nervózní, nepříjemný a nejistý a jsem ráda, že jsem to takhle zvládla," řekla Šafářová pro Radiožurnál.

S Flipkensovou si poradila i díky dobré přípravě. "Věděla jsem, že bude hrát hodně čopů a snažit se mě dostat z rytmu. S trenérkou jsme si stanovily taktiku, které jsem se držela, a fungovalo to," uvedla.

Ve druhém kole se čtyřiadvacetiletá Češka utká se 17. nasazenou Julií Görgesovou. S německou hráčkou se na okruhu WTA dosud potkala dvakrát. Předloni v Québeku vyhrála Šafářová, loni v Indian Wells uspěla Görgesová.

Benešová byla proti Stosurové bez šance

Benešová prohrála se Stosurovou, šestou hráčkou žebříčku, po setech 2:6 a 3:6. S Australankou se utkala počtvrté a ani tentokrát na ni nestačila. Hned v úvodním gamu jí sice sebrala servis, ale od té doby Australanka na centrálním kurtu dominovala a se 63 vítěznými údery oproti 45 Benešové vykročila za obhajobou loňské finálové účasti.

"Nedala mi šanci," vystihla Benešová situaci na dvorci. I když na úvod soupeřce vzala podání, pak zaostávala. "Proti ní je hodně těžké hrát. Je to rychlé a výborně servíruje, skoro jako chlap," dodala.

Levou rukou hrající Benešová prohrála s Australankou už v Římě a set neuhrála ani v Paříži. "Byl to špatný los na první kolo, aby se dalo hrát. Mrzí mě to. Chtěla bych se kolo dvě rozehrát a pak hrát s někým takovým a ne hnedka ze začátku," řekla Benešová, podle které je v areálu Roland Garros nejlepší antuka ze všech turnajů. "Akorát to dneska vyhovovalo někomu trošku víc něž mně," posteskla si.

Voráčová svedla s domácí Cornetovou vyrovnanější souboj, nicméně poosmé za sebou opustila grandslamový turnaj už v prvním kole po prohře 4:6 a 2:6.

Francouzská tenistka stejně jako její další krajanky nastoupila s černou páskou, kterou uctila památku nedávno zesnulého snoubence další domácí hráčky Virginie Razzanové. "Všechny nás to zasáhlo. Virginie je kamarádka, hraju s ní čtyřhru, tak jsme chtěly něco udělat," řekla Cornetová.

Hájka zničil domácí Tsonga

Hájek podlehl Tsongovi 3:6, 2:6 a 2:6. Český tenista na francouzského soupeře nestačil ani ve druhém vzájemném utkání a stejně jako loni na antuce v Barceloně neuhrál s 18. hráčem světa ani set. "Špatný zápas jsem neodehrál, i když je výsledek jednoznačný a při jeho servisu jsem skoro neměl šanci," hodnotil Hájek.

Olomoucký tenista Hájek má na silné soupeře v prvních kolech grandslamů smůlu. V lednu vypadl na Australian Open s Američanem Andym Roddickem, loni ve Wimbledonu hrál s domácím Andym Murrayem. "Vždycky na někoho musí horší losy vyjít. Smůla, ale člověk si z toho musí vzít pozitiva a makat dál," konstatoval Hájek, kterého příští týden čeká obhajoba titulu na chalengeru v Prostějově.

Proti Tsongovi hrál na centrálním dvorci a vychutnal si atmosféru zaplněných ochozů. Diváci se bavili i mexickou vlnou. "Byl to zážitek, plný centrkurt. Tohle člověk v Paříži mockrát nezažije. I když jsem prohrával a zápas mi utíkal mezi prsty, tak jsem si říkal, dohraj to se ctí, abych si mohl říci, že jsem udělal maximum," řekl.

Jako první z nasazených tenistů skončil Chorvat Marin Čilič. Turnajová devatenáctka a loňský osmifinalista prohrál ve třech setech se Španělem Rubenem Ramirezem-Hidalgem.


Jan Hájek dohrál v prvním kole PrenchOpen, nestačil na domácího Tsongu
Jan Hájek dohrál v prvním kole PrenchOpen, nestačil na domácího Tsongu


Tenisové French Open v Paříži (antuka, dotace 17,52 milionu eur):

Muži: Dvouhra - 1. kolo:

Tsonga (17-Fr.) - Hájek (ČR) 6:3, 6:2, 6:2,
Ferrer (7-Šp.) - Nieminen (Fin.) 6:3, 6:3, 6:1,
Hidalgo (Šp.) - Čilič (19-Chorv.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:4,
García-López (30-Šp.) - Kendrick (USA) 6:1, 7:5, 4:6, 6:3,
Stachovskij (31-Ukr.) - Guez (Fr.) 6:7 (7:9), 6:3, 6:3, 6:3,
Nišikori (Jap.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 6:1, 6:3, 6:4,
Montaňés (Šp.) - Gicquel (Fr.) 6:4, 6:4, 6:2,
Kavčič (Slovin.) - Gulbis (Lot.) 6:1, 6:4, 6:2.

Ženy: Dvouhra - 1. kolo:


Stosurová (8-Austr.) - Benešová (ČR) 6:2, 6:3,
Halepová (Rum.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6:2, 6:1,

Cornetová (Fr.) - Voráčová (ČR) 6:4, 6:2,
Pironkovová (32-Bul.) - Dellacquaová (Austr.) 7:5, 6:3,
Dulková (Arg.) - Falconiová (USA) 6:3, 6:4,
Šafářová (ČR) - Flipkensová (Belg.) 6:1, 6:1,
Jankovičová (10-Srb.) - A. Bondarenková (Ukr.) 6:3, 6:1,
Martínezová-Sánchezová (Šp.) - Peerová (19-Izr.) 7:6 (7:4), 6:1,
Marinová (Kan.) - K. Bondarenková (Ukr.) 6:3, 6:3,

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud