Jan Jaroch
27. května 2011 • 12:00

Rosol zastoupil Berdycha. Válečník věří tanci haka

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na pravém rameni má vytetovanou hlavu hada, na levém lýtku obrazec, jenž znázorňuje maorský tanec haka, který proslavili novozélandští ragbisté All Blacks. Lukáš Rosol je ale tenisovým válečníkem z Česka, posledním mohykánem z českých mužů v hlavní soutěži Roland Garros.



Pozor na Francouze v Paříži. Klidněte emoce a vyvarujte se toho, abyste si proti sobě popudili diváky, zní jedno z pravidel tenisu na French Open. Chlapík Lukáš Rosol se mu vysmál.

Když šlo do tuhého a hlavní sudí zápasu ho podle jeho mínění poškodila, odpověděl po svém. Když tribuny začaly bučet a hájit svého hrdinu Eduarda RogerVasselina, ještě máchal rukama a hecoval dav.

„Mně to pomůže, čerpám z takové atmosféry sílu,“ krčil rameny pětadvacetiletý nakrátko střižený dlouhán (196 cm) po svém prvním vítězství v hlavní soutěži grandslamu.

To ještě netušil, že i ve druhém kole ho čeká pětisetová řež. A opět vítězná. Tentokrát s opoznání zvučnějším soupeřem, osmým hráčem světa a loňským semifinalistou Jürgenem Melzerem, kterému doslova utekl z lopaty.

Sportovec tělem i duší se tak blíží svému velkému snu – olympijským hrám v Londýně 2012. Ačkoliv část tenisového národa akcí pod pěti kruhy opovrhuje, pro něj je nejvíc.

„Víc než grandslam,“ povídá chlap ze sportovní rodiny, jehož bratr David hrál hokej za Zetor Brno, sestra Nicole dělala krasobruslení a maminka krasobruslení trénovala.

Lukáš Rosol si poradil i s Jürgenem Melzerem
Lukáš Rosol si poradil i s Jürgenem Melzerem

I on začínal u ledu, jak by také ne, když je jmenovcem pravého křídla z legendární formace Rosol – Kameš – Klíma. „Ale to je jen shoda jmen,“ směje se. Dva roky nicméně v Hodoníně trénoval hokej. „Jenže pak zrušili zimák a všichni se vrhli na tenis,“ vzpomíná.

Až do svých pětadvaceti se spíš brodil tenisovým podpalubím, objížděl challengery a akce ITF. Na okruhu ATP odehrál dosud jen 11 utkání. Pomohlo mu, když se společně se svojí bývalou manželkou, atletkou Denisou Rosolovou (za svobodna Ščerbovou), přestěhoval do Prahy.

Rosolová bude bojovat o medaileFoto ČTK

Už rok a půl trénuje na Štvanici a tenhle krok si pochvaluje. S trenérem Hynkem Frömlem udělal hráč, jenž se pokouší o agresivní tenis podpořený kvalitním servisem, kus práce.

A navíc letos právě na Štavnici ovládl challenger Prague Open, kdy vyřadil Juliena Benneteau či Fernanda Gonzaleze. „Od té doby jsem na vlně,“ lebedí si.

Rosolovi, stejně jako bývalé manželce, paradoxně mohl pomoci i rozvod. „Nebylo to nic tragického, s manželkou jsme spolu zadobře. Všechno jsme vyřešili rychle, což nám snad prospěje. Budeme mít klid a čistou hlavu na svůj sport,“ tvrdí chlapík, jehož velkým koníčkem jsou auta.

Doma se vozí v audi A5 a zasněně mluví ještě o sportovní verzi téhle káry. „Ta je ještě silnější,“ směje se. „Auta jsou bohužel dost drahý koníček, ale někdo rád kabelky, někdo zase něco jiného,“ vypráví.

42 tisíc eur, tedy přes milion korun, jež má na Roland Garros za 3. kolo jisté, ale investuje jinam. „Musím si v Praze zařídit svoje bydlení, k tomu mi zdejší úspěch určitě pomůže. A doufám, že ještě něco přidám,“ netají se ambicemi před duelem s Juanem Ignaciem Chelou, 34. mužem světového žebříčku. „Přes Chelu tahle jízda může pokračovat,“ slibuje, že do toho opět půjde po hlavě.

Tohle mu věřte. Sice působí při rozhovoru tichým dojmem, uvnitř je však asi živel. Tetování hada na rameni má od devatenácti, před dvěma lety si pořídil maorský obrazec na lýtku.

„Je to inspirované ragbisty All Blacks a znamená to tanec haka, respektive jeho zakončení,“ popisuje Rosol maorský bojový rituál, při něm se ragbyový tým postaví čelem k soupeřům a snaží se je zastrašit. „I já jsem takový válečník,“ říká poslední český mohykán v Paříži.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud