Jan Jaroch
7. června 2011 • 13:02

Láska tenisových hvězd: Jak Andre ulovil Steffi

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příběh jejich lásky začal zvláštně. Když se první manželka Andre Agassiho Brooke Shieldsová chystala na svatbu, formovala svou figuru do šatů podle Steffi Grafové.



Chtěla mít dokonalé nohy a postavu jako Němka, proto připevnila obrázek Grafové na ledničku v jejich společné domácnosti s Agassim. Tehdy se slavný tenista do ní zakoukal.

Agassi ve své autobiografi i Open přiznává, že byl Grafovou téměř posedlý a všemožně se snažil navázat kontak. To se poprvé podařilo až při turnaji v Miami roku 1999 a byla to dokonalá konspirace.

Agassiho tehdejší kouč Brad Gilbert se znal s trenérem Grafové Hainzem Günthardtem a vymysleli fintu, jak udělat společný trénink. „Zabookujte si kurt hned po nás a přijďte dřív,“ radil Günthardt.


„Ten den jsme přišli na trénink o čtyřicet minut dřív. Skoro jsem nemohl dýchat. Hrál jsem sedm grandslamových finále a nikdy jsem se necítil jako tehdy,“ vzpomíná Agassi ve své knize Open.

Grafová, nikterak nadšená s nečekaného vyrušení, nakonec souhlasila se společným tréninkem. „Zavázal jsem si rychle tkaničky, vzal si raketu z tašky a impulzivně jsem si sundal tričko. Bylo to nestoudné, ale já byl zoufalý. Steffi se podívala a pak skoro neznatelně ještě jednou. Díky moc, Gile,“ děkoval kondičnímu trenérovi Gilu Reyesovi, jemuž vděčil za vypracované tělo.

Hráli spolu přes hodinu, ale pak bylo opět ticho po pěšině. Agassi se tehdy rozváděl se Shieldsovou a zpráva se ještě nedostala na veřejnost. Byl pro ni zadaným mužem a také Grafová měla už sedmým rokem přítele – německého automobilového závodníka Michaela Bartelse.Ještě v Miami jí Agassi poslal kytici růží, tu ale bez zájmu odložila na balkon svého pokoje.

Slavný pár v Praze
Slavný pár v Praze


Na French Open toho jara Agassi zkompletoval sbírku všech čtyř grandslamových titulů. V Paříži vyhrála i Grafová. Tehdy byli jedinými dvěma tenisty na světě, kteří vlastnili poháry ze všech grandslamů a olympijské zlato. „Tohle je osud. Vy dva se vezmete v roce 2001,“ tvrdil tehdy Gilbert a ten rok napsal i na papírek. Nespletl se. Vzali se 22. října 2001.

Jiskra tehdy musela přeskočit ještě ze druhé strany. Když letěl Agassi na Wimbledon, uvědomil si, že v Londýně přistanou 14. června, na den narozenin Grafové.

Vzal dvě předtištěná menu pro první třídu v letadle, na jejichž první stránce byl venkovský kostel pod srpkem měsíce. Složil z nich přání a napsal: Drahá Steffi , chtěl jsem využít téhle příležitosti a popřát ti hezké narozeniny. Musíš být na sebe pyšná. Gratuluji ti ke všemu a vím, že to je jen kousek z toho, co tě v životě ještě čeká.

Nezvyklé přání vytáhl, když se potkali na wimbledonských tréninkových kurtech. „Á, mám pro tebe dárek,“ pravil, když se letmo políbili na obě tváře. „Vzala si kartičku, na pár sekund si ji prohlédla a pak se na mě podívala. Byla dojatá,“ líčí Agassi v knize.

Další den se potkali na kurtech znovu. „Jak tě můžu sehnat?“ sykla a chránila se před tlupou novinářů a fotografů. Agassi jí poslal své číslo po trenéru Günthardtovi. A od té doby hypnotizoval svůj telefon. Dočkal se až po pár dnech. „Ahoj, tady Stefanie,“ uslyšel v telefonu.

Když jí Agassi vyložil, že by ji rád blíž poznal, bránila se. Má přeci přítele. Už šest let. „To je dlouhá doba. Když nejde váš vztah dopředu, stagnuje. Také jsem to zažil,“ řekl Grafové. Neodpověděla na to nic. ..

První opravdové rande měli v Los Angeles. Steffi měla pronajatý apartmán v jednom komplexu, Agassi za ní dorazil v bílém cadillacu. Předal jí dárek – krabici ozdobných svíček. Vyrazili na večeři a domluvili se i na další odpoledne.

To se šlo na pláž. „Steffi si sundala džíny, na sobě měla jen jednodílné bílé plavky. Vypadala jako bohybně,“ píše Agassi v knize. Na plavání nebyl připravený, měl jen bílé tenisové šortky. Poprvé se bavili i o tenise. Když jsem jí řekl, že ho nenávidím, jen se klidně otočila ke mně. To snad my všichni, ne?“

Vyprávěl jí o blízkém příteli a kondičním kouči Gilovi Reyesovi, ona prozradila, že se připravovala s německými atlety. „Jaká je tvoje nejlepší trať?“ „Osm se metrů,“ odpověděla Steffi a ukázala na červený balón daleko na pláži. „Nikdy mě nepředhoníš,“ řekla a rozběhla se k míči.

„Pustil jsem se za ní. Přišlo mi, že ji pronásleduji celý svůj život a teď i ve skutečnosti. Doběhla o pár metrů přede mnou. Obrátila se ke mně a její smích ke mně přivál jak stuha ve větru. Nikdy jsem nebyl po porážce tak šťastný.“

Vzali se o dva roky později, čtyři dny po svatbě se jim narodil syn Jaden Gill a dcera Jaz Elle přišla na svět 3. října 2003. Tak pokračoval příběh nejslavnějšího tenisového páru, jenž začal jednou fotografi í na ledničce.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud