Jan Jaroch
27. srpna 2011 • 14:21

Zamilovaná tenistka Wozniacká se mění, vyhraje konečně grandslam?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Královna žebříčku Caroline Wozniacká dělá vše možné i nemožné, aby ukončila čekání na grandslamový titul a umlčela posměšky, jež ji nazývají jedničkou, která nikdy nevyhrála. Do svých řad získala muže, jenž umí vyhrát US Open. Je jím dvaadvacetiletý severoirský golfista Rory McIlroy, její nový přítel a letošní vítěz golfového majoru. „Už mi něco radil, uvidíme, zda to bude fungovat,“ culila se zamilovaná „Caro“ před pondělním startem tenisové verze US Open.



Kdo ví, možná bude Caroline Wozniacká jednou blahořečit osudu, že se jí na grandslamech tak nedařilo. S McIlroyem se náhodou potkala letos 2. července, v den wimbledonského finále, jehož nebyla součástí, na boxerském zápase Vladimir Kličko–David Haye v Hamburku. A zakoukali se do sebe.

„Ano, je to moje přítelkyně,“ přiznal už i oficiálně o rok starší McIlroy. „Máme spolu tolik společného. Můžeme si popovídat o věcech, které naši vrstevníci neznají,“ vyprávěl kudrnatý chlapík, kometa golfového světa. I on se nejprve proslavil jako muž, který v důležitých turnajích nedokáže udržet v posledním kole vedení, než kletbu prolomil letos v červnu na US Open. A jeho příkladu hodlá nyní následovat i Wozniacká.

Sezona 2011 jde pro Dánku stejně jako ty minulé. Znovu hraje nejvíc turnajů ze všech ve špičce, díky čemuž si drží velký náskok v čele žebříčku. Místo odpočinku před US Open tento týden například válčí v New Havenu. Jako jediná z tenistek vyhrála letos už přes padesát zápasů. Ano, je mistryní světa v „přátelských utkáních“, když ale dojde na grandslam, nezvládá.

Na Australian Open padla v semifinále, v Paříži už ve 3. kole a při Wimbledonu v osmifinále. I proto poslouchá: je málo odvážná, málo agresivní, tahle obranářka nikdy velké tituly nezíská. „Caroline je příliš váhavá, i když nemusí být. Kolikrát si při jejích zápasech říkám: zmáčkni už konečně spoušť,“ tvrdí bývalá tenistka a dnes komentátorka Mary Carillová.

Tahle obvinění tak drásala tenistčina tátu a trenéra Piotra, bývalého polského profesionálního fotbalistu, že začal hledat řešení. Neuspěl u Martiny Navrátilové, jež kvůli velkému vytížení nekývla na trenérskou nabídku. Piotr se i tak rozhodl stáhnout do ústraní a najal záhadného konzultanta z řad bývalých profesionálů, s jehož radami chce ze své dcery udělat tenistku, která nebude počítat vítězné údery na prstech jedné ruky.

„Od rána do večera jsme poslouchali, jak má Caroline hrát. Teď se tedy pokoušíme, aby byla agresivnější hráčkou. Jak ale vidíte, právě teď nedokáže vyhrát ani zápas, protože je ještě ze změny zmatená,“ prohlásil Piotr poté, co jeho dcera vypadla v Torontu a v Cincinnati hned v prvním zápase.

Jméno záhadného tenisového guru, který předělává hru světové jedničky, však dosud není známé, neboť si kvůli svým jiným závazkům přeje zůstat v anonymitě. Navíc pracuje především na dálku s pomocí videozáznamů a telefonických konzultací. „Plně mu ale věřím a totálně souhlasím s jeho postřehy,“ tvrdí Piotr, který měl nejprve úplně odejít z týmu Wozniacké, následně se však rozhodl, že zůstane jejím každodenním koučem.

„Budu se ale hlavně snažit implantovat postřehy našeho konzultanta do Carolininých tréninků a zápasů,“ tvrdí otec, jenž má také v plánu omezit velmi náročný tréninkový program své dcery (zahrnuje například i box) a rovněž počet turnajů, ve kterých startuje.

Wozniacká na prvním místě žebříčku strávila už 45 týdnů, což je víc než multigrandslamové šampionky Kim Clijstersová, Maria Šarapovová, Venus Williamsová, Tracy Austinová či Jennifer Capriatiová. Bez grandslamového titulu však zůstává jen symbolem toho, že tenisový žebříček neukazuje, kdo je skutečně nejlepší tenistkou světa. Dokáže to změnit?

Dánka už potřebuje vyhrát grandslam, pomůže jí k tomu irský milovník?
Dánka už potřebuje vyhrát grandslam, pomůže jí k tomu irský milovník?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud