Pavel Novotný
29. října 2011 • 18:00

Bál jsem se o fyzičku Kvitové. Zbytečně, oddechl si Jan Kodeš

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA: Český tenis se po fantastickém wimbledonském triumfu Petry Kvitové může  těšit z dalšího obrovského úspěchu. A opět se o něj postarala rodačka z Fulneku. Na Turnaji mistryň porazila v semifinále Australanku Samanthu Stosurovou 2:1 na sety a v neděli ji čeká boj o titul. "Byl to souboj sebevědomí a koncentrace," okomentoval utkání pro iSport.cz wimbledonský vítěz Jan Kodeš.



Česká tenistka začala utkání skvěle. Sebevědomí soupeřky nabourala hned v úvodním gamu, kdy Stosurové sebrala servis. "Na začátku bude hodně záležet, rozhodne podání a kvalitní return. Petra musí hrát pestrou hru, chodit po připravených útocích na síť, je potřeba být aktivní," komentoval duel Jan Kodeš.

Kvitové se taková hra dařila až do klíčového okamžiku 4:3 a 40:0 při  vlastním podání. Dobře rozehranou výměnu však jednadvacetiletá tenistka  nezvládla, o game přišla, a utkání se začalo otáčet.

"Petra příliš  pospíchá, neměla by se hned po servisu snažit získat vítězný bod, bylo by dobré udržet míček déle ve hře, to by na Stosurovou mohlo platit," dodával Kodeš.

Rozjetou Australanku se však zastavit nepodařilo. Stosurová potvrdila zvrat v prvním setu dalším sebraným podáním Kvitové a dovedla sadu do vítězného konce.

"O první set přišla Petra zbytečně, chtělo to více trpělivosti v rozhodujících chvílích výměny. Je vidět, je Stosurová má hodně sebevědomí, dře, lítá po dvorci a zatím se jí to vyplácí," hodnotila průběh utkání pětašedesátiletá legenda českého tenisu.

Petra Kvitová měla před dnešním utkáním se svojí soupeřkou pozitivní  bilanci 2:0, to však podle Jana Kodeše nemělo na utkání žádný vliv.

"Statistiky v tomhle ohledu nehrají žádnou roli. Je to o momentální formě, sebevědomí, jistotě. Obě hráčky dobře vědí, že jsou skvěle  připravené a že můžou vyhrát nejen toto utkání, ale celý turnaj."

Druhý set začala wimbledonská vítězka hodně nervózně, ale po prohraném prvním gamu se opět vrátila ke své útočné hře. "Pro Petru může určitě být výhoda, že je levačka. Její servis dělá Stosurové problémy, moc hráček na okruhu takto nehraje," věřil ve zvrat Kodeš.

Petra Kvitová se raduje z postupu do finále Turnaje mistryňFoto EPA
"Petra se nesmí přizpůsobit hře soupeřky, musí hrát to, co je jí vlastní, pokud se jí to podaří, Australanku porazí," nepochyboval Kodeš.

Kvitové se ve druhé sadě podařilo omezit počet nevynucených chyb, minimálně chybovala na returnu a dařil se jí klíčový první servis.
"Stosurová nemá na hru Petry co nabídnout," okomentoval vítěznou sadu Češky bývalý český reprezentant.

"Trošku se bojím, aby Petra fyzicky zvládla třetí sadu," dělal si před začátkem rozhodujícího setu starosti Jan Kodeš. Naštěstí zbytečně.

Kvitová totiž začala třetí dějství ve fantastickém stylu. Brzo vedla 5:0 a zdálo se, že je o vítězce utkání rozhodnuto. Bojovná Australanka dokázala ještě utkání zdramatizovat a snížila na 5:3, to však bylo z její strany všechno.

"Bylo to fantastické a je to nádherné být ve finále," řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci a poděkovala divákům za podporu.

"Bylo to moc těžké,  protože Samantha výborně podávala a bylo těžké ji brejknout. V závěru nebylo snadné zápas ukončit, musela jsem se hodně soustředit, ale nakonec jsem to dokázala," dodala.

"Petra ukázala sílu velké hráčky, psychicky utkání zvládla, turnaj může určitě vyhrát a má na to, aby se brzy stala i světovou jedničkou," uzavírá své hodnocení Jan Kodeš.

Petra Kvitová se raduje z postupu do finále Turnaje mistryň
Petra Kvitová se raduje z postupu do finále Turnaje mistryň

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud