Jonáš Bartoš
30. října 2011 • 20:26

Kvitová vládne tenisu. "Na Petru nikdo nemá," chválí Chládková

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA - Připomíná rozjetý šinkanzen, který nelze zastavit. Petra Kvitová famózní jízdou ovládla Turnaj mistrů, po finálové výhře nad Viktorií Azarenkovou zvedla nad hlavu jako třetí Češka v historii jeden z nejcennějších tenisových pohárů. "Pokud hraje v optimální formě, nikdo na ní nemá," chválí jednadvacetiletou hráčku Denisa Chládková, čtvrtfinalistka Wimbledonu z roku 1997.



Na kurtu se hlasitě povzbuzuje, po vítězných míčích řve jako lvice, která brání svá mláďata. Kvitová kráčí za každým vítězstvím s urputnou vervou, což dokázala i proti Azarenkové. "Do stavu 5:0 v prvním setu byla na kurtu pouze ona, Azarenková se vůbec nedostala do výměn. Hrála famózně," chválí druhou hráčku světa Chládková.

Vítězství nad bojovnicí z Běloruska se nerodilo lehce. Azarenková málem otočila první set, poté dokonce ovládla druhou sadu. "Ukázala, že je to velmi dobrá hráčka. Jakmile vycítila šanci, využila jí a dostala Petru pod tlak," všimla si Chládková.

Zprvu jasné utkání se změnilo v napínavou, nervydrásající vyrovnanou řežbu. O osudu zápasu rozhodla až závěrečná třetí sada. "To byla oslava ženského tenisu. Obě hrály skvěle, třetí set se musel líbit i tomu, kdo tenisu nerozumí. Kvůli takovým utkáním se na kurty chodí," ocenila výkon obou hráček Chládková.

Tím, kdo na kurtu kraloval, byla nakonec jednadvacetiletá dračice z Fulneku. "Zhruba v půlce prvního gamu třetího setu se Petra vrátila tam, kde byla na začátku zápasu. Dělala méně chyb, byla jistější. Azarenková v tu chvíli pochopila, že na Kvitovou jednoduše nemá," hodnotí tenisová expertka.

Petra Kvitová se raduje z vítězství na Turnaji mistryň
Petra Kvitová se raduje z vítězství na Turnaji mistryň

Vítězstvím na Turnaji mistryň se Kvitová vyšvihla na druhé místo tenisového žebříčku. Před ní je už jen Dánka Wozniacká. "Petra hraje nejrychlejší tenis na okruhu. Pokud je v pohodě a předvádí svůj tenis, nikdo na ní nemá," oceňuje Chládková kvality nejlepší české tenistky.

Podle ní ale nejde o to, aby se co nejdřív vyšplhala až na pozici světové královny. "Tohle by neměla být hlavní meta. Být světovou jedničkou je určitě super. Ale Petra by na sebe zbytečně vytvářela velký tlak, kdyby si tohle určila jako hlavní cíl. Důležité je, aby byla zdravá a udržela výsledky, které měla v letošní sezoně," myslí si Chládková.

Kvitová má však nejlepší předpoklady k tomu, aby se tenisovou královnou v dohledné době opravdu stala. Skvělá psychika, vražedná rychlost úderů, agresivita, bojovnost. "Petra nasadila laťku moderního tenisu. Ostatní se ale na ní budou chtít co nejrychleji dotáhnout. Ten, kdo hraje lépe než průměr, posouvá hranice ostatních," upozorňuje Chládková.

Kvitová je po Navrátilové a Novotné třetí českou hráčkou, která si vychutnává vítězství na Turnaji mistryň. "Srovnávat s nimi je ale nechci. Petra hraje úplně v jiné době, navíc je v jednadvaceti letech teprve na začátku kariéry. Až historie ukáže, jak bude nakonec úspěšná. Teď je ještě strašně brzo," dodává Chládková.

"Každopádně se během roku neuvěřitelně vyšvihla. Vyhrála šest turnajů včetně Wimbledonu a Masters. Měla úžasný rok, který bude těžké zopakovat," uzavírá tenisová expertka.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud