Jan Jaroch
31. října 2011 • 11:50

Kvitová, Hráčka roku 2011! 5 důvodů, proč se může stát tenisovou královnou

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni sklidila ocenění „Nováček roku“ na okruhu WTA. Za letošní sezonu, při které urazila cestu ze 34. místa žebříčku na 2., už má Petra Kvitová našlápnuto k mnohem vyšším poctám. Vše ukazuje na to, že má ze všech tenistek největší právo být zvolena „Hráčkou roku“. Žádná z dalších hvězd totiž nedominovala letopočtu 2011 víc než copatá ranařka z Fulneku a wimbledonská šampionka.



Již příští týden by měla WTA odtajnit, která z tenistek vzejde z hlasování světových médií jako Hráčka roku. Téhle pocty se z Češek zatím dostalo pouze Martině Navrátilové.

Petra Kvitová k ní má blizoučko. Sama to ví. Když seděla před novináři, kroutila se na židli jako had. Hledala diplomatickou odpověď na otázku, která dívka by měla dostat tenhle prestižní titul.

Loni ho získala Kim Clijstersová. Letos? „Je těžké vybrat jenom jednu… Hodně těžké. A já nechci říct sebe,“ omlouvala se s plachým úsměvem na tváři. Česká tenistka nemá rozhodně velké ego, šlo o upřímnou odpověď. Nikdo letos nezářil tolik jako ona.

Grandslamy si mezi sebe rozdělily čtyři různé dámy. Kim Clijstersová vládla Australian Open, Li Na Roland Garros a jako jediná byla i v dalším finále (Australian Open), česká lvice vyhrála Wimbledon a na US Open uchvátila trofej Sam Stosurová.

Jednička Caroline Wozniacká sice seděla na trůnu s výjimkou jediného týdne celý rok a zvítězila v nejvíc zápasech ze všech (63), nedosáhla však ani na jedno grandslamové finále a na Masters v Istanbulu nepostoupila ze skupiny.

Jak může argumentovat česká tenistka?

1. K wimbledonské koruně přihodí Turnaj mistryň, je vítězkou dvou z pěti největších podniků roku. A to ji ještě o víkendu čeká finále Fed Cupu v Moskvě.

2. V sezoně vyhrála celkem šest turnajů, to dokázala už pouze Caroline Wozniacká, její tituly jsou však mnohem méně hodnotné.

3. S třinácti výhrami nad dívkami z top ten jasně vévodí celému poli.

4. Suverénně ovládla hodnocení prize money. Po Istanbulu dělá její letošní konto 5 145 943 dolarů (tedy 91 milionů korun).

5. Vyhrála turnaje na všech površích. Na betonu (Brisbane), antuce (Madrid), trávě (Wimbledon) i v hale (Paříž, Linec, Turnaj mistryň).

Vítězky posledních dvou ročníků Kim Clijstersová (28 let) a Serena Williamsová (30 let) nemohou na poctu Hráčky roku aspirovat kvůli vleklým zdravotním potížím, jež je vyřadily z větší části sezony.

„Jsme svědky postupného střídání stráží. Starší generace se upíná k jiným zájmům a přicházejí nové hvězdy. Petra je jednou z nich,“ vypíchla včera kanadská šéfk a WTA Stacey Allasterová.

„Pořád je strašně mladá, pamatuji si, jak jsem proti ní hrála před dvěma lety na French Open, a je ohromující, jak se od té doby zlepšila. Dokonce i od začátku roku, když jsme proti sobě nastoupily na Australian Open, udělal doteď obrovský pokrok,“ žasla Sam Stosurová, kterou Kvitová přemohla v istanbulském semifinále. I proto se Australanka vyslovila, že její hráčkou roku je právě Kvitová. A asi nezůstane osamocena.

Petra Kvitová líbá pohár pro vítězku na Turnaji mistryň
Petra Kvitová líbá pohár pro vítězku na Turnaji mistryň

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud