Květoslav Šimek
9. února 2012 • 23:15

Na tenisty dohlédne Jestřáb. Už nebudeme doma, směje se Berdych

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Poprvé v historii bude na tenisty v Davis Cupu dohlížet počítačový systém Hawk Eye - jestřábí oko. Ne všichni jsou z toho ovšem nadšení. Tomáš Berdych například míní, že tím týmová soutěž ztrácí na tradici a lehce se maže i „výhoda“ domácího prostředí.



Pomoc čárových rozhodčích v kritických okamžicích? Zapomeňte, jestřábí oko vše pečlivě hlídá bedlivým zrakem. A tenisté teď už i v Davis Cupu mají možnost se na něj v případě sporných míčků obrátit, jako na turnajích okruhu ATP.

V ostravské ČEZ Areně trvalo nainstalování systému čtyři dny. Organizátoři natahali zhruba dva kilometry kabelů do malé místnosti vysoko nad kurtem. V ní sedí u počítačů tři chlapíci z Anglie, kteří se systémem objíždí všechny velké turnaje.

„Austrálie, Fed Cup v Moskvě, teď Ostrava,“ vypočítává Oliver Clough. „Na cestách jsme skoro pořád, z domova jsme pryč takových 250 dní v roce…“

Všechny kamery museli nejdřív pečlivě naměřit na postranní čáry. Vycentrovat, zkalibrovat, nastavit počítačový systém a propojit se dvěma velkými obrazovkami.

Jestřábí oko pak pečlivě testovali už během tréninků. Na obrazovkách museli mimo jiné počítačově nastavit i přesný interiér haly.

Nahlédněte do míst, kde se leckdy rozhoduje o osudech zápasů... Jestřábí oko dohlídne i na Davis Cup
Video se připravuje ...

Nejdřív na nich bylo pouze zelené okolí, teprve pak k němu technici přidávali přesné prostředí kolem kurtu. Aby byly trojrozměrné obrázky dopadajících míčků co nejvěrohodnější.

Pronájem systému na týden přijde na zhruba 850 tisíc korun. „Záleží na tom kterém turnaji, ale 33 tisíc eur je tak zhruba cena na jeden týden,“ přitakal Clough. Pořadatelé však během Davis Cupu částku neplatí, neboť provoz zajišťuje mezinárodní federace.

Větší radost budou mít hosté, usmívají se tenisté

Ne všichni tenisté jsou ovšem ze systému nadšení. „V domácím prostředí jste v Davis Cupu měli v uvozovkách i výhodu domácích rozhodčích,“ říkal Tomáš Berdych.

Už zádná \"pomoc\" od domácích čárových rozhodčích, i v Ostravě bude k dispozici Jestřábí oko
Video se připravuje ...

Sám si už navíc na vlastní kůži vyzkoušel, že skvělá technologie nemusí být vždycky spolehlivá. Na Australian Open v roce 2009 si v zápase s Rogerem Federerem vzal jestřábí oko na pomoc, jenže systém nefungoval. Nejspíš proto, že na hřišti byl zrovna stín a technologii nebylo možné využít.

I Radek Štěpánek s nadsázkou souhlasil s tím, že hostující týmy budou mít v Davis Cupu jistě z jestřábího oka větší „radost“, než domácí.

„Ale taky jsme si to kolikrát zažili při zápasech venku,“ říkal Štěpánek. „V Davis Cupu může každý míč rozhodovat, obzvlášť tady na tomhle rychlém povrchu, takže pro fair play to bude přínos.“

Daviscupový duel Česko - Itálie startuje v 16:00, kdy se postaví Radek Štěpánek Andreasi Seppimu, pak nastoupí Tomáš Berdych proti Simone Bolellimu. Všechny zápasy můžete sledovat na iSport.cz v podrobných online reportážích.

Radek Štěpánek a Tomáš Berdych na tiskové konferenci v Ostravě
Radek Štěpánek a Tomáš Berdych na tiskové konferenci v Ostravě

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud