20. dubna 2012 • 12:19

Djokovič se na kurtu dozvěděl o smrti dědy, boj se slzami vyhrál

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Jak nedůležité může být vítězství v utkání v porovnání s rodinnou ztrátou, poznala na vlastní kůži světová jednička a současný nejlepší hráč světa Novak Djokovič. V průběhu turnaje v Monte Carlu mu totiž zemřel dědeček, který měl na jeho kariéry zásadní vliv.



Čtyřiadvacetiletý tenista se smutnou zprávu dověděl během čtvrtečního tréninku před utkáním třetího kola s Ukrajincem Dolgopolovem. Djokovič okamžitě přestal hrát, se slzami v očích opouštěl kurt.

I přes zdrcující novinu v sobě rodák z Bělehradu našel morální sílu a pár hodin poté zápas s Dolgopolovem pro milovaného dědu vyhrál.

Pětinásobný grandslamový vítěz měl ke svému dědečkovi velmi blízko. Během občanské války v Jugoslávii v roce 1999 hrál právě on jednu z nejdůležitějších rolí v životě současného tenisového krále.

"Vždy se mi snažil vštípit, že za každých okolností musím bojovat, že se nesmím nikdy vzdávat. Je můj hrdina, když jsem se necítil dobře, vždy zde byl a dodával mi pozitivní energii," řekl před časem srbský hráč. Svému dědovi také věnoval titul z Miami, který v letošním roce vyhrál.

VIDEO: Djokovič se dověděl smutnou zprávu na tréninku

 Rodák z Bělehradu ukázal obrovskou morální sílu. Poté, co se dověděl o úmrtí dědy, sice okamžitě opustil tréninkový kurt, ale do utkání s Dolgopolovem přesto nastoupil.

Zjevně zlomený tenista bojoval v prvním setu především sám se sebou, myšlenky měl pochopitelně zcela jinde, než u tenisu. Úvodní sadu prohrál 2:6, pak se však vzchopil a dost možná na počest svého milovaného dědečka odešel z utkání jako vítěz, když soupeři dovolil již jen pět her.

VIDEO: Djokovič ukázal velkou morální sílu

 Utkání nemohlo být kvůli tragické události jednoduché ani pro Dolgopolova. Svému soupeři po mečbolu uznale zatleskal u sítě. Zlomený Srb po vítězství zvedl ruce k nebi, z účasti na povinné pozápasové tiskové konferenci byl omluven.

Pochopení pro tenistův smutek mělo i vedení ATP: "Djokovičovi zemřel děda, bylo pro něj velmi těžké nastoupit k zápasu. Po utkání byl vyčerpán fyzicky i psychicky," uvádí se v prohlášení.

Dnes by měla světová jednička nastoupit k čtvrtfinálovému duelu proti holandskému tenistovi  Robinu Haasovi.

Světová jednička vyhrála navzdory tragické události
Světová jednička vyhrála navzdory tragické události

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud