Pavel Novotný
4. května 2012 • 12:00

Nadal: Modrá antuka? To se nemělo stát. Ničí mi přípravu na French Open

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

TURNAJ V MADRIDU | Rafael Nadal slavící svůj další antukový triumf na nadcházejícím turnaji v Madridu. Takový obrázek by žádného fanouška nepřekvapil. Jeden podstatný rozdíl by tady však byl. Povrch za světovou dvojkou by nezářil tradiční červenou či oranžovou barvou, ale modře. "Modrá antuka je velká chyba," zlobí se šestinásobný vítěz French Open.



Madridský turnaj série Masters se tak stane prvním antukovým kláním hraným na netradičním modrém podkladu. Důvod? Podle mnohých se jedná o módní záležitost, televizní společnosti zase argumentují lepší viditelností míčku pro diváka u obrazovky.  

Zatímco antukový démon z Mallorky se své oblíbené barvy povrchu vzdát nechce, jeho konkurenti Roger Federer a Andy Murray se novince nebrání.

Pětadvacetiletý Nadal se obává, že modrý barva antuky může narušit přípravu na blížící se French Open.

"Ne, vůbec se mi modrá antuka nelíbí. V historii tenisu se vždy hrálo na červené antuce, ne na modré," řekl po svém triumfu v Monte Carlu Nadal.

Španělský tenista Rafael Nadal vyhrál svůj sedmý titul na antukovém turnaji v BarceloněFoto EPA

"Mám rád všechny povrchy, ale tohle se nemělo stát. Nepomůže to hráčům, ani tenisu samotnému. Výhodné je to tak akorát pro vlastníka turnaje," pokračuje v kritice Španěl.

Na stranu Nadala se přidává i světová jednička Novak Djokovič, podle kterého se míč na modré antuce hůře kontroluje. "Odskok je trošku jiný a povrch více klouže," není nadšen ze změny Srb.

 Pořadatelé však volbu barvy povrchu brání. "Modrá je hlavní barvou sponzora turnaje, je to výhodné i pro televizní přenosy. Není to sice tradiční antuková barva, ale pořád je to antukový povrch. Antuka vzniká úplně stejným procesem jako vždy, jediné změna je v barvě."

 Jiného názoru je třiadvacátý hráč světa Milos Raonic, který napsal na tweeteru: "Míče na modré antuce skáčí níže a na dvorcích, kde jsem trénoval, to také častěji klouzalo než na klasické červené antuce," říká jednadvacetiletý Kanaďan.

Andy Murray problémy s modrou antukou nemáFoto Reuters

Na stranu zastánců modrého povrchu se staví Andy Murray. "Rozumím, proč se pořadatelé tak rozhodli. Turnaj to udělá výjimečný, ojedinělý. Myslím, že je to pro tenis dobré, ale problém je s načasováním. To může hráčům způsobit problémy. V každém případě to bude nová zkušenost," říká svěřenec Ivana Lendla.

Zda Nadal přidá ke svým dosavadním čtyřiatřiceti triumfům na antuce první na modrém povrchu, se uvidí již brzy. Turnaj startuje v neděli.

Výměny v Miami musely diváky nadchnout
Výměny v Miami musely diváky nadchnout

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud